Jednou z velmi častých příčin bolestí v oblasti spodních zad bývá slabost a nepohyblivost kyčlí. Důvod je prostý: pokud mají vykonat kyčle nějaký pohyb, ale nejsou ho schopny, ochotně je zastoupí segment spodních zad. Bederní oblast však nedokáže kyčle zastoupit ani po stránce výkonnosti, ani po stránce bezpečnosti a udržitelnosti pohybu, což u sportu samozřejmě platí dvojnásob.

Skupina cviků v 90/90 pracuje současně na většině pohybů, které by měli vaše kyčle zvládat, a to jak po stránce pohybového rozsahu, tak i základní síly.

Z toho důvodu i platí, že aby mohly kyčle efektivně vykonávat svou práci, musí být pohyb postaven na silném a stabilním trupu. A právě na koordinaci stabilního trupu s vnitřní a vnější rotací kyčle se dnes zaměříme.

Představíme vám úvodní variantu skupiny cviků 90/90, který vyučujeme na našich standardních lekcích.

Jak rozhýbat a posílit kyčle, aby záda nebolela – série 90/90 [díl 1.] | KB5

Důležité body:

  • Při přetáčení 90/90 stále vytahujte hlavu vzhůru. Snažte se minimalizovat hrbení a úklony stranou (docházet k nim samozřejmě bude, ale jde o to snažit se udržet trup stabilní a k pohybu využít především kyčelní klouby).
  • Z počátku využijte dopomoc rukou tak, jak bude třeba, ale postupně se vše snažte víc a víc přenášet na aktivní držení páteře a aktivní pohyb v kyčelních kloubech.
  • Možno cvičit buď ráno nebo v rámci rozcvičky před tréninkem. U první varianty cca. pár minut, u druhé varianty stačí cca. 10 na každou stranu. Jako obvykle raději málo, ale správně a pravidelně.

Všechny díly: 

O autorovi: Antonín Tůma, StrongFirst Elite, hlavní instruktor KB5 Gymu Praha 3


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!