Přes den se nadechneme a vydechneme v průměru něco mezi 19.000x až 21.000x. Možná je důležité, čím a jak, kolik a jak často.

Špatné dýchání v běžném životě i ve sportu s sebou nese kaskádu neduhů, od špatného zdraví, spánku a regenerace přes špatný pohyb a bolesti různého typu, až po mizerný výkon ve sportu.

Reset a náprava dýchání je jednou z nejmocnějších prehab/rehab strategií na cestě zlepšení zdraví a kvality život obecně, jakož i výrazného zlepšení výkonu v jakékoliv sportovní disciplíně.

V seriálu Škola dechu budeme pracovat na zlepšení dýchání v běžném životě, resetu biomechanické i biochemické složky dýchání, naučíme vás jednoduchý cvik na zlepšení vitální kapacity plic i hack na lepší usínání a spánek.

Seriálem vás bude provázet Pavel Macek, šéfinstruktor školy síly a kondice KB5, StrongFirst Master Certified Instructor. Pavel mj. již více než 25 let cvičí čínská dechová cvičení a bojová umění a je certifikovaným expertem renomovaných mezinárodních systémů dechu Oxygen Advantage™ a Second Wind™.

Povinné varování, platné pro celý seriál: Před zařazením jednotlivých doporučení či cvičení se poraďte s vaším lékařem.

2 testy: Co nelze změřit, tomu nelze věřit 

…a navíc je dobré mít nějaké standardy, které vám prozradíme ve videu. My využijeme dva jednoduché a již přes sto let ověřené a používané testy – tzv. Hench test (1926): zádrž dechu po výdechu – a Stange test (1914): zádrž dechu po nádechu.

Připravte si stopky, tužku a papír a následujte návod ve videu.

Škola dechu #1: Úvodní testy a tipy pro dýchání ve dne i v noci

Co testy měří? Toleranci tzv. hypoxie (nedostatku kyslíku) a hyperkapnie (vzestupu oxidu uhličitého). Jak O2, ale i CO2 jsou klíčové proměnné, i když je to s nimi jinak, než si laická a bohužel časti i fitness komunita myslí. Vysvětlíme v dalších dílech seriálu.

Pozor! Výchozím bodem pro oba testy je běžné dýchání – prostě běžný nádech a výdech a měření nádrže dechu po běžném výdechu (Henche test) anebo po běžném nádechu (Stange test).

Jak často měřit? Stačí zhruba 1x měsíčně. Pokud zařadíte do běžného života tipy z dnešního videa a cviky z video následujících, uvidíte v průběhu dalších týdnů a měsíců výrazné zlepšení, a to samozřejmě nejen v testech, ale v běžném životě a vašich sportovních aktivitách.

Poznámky pro zkušenější:

  • Cvičíte dechová cvičení dle Buteyko/Oxygen Advantage metody? Pozor, oba testy se liší od tzv. CP (“kontrolní pauzy”)/BOLTu, proto prosíme bedlivě sledujte instrukce.
  • Cvičíte Wim Hof metodu? Pozor, před testy není žádné rozdýchávání, žádné hluboké nádechy a výdechy, žádná hyperventilace. WHM mimochodem z x důvodů nedoporučujeme.

Tipy pro běžný život

To, jak dýcháme přes den v běžném životě určuje to, jak budeme dýchat při cvičení. A tam je tedy třeba začít. Než se pustíme v příštích dílech do cvičení, dáme vám několik tipů, které stručně shrnujeme níže:

  1. Dýchejte nosem.
  2. Když budete cítit, že jde na vás zívnutí, “spolkněte” jej, anebo po zívnutí zadržte po výdechu na 15 sekund dech.
  3. Na noc si zalepujte ústa.

Více se dozvíte v dalším dílu seriálu Škola dechu!

Příště vás naučíme jednoduchý cvik na obnovu správného bráničního dýchání.

Přehled všech dílů: 


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!