Ve třetí části jsme se zaměřili na přechody mezi V-sedem, 90/90 a polovičním lotosem. V dnešním díle budeme nadále pracovat s již známými pozicemi V-sedu a 90/90, a přidáme přechod do tzv. kolmého kleku, který bude o něco větší výzvou především na stabilitu a sílu kyčlí.

  • Během celé sekvence stále vytahujte hlavu vzhůru. Snažte se minimalizovat hrbení a úklony strano: docházet k nim samozřejmě bude, ale jde o to snažit se udržet trup stabilní a k pohybu využít především kyčelní klouby. 
  • Z počátku využijte dopomoc rukou jak bude třeba, ale postupně se vše snažte víc a víc přenášet na aktivní držení páteře a aktivní pohyb v kyčelních kloubech.

Po přechodu z V-sedu do sedu, kdy je pata jedné nohy u rozkroku a druhá noha před kotníkem nohy první, nezapomeňte propnout šičku první nohy do strany a zarovnat nárt do jedné linie s bércem.

Při přechodu mezi sedem a kolmým klekem udržujte těžiště blíže ke kolenu zadní nohy, abyste tak minimalizovali páku, která by na něj mohla působit. V případě, že byste těžiště vedli nad kotníkem, účinek páky se mnohonásobně zvýší a může tak zapříčinit  bolest kolene.

Přechod ze sedu do kolmého kleku je založen především na dostatečném vytažení těžiště dopředu, až před úroveň bérce zadní nohy. Z toho důvodu se do přechodu nehrbte, roztáhněte kolena doširoka od sebe, napřimte trup a vytáhněte se hrudní kostí směrem k horizontu.

Samozřejmě i zde bude možná zpočátku náročné provézt přechod bez dopomoci rukou. Pokud tedy dopomoc potřebujete, opřete si ruku na straně zadní nohy vedle kyčle a s její pomocí se odrazte vpřed.

Sekvenci opět můžete zařadit buď do vaší rozcvičky/přípravy pohybu před tréninkem, nebo i do tzv. denní pohybové rutiny.

Jak rozhýbat a posílit kyčle, aby záda nebolela – série 90/90 [díl 4.]

Všechny díly: 

O autorovi: Antonín Tůma, StrongFirst Elite, hlavní instruktor KB5 Gymu Praha 3


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!

    Pomohl Ti náš článek, program, video či podcast? Podpoř prosím naší publikační činnost!

    Podpoř provoz stránky kb5.cz dobrovolným příspěvkem na účet 2800760955/2010 anebo platbou prostřednictvím QR kódu (částku si určíš sama/sám). Děkujeme za podporu!