Většina lidí je zdravá „jen taktak“ – dokud jim prostředí nenaruší jejich křehký status quo. I přesto, že se můžou cítit dobře, i mírná infekce je pro ně potenciálně nebezpečná. Nikoliv infekce sama o sobě, ale komplikace spojené se zatížením jednotlivých zásobovacích systémů těla.

 

[Prof. Amosov] používal pojem ‘množství zdraví’, neboli součet funkčních rezerv organismu. Ty jsou vyjádřeny tzv. koeficientem rezervy zdraví, což je poměr mezi maximálním výkonem daného systému a každodenními nároky na něj kladenými.”

Tolik Pavel Tsatsouline ve vynikajícím článku Jak trénovat proti viru.

Na podobným tématem se nedávno zamyslel Dr. Steven Lin, a podíval se mj. i do historie. Píše: 

Louis Pasteur v 19. století zpopularizoval teorii bakterií a mikrobů, která tvrdí, že příčinou většiny nemocí jsou mikroorganismy. Tím připravil půdu pro vznik antibiotik – která zabíjejí špatné, ale i ty dobré bakterie.

 

Existuje několik velmi důležitých aplikací teorie bakterií a mikrobů. Pochopení toho, jak určité mikroby způsobují určité typy život ohrožujících infekcí, je v medicíně opravdu důležité. Nemocnice potřebují léky, jako jsou antibiotika, aby zvládly určité situace. Stejné je to v zubařství- v určitých situacích antibiotika prostě potřebujete.

 

Jak je to s teorií terénu?

 

Imunitní systém je vysoce vyvinutý obranný mechanismus, který zajišťuje, abyste nedostali nějakou život ohrožující infekci.

 

Na rozdíl od teorie bakterií a mikrobů Pasteurův přítel, fyziolog Claude Bernard, učil, že „terén“ lidského těla je důležitější než „patogeny“, které ho infikují.

 

Ve vědě jsme se těmito směry zaobírali po více než 100 let. V roce 2008 se projekt lidského mikrobiomu zaměřil na střevní mikrobiom a jeho hlubokou kontrolu nad imunitním systémem a orgány v celém těle.

 

Poslední desetiletí jsme byli posedlí změnou mikrobiomu, nicméně výzkum začal naznačovat, že změna TERÉNU má na mikroby jedny z nejhlubších dopadů. Kupř. sluneční světlo dokáže změnit střevní mikrobiom během několika minut.

 

Víme také, že strava a další zdroje živin, jako je vitamin D, vitamin A, zinek, vitamin C a selen, jsou skvělými pomocníky imunitního systému. Pokud máte dostatek těchto živin, v případě, že se setkáte s infekcí, bude vaše tělo mnohem schopnější s ní účinně bojovat.

 

Dalšími strategiemi je pomalé, rovnoměrné dýchání nosem, či hluboký klidný spánek, který umožní tělu pročistit se a zregenerovat z každodenního stresu.

 

Chcete-li být zdraví, musíte mít zdravý mikrobiom a silný, dobře zorientovaný imunitní systém podpořený dostatkem živin.

Představte si úzkostné rodiče, kteří se o svého jedináčka tak bojí, že jej raději nikam nepustí. V bezpečí vypolstrovaného pokojíčku se díftku nic nestane – nestrhne si záda při zvedání něčeho těžkého, nenachladí se, nezadýchá se při dobíhaná tramvaje, a rozhodně se ničím nekazí. 

Pokud v bezpečně vypolstrovaném a sterilnínm uzavřeném věz… pokojíčku zůstane nadoživotí, cajk – ale co když z něj někdy vyleze? Lehké ofouknutí, a hned onemocní; zádama si hne, když zvedne něco těžšího než svůj iPad; funět bude už v půlce prvního patra.

Klinický psycholog Jordan B. Peterson o výchově dětí říká: 

Učte je být silní… Když budete chtít své děti chránit, tak je neochráníte, ale přesně opak. Vystavujte je světu, jak jen to jde. To je posílí. To je nejlepší protilátka proti jejich zranitelnosti.

Platí to i pro dospělé? Samozřejmě. Nechte si mediální hysterií vymýt mozek, nenechejte se vmanipulovat do role hypochondrické oběti. 

Řešení? 

Navýšení tzv. funkčních rezerv organismu. 

Konkrétní kroky? 

  • (Z)dravá strava – protože jídlo je lék, tak si dopřejte kvalitní žraso
  • Správné dýchání a dechová cvičení, především brániční dýchání, tzv. hypoxicko-hyperkapnický přerušovaný trénink a cviky na vitální kapacitu plic – Škola dechu vás naučí, jak na to
  • Dostatek kvalitního spánku, třeba optimální osmička
  • Otužování – nějaké to ofouknutí či zmoknutí, natož stažené topení, zvládnete v poho. Jak na to se dozvíte zde a zde
  • Silový a aerobní trénink – nejlepší ochrana před houserem je cvičit mrtvý tah nebo swingovat, a cvičit dle programu, které vás nevyšťaví, ale posílí. Ten nejtěžší krok je dorazit – tak doraž
  • Trávit čas na sluníčku a v přírodě – na to snad nemusíme dávat žádný návod, že jo (dáme, na téma kupř. ranního slunce jsou dnes fascinující výzkumy!)

Všemu výše se v KB5 věnujeme roky – dávno před nějakým Covidem (byť virus, platí pro něj nemlich totéž) nebo aktuálním “ruským otužováním”. Byli jsme ready před léty, jsme ready i dnes. 

Můžeš se spoléhat na zázračné výživové doplňky, léky, vakcíny každých pár měsíců, svetry, antibiotika, bezpečí sterilního pokojíčku a měkoulinkého gauče, anebo navýšovat funkční rezervy organismu.

Volba je na tobě – my budeme pokračovat v tom, co děláme: nebudeme nikoho nutit, ale povedeme příkladem, naučíme, pomůžeme. 

Z KB5 zdraví Pavel Macek, zakladatel a šéfinstruktor


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!