• Můžete nám prosím ve zkratce popsat filosofii KB5? Na co se zaměřujete, co je vaším hlavním cílem?

Škola KB5 je škola dechu, funkčního pohybu a silového tréninku s vlastní vahou, kettlebell, jednoruční a velkou činkou.

 

Obecně bych však řekl, že škola KB5 je školou kultivace charakteru, převlečená za „tělocvik“, tj. pohybový, silový a kondiční trénink. S úctou a láskou navazujeme na Tyrše, Hoyera, Frištenského, Foglara, a další velikány, z těch zahraničních na Sandowa, Inche, Saxona, Maxicka, Kleina, slečnu „Pudgy“ Stockton a další.

 

  • Jak se změnil život fitness trenéra (váš) v loňském roce? 

Pracovně jsme museli z pochopitelných důvodů přejít do Matrixu.

 

Osobně jsem pandemii využil jako příležítost, a abych nepodlehnul lockdownovu syndromu, o to více si udržoval cvičební a studijní morál, protože motivovat, učit a vést ostatní lze jen příkladem.

 

Silově kondičně jsem na tom paradoxně nejlépe, kdy jsem kdy vůbec byl, začal jsem aktivně pracovat na flexibilitě, a nezanedbával jsem ani silový trénink pro duši a ponořil se hlouběji do stoicismu, evoluční a hlubinné psychologii.

  • Na co jste se zaměřili v loňském pandemickém roce? Kdy přišlo rozhodnutí, že je potřeba práci s klienty uchopit jinak? Byli jste smířeni a připraveni na situaci, že nelehká doba pro posilovny vydrží takto dlouho?

Po jarní vlně jsem si říkal, že se vše v dobré obrací, a byl rád, že se více než jasně ukázalo, že investice do dýchání, pohybu, síly, kondice a zdraví obecně je jedna z těch nejlepších.

 

Léto bylo skvělé letní campy, semináře a lekce zaplněné, ale s hrozbou dalšího lockdownu mi bylo jasné, že je třeba se připravit na to, že vše může být na dost dlouhou dobu jinak.

 

V duchu stoické filosofie jsme se s teamem soustředili na to, co je v naší moci – začali ladit online kurzy, lekce a webináře; na druhou stranu mi začalo být jasné, že vládní „neřešení“ nikam nevedou a oproti managementu krize začal o to více apelovat na management vize, tj. zdravé životosprávy v tom nejširším slova smyslu – od dýchání přes stravu, pohyb, otužování, spánek a psychohygienu.

 

Přechod do online světa nám rozšířil coachingové schopnosti – bylo třeba velmi pečlivě připravit a rozvážit, jak to vyskládat, aby to k něčemu skutečně bylo. S naším teamem jsme postupně vypracovali rafinovaný systém online lekcí včetně rozsáhlé videotéky probíraných cviků (díky Toníku!). Já sám jsem kromě bezpočtu lekcí odučil i několik velkých mezinárodních webinářů a aktuálně spustil i webináře české. 

 

S tím, že tohle je tzv. „nový normál“, a že se navždycky budeme už vídat jen v Matrixu, se však rozhodně nikdy nesmířím a budu dělat všechno proto, abychom se mohli opět s kamarády potkávat naživo, v tělocvičnách, parcích, na kafi nebo pivu před anebo po tréninku. Pivu tedy jen po tréninku.

  • V čem současnou situaci využíváte? Vidíte například potenciál v tom, že někteří klienti si vás vyhledají právě přes online programy, i když by pravděpodobně do klasického centra nepřišli? 

No, my KB5 není úplně klasické centrum… anebo naopak právě to nejklasičtější! Jak to říkal ten mafoš v RocnkRolle? „Nic jinýho než stará škola neexistuje. A já jsem… „

 

Vážně, na online lekce i webináře se nám hlásí mnoho zájemců z měst, kde aktuálně ještě nemáme KB5 Gym, jakož i poměrně dost žáků ze zahraničí, takže v tomto ohledu se nám rozhodně rozšířil dosah.

 

Obecně si myslím, že se na online lekce přihlásili i zájemci ostýchavější, kteří s tím, aby přišli na živé lekce, dlouhá léta váhají. Nepochybuji, že když zjistili, jací jsme milí, sympatičtí, vtipní a skromní :-) profíci, že dorazí i na lekce, semináře či campy naživo, hned jak to bude možné.

  • Můžete popsat, kdo jsou primárně vaši klienti? Změnila se jejich struktura v loňském roce? 

Můj učitel Pavel Tsatsouline říká, že klienty má kadeřník, a ne učitel silového tréninku – a právě proto, že nemáme jen platící zákazníky, ale fanoušky, žáky, kamarády, plus skvělý team – nám umožnilo se ctí ty bláznivé časy prozatím přežít. No, a poznali jsme spoustu nových skvělých duší v Matrixu!

 

Obecně bych řekl, že naši žáci jsou ti trpělivější, kteří hledají minimalistický, funkční a dlouhodobě udržitelný způsob zlepšování se, ne jen zpocení, zadýchání a namožení. Nejsme standard fitko, ale škola, nemáme náhodné workouty, ale curriculum, jasný, provázaný systém od A do Z.

 

Spousta našich budoucích žáků nás dlouhodobě sleduje, pak se rozhodnou konečně začít, ví, do čeho jdou, a když to zažijí na vlastní kůži, často slýchávám: přesně tohle jsem léta hledal/a. No, a někomu jinému vyhovuje něco jiného, cajk, je fajn, že toho máme dnes spoustu na výběr.

  • Nelze si nevšimnou, že během covid období se dostal do popředí trend otužování. Jaký na to máte názor?

Rád bych řekl, že jsme články, videi, návody a naší skupinou KB5 Ledoborci propagovali otužování dávno předtím, než to bylo cool, ale před námi tu bylo mnoho a mnoho jiných.

 

Za mě jednoznačně palec nahoru, spolu s tzv. hypoxicko-hyperkapnickými dechovými cvičeními, saunou, silovým tréninkem a půsty považuji otužování za jednu z nejpřínosnějších činností pro imunitu, zdraví a (nejen atletickou) dlouhověkost obecně.

  • Jak moc jste dokázali přesunem do online prostředí srovnat finanční situaci a obraty firmy v porovnání s dobou před pandemií (rok 2019).

Osobně provozuji 2 full-time tělocvičny, mám full-time zaměstnance, nájmy i platy běží po celý rok v plné výši, příjem z „živých“ lekcí a akcí omezený, každopádně jsem loni stihnul odučit 4 mezinárodní certifikace, natočil 2 megaúspěšné zahraniční online kurzy The Great Gama Protocol a The Forge (díky Stando!), rozjel SEMPER FORTIS podcast, získal zaměstnání u mé zahraniční alma mater StrongFirst, o online lekce i webináře je díky dobrému jménu KB5 zájem, a v neposlední řadě nás velmi podporují naši fanoušci, žáci, „štamgasti“, kamarádi, kterým bych chtěl za jejich důvěru, podporu a věrnost velmi, VELMI poděkovat – díky, MOC si toho vážíme!

 

Takže si nebudu stěžovat – toho nového Harleye a vilu v Karibiku holt o pár měsíců odložím, no. Makáme dále na tom, bychom dobu covidovou přežili, a spíše se rozhlížíme, kde pomoci těm, kteřá jsou na tom o hodně, o hodně hůře. K čemu je totiž síla, když jí nevyužijeme k pomoci těm slabším či v nouzi?

mezinárodní online kurz The Great Gama Protocol

 

mezinárodní online kurz The Forge

 

  • Jaké máte plány po rozvolnění opatření? Budete se dál věnovat i online programům nebo se opět více zaměříte na fyzické setkávání a budování komunity u vás v posilovnách. 

Až se vše počítám tak v roce 2035 vrátí k normálu, vrátíme se k normálu – každopádně život mě naučil už nic moc podrobně neplánovat. Naší online výuku si díky pozitivním referencím zcela jistě podržíme, v rámci našich luhů a hájů mám v přípravě další 2 velké online projekty, jinak se osobně budu nadále pomalu, ale jistě přesouvat do zahraničí – točit další online kurzy v angličtině, a samozřejmě se už nemohu dočkat, až budu moci zase cestovat a učit. V r. 2020 jsem přišel o 9 zahraničních certifikací, od USA až po Austrálii, hergot… Neva, doženeme. Nemůže to trvat věčně. Snad tedy dříve než v r. 2035.

Pojďme se podívat do historie, jaká byla původní myšlenka posiloven KB5, jak moc se její ambice a cíle změnily?

„Formule mého štěstí: ano, ne, přímá linie, cíl“, píše Nietzsche. Nic se nemění – parafrázuji-li Dana Johna, cílem je, aby cíl zůstal cíl. Vytyčili jsme si ideál – komplexní rozvoj člověka po fyzické, duševní a charakterové stránce – a za tou hvězdou na horizontu stále jdeme. I když se občas na cestě objeví překážky. To je ostatně součást cesty – jen tak člověk sílí.

Je něco dalšího, co byste chtěli čtenářům sdělit? (novinky/výzvy/plány)

Plány? Ano. Tajný!

 

Výzvy? Převezměme každý osobní zodpovědnost za své zdraví. Hledejme, jak jeden pomoci druhému. Nesmiřne se s tím, že život v lockdownu a v Matrixu je „nový normál“. Nenechme si vzít pracně vydobyté občanské svobody. Nebuďme sebestřední puberťáci, ani vystrašené ovce. „Svět patří těm, co se neposerou“. Bude líp.

 

Jinak pokud chcete nějaké konkrétní a smysluplné měsíční výzvy, klikněte KB5 výzva a vyjede vám jich hned 24 – program na 2 roky, z 0 až na Supermana/Wonder Woman!

Poznámka: Zkrácené a upravené vydání rozhovoru bylo publikováno na webu EURO.cz. Otázky kladla Veronika Jirků. 

Pavel Macek o škola KB5, online cvičení - a tužení těla i charakteru v lockdownu


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!

    Pomohl Ti náš článek, program, video či podcast? Podpoř prosím naší publikační činnost!

    Podpoř provoz stránky kb5.cz dobrovolným příspěvkem na účet 2800760955/2010 anebo platbou prostřednictvím QR kódu (částku si určíš sama/sám). Děkujeme za podporu!