Kdybych měl doporučit jen jeden jediný lifehack na fyzickou i psychicko regeneraci, byl by to tento. Co více, dostupný všem, a zdarma! A ještě lépe – je to lifehack, který ti pomůže shodit tuky, přestat kouřit či chlastat, a možná zvrátit i jednu ze stovek moderních civilizačních chorob.

KB5 vám přináší jednu z nejlehčích a pro některé zároveň možná nejtěžších výzev: Osmičku.

Začneme zajímací lekcí z historie.

Dr.  von Krajewski je nazývaný též “Otcem těžké atletiky”. Sandow, Saxon Lurich, Steinbach, Hackenschmidt, a další a další legendární siláci  a zápasníci – ti všichni trénovali buď dle jeho systému, anebo přímo pod jeho vedením.

Poslední zmiňovaný, slavný lifter a zápasník Hackenschmidt, nazývaný též “Ruský lev”, ve své vynikající knize Way to Live (Cesta, jak žít), o svém učiteli píše:

Mohu říci, že mu dlužím úplně za všechno, co mám a čeho jsem dosáhnul. Naučil mě, jak žít, a jak cvičit, a byl to právě on, kdo nastartoval mou kariéru. Kéž bych měl dostatek slov, abych mu vyjádřil svou celoživotní vděčnost a uctivou vzpomínku.

Nerad bych tvrdil, že jsem jeho hlavním a jediným dlužníkem. V jistém ohledu mu dlužím více než kdokoliv jiný, avšak sportovci po celém světě mu jsou přímo či nepřímo zavázáni. Je poprávu nazýván “Otcem” atletiky, jelikož to byl právě jeho systém, který vybudoval sílu všech sportovců posledních pětadvaceti nebo třiceti let.

Právě na tomto systému vyrostli a zesílili Sandow, Saxon, Padoubny, Pierre Bonnes, Zbysco, Siegfried, Aberg, Lurich, Koch, Steinbach a další. Doktorův systém se mohl v jednotlivých případech drobně lišit, ale obecný princip, celkový systém a rutina, takřka celý program, byl pečlivě následován tak, jak jej Dr. von Krajewski načrtnul.

Dr. Krajewski

Dr. von Krajewski v kruhu svých kettlebell lifterů

Nuže, a teď se konečně dostáváme se k  samotné osmičce:

V první řadě a především nařídil, že každý člověk by měl pravidelně spát osm hodin z čtyřiadvaceti.

Proto každou noc, když šel spát, napsal na kartičku hodinu, kdy šel spát, a hodil ji do chodby přede dveřmi  své ložnice. Když ji ráno sloužící našel, věděl přesně v kolik hodin má doktora vzbudit – přesně osm hodin po čase na kartičce, ne dříve, ne později.

Dr. Krajewski chodil pravda spát poměrně pozdě – moderní věda nám závažné důvody, proč chodit spát dříve, vysvětlí o pár řádků níže.

Osmičku si však dáme jako minimální standard další #KB5vyzva. Minimální standard. Čti dále, je to fičák.

Moderní věda

Novorozeňata spí až 18 (!) hodin denně. Po cca. 3 měsících začínají rozeznávat tzv. cirkadiánní rytmus – např. západ a východ slunce. Ještě v roce 1910 spal průměrný dospělý 9 až 10 hodin denně – a strávil v průměru až 14 hodin ve tmě, v závislosti na ročním období.

Autoři fascinující knihy Lights Out (Zhasnout) píší:

Když jsme se zeptali Dr. Thomase Wehra, vedoucího oddělení ročních období a cirkadiánních rymů  na NIH ve Washingtonu, na to, jestli má veřejnost právo vědět, že když budou spát méně než 9,5 hodin v noci – tj. ve tmě – tak že a) nebudou schopni přestat jíst cukry, kouřit, pít alkohol a b) většina zcela jistě onemocní cukrovkou, některou ze srdečních chorob, rakovinou, neplodností, některou z duševních nemocí a/i předčasně zestárnou, řekl: “No, ano, mají právo to vědět. Měli bychom jim to říci, ale – nic to nezmění. Nikdo nikdy nezhasne.

Umělé světlo a nedostatek spánku vedou ke ztrátě svalů, přibírání špeků, letargii, nedostatečné fyzické i psychické regeneraci, přetrénování, klesání sportovních výkonů, zvýšené pravděpodobnosti onemocnění, neplodnosti, bolesti kloubů, problémů se zažíváním, úzkosti… mám pokračovat?!

Tak s tím zkusme něco udělat.

#KB5vyzva

#KB5vyzva, #4 z 12: Osmička | KB5

 

Nedostek spánku a tloustnutí

Jak (kromě toho, že ve spánku nejíme) souvisí spánek s nabíráním špeků? Autoři Lights Out pokračují:

Nekonečné umělé osvětlení, ve kterém žijeme, pociťujeme na našich vnitřních slunečních hodinách jako dlouhé letní dny, protože noc nikdy nenastává a zima nepřichází. Jako savci jsem nastaveni ukládat tuk, když jsou dlouhé dny, a pak spát, anebo mít nedostatek potravin – nějaký čas.

Jenže my nespíme a ani nemáme nedostatek potravin – alespoň ne sacharidů. A to je důvod, proč jsme tlustí, a proč jsme stále tlustější. Je nekonečný srpen.

Vaše tělo si přetlumočí dlouhé hodiny umělého osvětlení jako léto. Protože instinktivně ví, že po létu přichází zima, a zima znamená nedostatek jídla, začne toužit po sacharidech, aby mohlo začít ukládat tuky na období, kdy bude jídla nedostatek a kdy byste měli hybernovat…. Fraktálně řečeno, den a noc jsou “kratší verze” léta a zimy.”

 

Vím, jak to budeš chtít očůrat.

Ne, nedoženeš to tím, že si přispíš – fyzická regenerace probíhá zhruba mezi 22. hodinou večerní a 2. ranní, psychická regenerace mezi 2. až 6. ranní, píše Paul Chek. Takže nic.

A ne, nedoženeš to o víkendu – je to jako s čištěním zubů: když si je celý týden nečistíš, 30 minut v neděli ráno nepomůže.

Když se tak nad tím zamyslíte, dá to rozum – je tma, tak co dělat. Dobře, nějaké nápady by byly, ale pak šup spát. Svítá? Hurá vstávat. Asi to tak úplně nepůjde, proto zkus alespoň níže vytyčené minimum zvané Osmička:

Postup

  • Podívej se na výukové video.
  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 4 – Osmička
  • Vyhni se umělému světlu 1-2 hodiny před tím, než půjdeš spát (nejen televize, ale i počítač, iPad, smartphone).
  • Choď spát nejpozději ve 22-22:30 hodin večer.
  • Spi alespoň osm hodin.
  • Měj v pokoji naprostou tmu – naprostou! Němělo by svítit ani kontrolní světýlko televize (stejně žádnou nemáš)
  • Pokud musíš vstávat dříve, posuň večerku o potřebný čas dříve
  • Pokud můžeš, dej si 10 minut šlofíčka mezi 11-15 h.
  • Sdílej své zkušenosti na Facebooku, Twitteru, nebo Instagramu. Postuj kolik hodin se ti podařilo spát, a v kolik jsi šel spát a vstával. Postuj též hojně videa spísích domácích mazlíčků od pesů přes kočísky až rybičky či leguány. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje seminář anebo měsíc školného ZDARMA, a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokračuj i po skončení výzvy.
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Vítěz semináře zdarma anebo měsíce školného v KB5 zdarma

Roman Janda (Facebook)!

Přehled všech KB5 výzev


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!