„Již mnoho let cvičí vzpěrači York teamu určité pohyby pro udržení dobré kondice zad. Jedním z nich je visení, protože visení umožňuje uvolněním všech částí těla zamezit jakékoliv kompresi… Cvičením alespoň přiměřeného visení se budete déle cítit, hýbat a vypadat mladší“, píše legendární Bob Hoffman v článku a posilování a zdraví zad v časopise Strength & Health (Síla & zdraví) v r. 1957.

Hoffman pokračuje:

„Bolest zad je rozšířená čím dál tím víc, bez pochyb kvůli příliš mnoho sezení a nedostatku cvičení. Naši vzdálení předci hodně šplhali a viseli, což jim umožnilo si uchovat rovná záda. Během války se naši vojáci učili hodně šplhat, například na laně, přes bariéru, ručkovat na žebříku ve visu, atd. Cílem bylo posílení mužů, aby byli schopni vyšplhat po laně, anebo se dostat přes plot či jinou překážku, ale velmi to prospělo celému tělu jako způsob, jak zabránit bolestem zad, kterým trpí civilisti.“

Pavel Tsatsouline doporučuje tzv. „dekompresi páteře“ již léta – jak v odpočinkových pauzách, po cvičení, tak kdykoliv v průběhu dne. Pokud visení zařadíte i ve vašem strečikovém programu, zjistíte, že streče kyčelních flexorů anebo třeba gymnastické mosty jdou o poznání lépe.

Benefitů visení a vyvěšování je však mnohem více: vystrečování „křídel“, uvolnění a stabilizace ramen, zlepšení a posílení pozice ve vzpažení (a tím všech cviků s kettlebell či velkou činkou nad hlavou), zlepšení síly a výdrže úchopu, atd. atd.

Vis, visení, brachiace

Vlevo: Moje foto cca. 8 sekund po narození. Vpravo: foto z letošní dovolené ve Skalistých horách

Vis – shyb – vis

Na to, abyste viseli či šplhali, nemusíte být vojáci – na visení jsme od přírody přirozeně nastaveni. Vědci v r. 1891 zkoumali pověstnou sílu úchopu novorozeňat – většina z nich byla schopna se udržet na tyči minimálně 10 sekund, a jedno z nich dokonce vydrželo 2 minuty 35 sekund! Kdo z nás to dá, he?

Jak vědí všichni KB5 nováčci z našich pravidelných lekcí, nácvik visení samozřejmě předchází jakémukoliv shybování (viz program našeho levelu KB1). Renomovaný coach a fyzioterapeut Gray Cook zdůrazňuje očividný fakt, že „na prolejzačkách jste byli měsíce před tím, než jste jste vůbec pomysleli na to se vytáhnout nahoru“, a doporučuje visení a lezení (spolu např. s nošením – viz opět KB1) i později jako jeden zdrilů na zlepšení se ve shybech.

#KB5vyzva

#KB5vyzva, #10 z 12: Viselec | KB5

Fyzioterapeut a zkušený instruktor KB5 Gymu Praha 3 Jakub „Lory“ Lorenc poznamenává: „Doporučil bych, aby jste po visení neseskakovali ihned, ale pomalu se dostali z hrazdy na zem a zpevnili při tom na pár sekund břicho. Pokud budete úplně uvolnění a seskočíte, může dojít (zvláště u těch z vás, kdo jste těžší a nejste na tom pohybově nejlépe) např. k svalové křeči pro ochranu uvolněných zad či k nějaké blokádě.“

Zdravá a silná ramena

Visení je dle klinické praxe řady osvícených lékařů i jedním z klíčů k (p)rehabilitaci ramen. Dr. John M. Kirsch píše ve své knize Shoulder Pain? The Solution & Prevention (Bolest ramen? Řešení a prevence) z r. 2014:

„Pokud chcete používat svojí ruku pro jakoukoliv aktivitu, kde je nad hlavou, musíte jí používat v aktivitách, kde je nad hlavou! Musíte používat rameno k tomu, k čemu je designováno: brachiaci! [brachiace = pohyb v závěsu předních končetin, prostě opička – poznámka PM]. Anebo alespoň simulovat brachiaci visením na hrazdě a zvedáním lehké zátěže.“

Dr. Kirsch slaví s jednoduchý programm visení a zvedání činek neuvěřitelné úspěchy.  V r. 2012 provedl studii, která zahrnovala 92 testovaných subjektů. Všechnytrápila bolest ramen léta a většina z nich měla naplánovanou operaci ramene: 90 (!) z celkem 92 se jich dalo pomoci visení do kupy. Zbývající 2 to vzdali – možná proto, že to bylo těžký, a že tu práci za ně neudělal prášek nebo chirurg… V KB5 bychom samozřejmě doporučovali místo lehkých činek zařadit progrese na kettlebell get-up, jeden z top cviků pro zdravá a silná ramena.

Roger Nelsen shrnuje celou věc na fóru Dave Drapera jasně a stručně: „Většina lidí prostě netráví visením dostatek času: pokud by tak činili, byli by o hodně zdravější a silnějí.“

A o zdraví, zdar a sílu nám v KB5 jde až na prvním místě.

Jak na to? 

  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 10 – Viselec.
  • Podívej se na video pro inspiraci, jak viset.
  • „Navis“ každý den 5 minut. Rozděl si 5 minut na libovolný počet intervalů. Vyvěšuj se v pauzách mezi sériemi, vyvěš se i po tréninku.
  • Využij cokoliv, na co se půjde pověsit. Popros kamaráda/kamarádku o foto/video a postn jej na Facebook, Twitter, nebo Instagram. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje seminář anebo měsíc školného ZDARMA, a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokračuj i po skončení výzvy.
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Vítěz semináře zdarma anebo měsíce školného v KB5 zdarma

Lucie Klimešová (Facebook)!

Přehled všech KB5 výzev


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!