Zdraví, pohyblivost, síla, svaly, dobrá postava, vitalita…

Jak na to? Jasně –  cvičit, zdravě jíst atd. atd…. Ale chtělo by to nějaký jasný, stručný „návod“…

Přinášíme vám tedy 10 praktických tipů od jednoho z předních světových expertů silového a kondičního tréninku Dana Johna (z jeho vynikající knihy Intervention, kterou vřele doporučujeme), se skromným doplňujícím komentářem Pavla Macka, šéfinstruktora školy KB5.

Jedna drobná změna může někomu změnit celý život.

Přečtěte, aplikujte, sdílejte a přeposílejte!

1. Nekuř.

Žádné moralizování: Ranní rituál, párty pohodička, antistres trubička… nebo ustrnutí v orálním stádiu (freudiánský terminus technicus prosím ju!), to je jedno – z ptačí perspektivy de facto hořící tyčka, jejíž splodiny člověk vdechuje… Divný ne?

Dech je život.

2. Používej bezpečnostní pás: Kde je třeba, používej bezpečnostní přilbu.

Highway to Hell! Každý samozřejmě věříme svým řidičským schopnostem (…já teda ne) – řidičské schopnosti ostatních, natož stav českých silnic a dálnic, to je věc jiná.

3. Nauč se padat… A zvednout.

Doslova, ne (jen) obrazně. Popros kamaráda džudistu, ať tě to naučí – pádové dovednosti se při návratu z hosp… teda gymu po náročném tréniku nebo na náledí hodí. Pádové dovednosti je jedna z nejdůležitějších věcí, co se ve školách bojových umění učí. 

4. Jez více proteinu.

Jak říkám, „polovegetariánská“ strava – hodně zeleniny a hodně masa.

A upřímně, to je v zásadě vše. Přidej kvalitní tuky (ghí, kokosový olej, dobrý olivový), přihoď trochu ovoce, lesní plody, oříšky, a máš jasný a blbuvzdorný blueprint na (z)dravou stravu. Kvalita je kritérium číslo jedna – napíchané kuře ze supermarketu 7x týdně asi není to pravé.

Co vyhodit? Rafinované cukry, cokoliv z obilí (pečivo, těstoviny), pro některé i mléčné výrobky, polotovary a éčka.

5. Jez více vlákniny

Vždyť říkám, „polovegeriánská strava“ :-) – jez více zeleniny než vegetariáni.

6. Pij více vody.

Dan John říká – „voda je nejlepší anabolikum“. Dobrý čaj (Pu-Erh,  hmmmm…. ), dobré kafíčko? Fajn, ale voda je základ.

Alkohol? Též jsem četl výzkumy ochlastů o červeném víně apod., jasně že si na každé „neřesti“ musíme najít nějaké pozitivum! Na druhou stranu, gluten a fytoestrogeny v pivíčko nepotěší, už chápu ty pupky, sádlokozy a zženštilý „chlapy“… Léto, zahrádka, ach jo. Takže s Mírou! (Ještě že jich mám ve škole několik).

7. Užívej kapsle s rybím tukem.

Aneb Omega 3 kyseliny – jediný výživový doplňek, který ordinuji všem žákům našeho gymu. Mořská ryba 1x-2x týdně ještě lepší. Přidal bych dostatek času na sluníčku („zázračný“ vitamín D, zdarma!).

8. Používej dentální nit. Je to klíč k zdravému srdci. Dohledej si to.

Zabírá to čas, ale až si je projedete poprvé, nestačíte se divit. Doporučuji přidat i mezizubní kartáčky.

9. Udržuj si zdravé klouby.

Jak říká Gray Cook – „nejprve se hýbej dobře, pak teprve často“. Cviky na mobilitu doporučujeme cvičit tolikrát týdně, kolik vám je let v dekádách, a tolik opakování, kolik vám je let. Doporučené cviky: Pavlovy Super Joints a/anebo Resety od Tima Andersona a Geoffa Neuperta. Klíčová součást všech našich lekcí.

10. Naber nějaké svaly.

StrongFirst! Naber nějakou sílu, a svaly přijdou samy. Zvládni základní cviky s vlastní vahou (alá KB5 Intro Kit – ke stažení zdarma zde), začni cvičit se železem. Nauč se kettlebell get-up a swing, deadlift s velkou činkou, cviky s jendoručkou. Cvič jakékoliv formy nošení (kufříkové, farmářské, v pressu… ).

Univerzální recept – nejprve pohyb a technika, pak nálož. Silové cviky – těžké (po většinu času 50-80% max), komplexní (žádné izolované pumpování bicáku), opakování do 5, více sérií, dostatek odpočinku mezi sériemi.

Cvič omezený počet cviků a jejich varianty, podle jasného programu (žádný dort alá Pejsek a kočička), 6-12 týdnů, přidávej a ubírej, po dokončení programu obměň. Cvič, aby ses zlepšil ne „zničil“.

Doraž do KB5 Gymu, všechno tě naučíme!

Foto kredit: On Target Publications


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si 3 zkušební lekce ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]