“Tohle musíš vidět!”, říká mi Iron Tamer, vytahuje z kapsy telefon, a hledá na YouTube nějaké video.

Na ledové kře sedí chlap, jen v trenkách, v lotosovém sedu. Otevře oči, ráznými kroky se vydá směrem k vodě – no a pak v té ledovce začne plavat. 

To bylo v roce 2014 na naší StrongFirst SFG Level 2 kettlebell certifikaci. Vrátil jsem se domů, našel si nějaké (tehdy ještě poměrně kusé) info o tzv. Wim Hof Method (WHM), a pustil se do otužování.

Dechová cvičení a „jógové“ cviky WHM jsem prozatím uzávorkoval – z mé praxe čínských bojových umění jich mám spoustu – a začal jsem s pravidelným otužováním. 

Zimu jsem odjakživa nenáviděl, takže první sprcha byla…. docela studná sprcha. Byl jsem holt slečinka.

Ale po zhruba 2 týdnech najednou… ha… co to… pocit chladu, třesavka a zrychlené dýchání se najednou vypnuly – a po těle se rozvinul blažený pocit.

Když jsem vyšel ze sprchy, byl jsem připravený skály lámat.

Pavel Tsatsouline o otužování

“Jaká je nejlepší cesta ke zlepšení celkového zdraví a k položení základů pro nové vzpěračské rekordy?”, ptá se náš učitel síly a kondice v článku, který vyšel v r. 1999.

Odpověď je nasnadě:

Je celkem jasné, že to nebude speciální pilulka z výtažků bylin z deštných pralesů, kterými se cpou kravaťáci: „Neexistují žádné všestranné léky chránící před nachlazením, kardiovaskulárními a infekčními chorobami ani před tělesným či psychologickým přetížením,” uvádí profesor R. Žbankov. Existuje jediný obecně platný princip, a tím jsou přirozené obranné mechanismy lidského těla.

Tyto mechanismy jsou nejefektivněji upevňovány tělesným otužováním, jinými slovy kontrolovaným vystavováním těla chladu. Věděli to už ruští pohané, dávno předtím, než byly jejich lesní chrámy s helmami Peruna, boha hromů a blesků, nahrazeny cibulovitými dómy pravoslavných kostelů.

(Celý článek zasíláme jako malý ebook všem odběratelům StrongFirst.cz Newsletteru – pro všechny ostatní jej nahrajeme do naší KB5 Facebook skupiny)

#KB5vyzva

#KB5vyzva, #7 z 12: Ledoborec | KB5

Studená sprcha – jak na to? 

Jak se říká, zbytek je historie – od té doby je studená sprcha každodenní součástí mého života, dalším z důležitých a osobně bych řekl že i klíčovým dílkem skládanky. Všechny následující zimy jsem absolvoval s polovinou oblečení (velkou část jen v tričku, kraťasech, a sandálech), ba co více – začal jsem si jí skutečně užívat. (Poznámka: neplatí pro zimní sporty. Uvidíme, nikdy neříkám nikdy).

Takže pár tipů k metodě otužování. Wim Hof píše:

Chlad je tvůj přítel. Pokud vystavíš správným způsobem tělo chladu, nastartuješ celou řadu zdravotních benefitů, včetně vybudování hnědé tukové tkáně a následnou ztrátu tuku,  snížení zánětlivosti, což obrní imunní systém, hormonální rovnováhu, zlepšení kvality spánku a produkci endorfinů – těch chemikálií pohody v mozku, které přirozeně zvedají náladu.

Ano, ano, ano a – ano. A co více – jde to fakt rychle, výsledný efekt je znatelný opravdu za týden dva.

Wim pokračuje:

Chlad je velmi mocná síla. Důrazně doporučujeme postupné zvykání si na chlad

Velmi důležité je se snažit uvolnit co nejvíce co to jde, a opravdu s chladem spojit, protože pouze pak může tělo signály zpracovat a začít termogenezi…

Pokud jste v otužování nováčci, tak prostě zakončete teplou sprchu 15-30 sekundama pouze studené vody. Začněte chodidly, pokračujte nohama, břichem, rameny, krkem a zády. Úvodní šok, třesavka a hyperventilace je normální. Snažte se zůstat klidní a dýchat uvolněně. Zavřete oči a snažte se opravdu s chladem spojit.

Pokud nejste s otužováním ještě dobře obeznámeni, nesprchujte si studenou vodou hlavu. Pokud cítíte silný tělesný diskomfort, jako například velkou třesavku, znecitlivění anebo bolest, zahřejte tělo tak rychle, jak to jen jde.

Otužování funguje jako posilování – postupně zesílíte. Okolo žil jsou malé svaly, které se při kontaktu s chladem sevřou. Po nějakém čase (podle Wima pouze po 1-2 týdnech) zesílí, žíly budou zdravější, redukují sílu, kterou srdce potřebuje k pumpování krve do celého těla.

Čas otužování můžete prodlužovat. Jednou budete chlad cítit jak kdybyste měli na sobě oblíbené pyžamo – teplou sprchu můžete úplně přeskočit. Všimněte si, jak se parádně cítíte po sprše studené, a malátně po sprše teplé.

Nejčastější dotaz – kdy?

Pokud cvičíš nějaká pokročilejší dechová cvičení, kde si trochu více hraješ s energií, tak ne před ani po, ale nejlépe s nějakým odstupem.

Pokud se věnuješ intenzivnímu silovému tréninku, tak ne po – jedna ze studií zjistila, že ledovka po silovém tréninku je sice možná fajn pro regeneraci, ale pro růst svalů a síly nic moc. Není náhodou, že se většina siláků staré školy koupala ve studené vodě před tréninkem.

Ale upřímně, je to jen 30 sekund, a doma určitě žádnou ledovku nemáš, takže jako „obýkovi“  to může být docela jedno.

Zpět k Wimovi, protože to je skutečný Ledoborec –  tady je video, o kterém jsem psal na začátku článku.

No a KB5 Ledoborcem se můžeš stát i ty, pokud s s námi na Vánoce půjdeš zaplavat do Vltavy. Sleduj kalendář na naše KB5 Facebooku!

Postup

  • Podívej se na video – na to moje vlastně ani nemusíš, ale na Wimovo určitě.
  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 7 – Ledoborec
  • Drž se pokynů výše, a každý den dej 30 sekund studenou sprchu.
  • Sdílej své zkušenosti a pocity na Facebooku, Twitteru, nebo Instagramu. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje seminář anebo měsíc školného ZDARMA, a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokračuj i po skončení výzvy.
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Vítěz semináře zdarma anebo měsíce školného v KB5 zdarma

Jaromír Zajíček (Instagram)!

Přehled všech KB5 výzev


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!