Jon Engum, zakladatel a šéfinstruktor Flexible Steel, cituje svého kolegu, Dr. Chenga, který vysvětluje staročínský koncept “Čtyř uzlů”, týkající se kyčlí a ramen:

Zatímco ve východní medicíně tento pojem patří ke všeobecně známým, jeho znalost není tak běžná na Západě. Čtyři uzly mají několik významů. Dovolte mi je vysvětlit. 

Ramena a kyčle připojují ruce a nohy k tělu, to je jasné. Ovšem, pokud analogii s uzly více rozvedeme, aby uzel správně fungoval –  nemůže být příliš volný – rozpadl by se a vám by spadly boty, ale ani příliš utažený, v takovém případě jej nemůžete rozvázat a ani si zout boty. Pokud chcete funkční uzel, musíte mít perfektní rovnováhu mezi silou a flexibilitou.

Chtěli jste další “cvičební” výzvu, máte-jí mít. Takže hurá na angl… UZLY! 

Naolejuje-li Júlie… 

Něco málo k drilům na mobilitu a flexibilitu obecně, protože o ty v této výzvě půjde především:

  • Drily na mobilitu postupně zmenšují adhesi, kalcifikaci (usazování vápníku) a kloubní restrikce – “naolejují” rezavé klouby.
  • Plný kloubní rozsah reedukuje neuro systém ohledně plného kloubního rozsahu („use it or loose it“).
  • Drily na mobilitu vyživují klouby, chrupavku a pojivovou tkáň – pohyb je hlavní cestou na odstranění “odpadu” a přísun “živin”.
  • Cviky na mobilitu jsou jedním z ideálních způsobů, jak se vypořádat se záněty a postupně se vrátit k náročnějším cvikům, bez toho, aby člověk úplně vynechal.
  • Jsou vynikající prevencí zranění, mohou být zastavením stárnutí a degenerace kloubů, včetně artrózy.

Ramena (+lokty,a zápěstí) a kyčle (+ kolena a kotníky)

Řadu lidí, co tahá železo, trápí problémy s rameny, lokty, či zápěstím. Možná, móóó-žnááá je dobrý nápad dělat i něco více než těžký benchpress. Rovnice je jasná – čím více budeš přidávat na silových cvicích a tahat těžší váhy, tím více je třeba přidat na drilech na mobilitu, flexibilitu, zdraví měkkých tkání, regeneraci a odpočinku obecně. A tak pro vás mám super dril, který problémům předejde (vždy nejlepší řešení, že?), a v řadě případů i problémy pořeší – dostane vaše zápěstí, lokty a ramena do takových pozic a úhlů,do kterých jste se naposledy dostali tak maximálně na své první (a poslední) lekci brazilské džúdžucu.

Problémy s kyčlema se občas vyskytnou, pravda – ale mnohem častěji lidi trápí záda nebo kolena. Gray Cook, zakladatel Functional Movement System říká, že kyčle jsou ŠPATNÝMI sousedy. Pokud se nehýbají tak jak mají, jejich práci přebere méně kvalifikovaný pracovník, a začne bolet.

Řada lidí, co cvičí, díky osvětě zleva zprava zaplaťpámbu dřepuje – ať už v dřepu sedí, ať už cvičí čínské dřepy u stěny anebo pohárové dřepy v rámci Simple & Sinister. Dobré dřepy jsou totiž jak jistě všichni víte, jedním z nejlepších cviků pro zdraví dolních končetin. Dřep pro výkon (např. těžké Zercher dřepy, čelní dřepy či zadní dřepy) jsou kapitolou sami pro sebe.

Přemýšleni jsme, jak na obyč dřep navázat, a volba byla jasná: Druhý “rozuzlovací” cvik, který vám dnes v rámci #KB5vyzva představíme, je nejenom vynikající progresí klasického dřepu, ale i jedním z cviků, který zlepší spodní pozici jakéhokoliv dřepu s kterýmkoliv náčiním, spodní pozici mrtvého tahu (především sumo varianty), a kromě toho všeho je i vynikajícím mostem mezi klasickým dřepem a – vandammovským rozštěpem. Pavel Tsatsouline jej mij. doporučuje v nejnovější knize Tima Ferrise Tools of Titans.

#KB5vyzva

#KB5vyzva – 12 kroků ke zdraví, síle, a kondici: Uzly

2 cviky

  • „Servírovací podnos Osmi trigramů“  (Ba Gua Tuo Pan 八卦托盤), cvik známý na Západě jako “šálek s čajem”, původně pocházející z “vnitřního” čínského sytému Osmi trigramů (Bagua). Historka, jak byl tento cvik vynalezen, je velmi zábavná, někdy vám jí řeknu.
  • “Přesouvání kyčlí zleva do prava” (Zuo Yao Dia Kua), na Západě známý jako “kozáček”, populární především v shaolinských stylech (alternativní prameny mluví o záporožských kozácích a spoustě, spoustě vodky… )

Jistě se ptáte “a co páteř”? Cvičíte “Motýla”? Tak cajk! Berme to jako intro, na které někdy příště navážeme postupně větším rozsahem pohybu (tzv. “páteřní vlna”), jiných úhlech a samozřejmě i zátěží (Jefferson Curl).

Postup

  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 8 – Uzly. Zapisuj každodenní cvičení.
  • Podívej se na video.
  • Zařaď “šálky” a “kozáčka” po Motýlovi. Cvič tolik opakování, kolik ti je let. Rozlož si opakování na tolik sérií, kolik potřebuješ. Málo času ráno? Přivstaň si. Anebo odcvič uzly kdykoliv během dne. Pro řadu lidí funguje tzv. “spoušť” – například kdykoliv si dáte kafe nebo Pu-Erh, dejte si pár “šálků”. Kdykoliv projdete dveřma, dejte si pár “kozáčků” (hahaha. Ha.)
  • Jakmile budeš zvládat, přidej lehkou zátěž – na ruku si polož lehký kotouč, kozáčka cvič bez opory, anebo s kotoučem či kettlebell.
  • Sdílej své zkušenosti a pocity na Facebooku, Twitteru, nebo Instagramu. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje seminář anebo měsíc školného ZDARMA, a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokračuj i po skončení výzvy.
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Vítěz semináře zdarma anebo měsíce školného v KB5 zdarma

Lucie Klimešová (Facebook)!

 

Přehled všech KB5 výzev

Na #KB5vyzvu dostávám spousty pouzitivních referencí, ať už osobně, emailem, na Facebooku – atd. – a to mě moc těší.  Doufám, že vám to všechno začíná do sebe pomalu zapadat – od dýchání přes rozhýbání a vystrečování přes stravu až po otužování. Malé díly skládanky, jejichž clekový obraz je více než jen součet jednotlivých dílků.

PS: Názor Dr. Radim Uzla se nám do uzávěrky tohoto čísla nepodařilo zjistit, ale vzhledem k tomu, že kozáček je mj. i vynikajícím drilem pro zdraví pánevního dna, předpokládáme, že fajn.


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!