„Cvičit nahý? Cože?!“

Nuže… ano. Tedy, ehm… „nahý“.

„Moment moment, co tím tedy myslíte, cvičit nahý?“

Čekáte-li pikantní obrazový doprovod a a varování týkající se ohrožení mravnosti mládeže, rovnou vás zklameme – v případě zájmu na jiných specializovaných serverech. Fotografie doprovázející tento článek jsou čistě ilustrační – přísaháme, že cvičíme většinou v tričku.

Našich 5 praktických tipů a důvodů, proč cvičit „nahý“, se týká trochu něčeho jiného, a rozhodně důležitého! Podívejme se na to!

Bez zátěže

Filosofie silového a kondičního tréninku školy KB5 je jasná: „Zvládnout jak vlastní tělo, tak cvičit s externí zátěží“ (ať už kettlebell, velkou činkou, jednoručkou). Proto i v rámci našich pravidelných tréninků začínáme řadou cviků s vlastní vahou a postupně se dostáváme k „železu“. Žáci samozřejmě chtějí co nejdříve cvičit s kettlebell, ovšem jedna věc je co žáci chtějí, druhá, co potřebují.

Cvičení bez externí zátěže se týká nejen posílení (nohou, zad, „jádra“), ale i „odbržďění“, tj. strečinku a práce na mobilitě (kotníků, kyčlí, hrudní páteře…. ). NeKettlebell KB5: Vzpory ležmoudělá-li někdo pár učebnicově správných kliků či technický dřep, a jeho hrudní páteř je jak krunýř na snowboarding, nemá cenu se hnát na kettlebell military press či čelný dřep s velkou činkou.

Víte, že slovo gymnos ve slově gymnastika znamená doslova „nahý“? …  jen pro informaci, není to ještě tak dávno, kdy chlapi posilovali a zápasili skutečně nazí. Povinnost dát kredit Pavlově přelomové knize Nahý bojovník.

Bez zátěže podruhé

Kettlebell KB5 - "nahý" TGUStop, spoďáry opět netřeba sundavat – v tomto případě jde o cviky se závažím, ale bez závaží. Příklad: Dřep bez zátěže předchází dřepu s kettlebell či velkou činkou, pohybový vzorec „spodního tahu“ předchází deadliftu, správná technika windmillu předchází windmillu se železem atd.

V kettlebell liftingu je populární tzv. „nahý“ get-up (viz obrázek vpravo), tj. get-up bez kettlebell – věřte, že pro naprostou většinu klientů je to i tak solidní záhul. Gray Cook a Brett Jones důrazně trvají na minimálně 50 „nahých“ get-up – až poté člověk získá povolenku na get-up s kettlebell. Na našich lekcích tomu není jinak – nejprve se hýbat dobře, pak teprve často a se zátěží.

Bez bot

Kettlebell KB5: Běhání na bosoKonečně se svlékneme! Respektive – zujeme. „Barefoot“ Ken Bob, guru běhání na boso, říká: „Na začátku jsme byli bosí; pak jsme to posrali a vynalezli běžecké boty.“ Jedním největších zločinů spáchaných na dětech (kromě Happy Meal a odsouzení na x let sezení v ZŠ a výše) je právě sešněrování nožiček do botiček.

Nenosíme sportovní boty ani na běhání (to je námět na samostatný článek), ani na zdvihání železa. Tlustá bota v kettlebell/barbell liftingu doslova „vypne“ receptory tlaku – velmi důležité „zakořenění“ a  „chycení se prstama nohou země“ není v Adidaskách nebo Reebokách možné, nehledě na to, že vysoká podrážka a pata v deadliftech znatelně posune těžiště a kompletně rozhodí pozici od chodidel výše. Lifterské boty pro dřepy? Cajk, ale proč v nich cvičit všechno ostatní? 

Ergo – bolí-li vás kolena, sundejte boty a naučte se správně běhat; bolejí-li vás kolena, sundejte boty, zapracujte na mobilitě kotníku a kyčlí, síle jádra atp. a naučte se správně dřepovat. Vibram FiveFingers, Vivo Barefoot, Chuck Taylors, boty na box či levné šlupky z tržnice? Povoleno, fajn!

„Zrcadla, rukavice, pásy a hezké boty jsou drahé a nebezpečné věcičky, odvádějící pozornost od efektivního tréninku. Řekněte prostě ne. A nemůžete-li se bez nich obejít, vyhledejte odbornou pomoc.“

– Pavel Tsatsouline

 

Bez rukavic

Kettlebell KB5 - nahý kettlebell pressPrvní, co si nováček pořídí, jsou samozřejmě cool rukavice na posilování ( …hned po šejkru na proteiňák). Náš odporný komentář?

Mechanoreceptory a sensory tlaku v dlaních (například v masité části malíkové části) asistují reflexivní stabilizaci celého zbytku paže a větší kontrakci tricepsu. Pevný úchop znamená nejen lepší silové výsledky, ale i bezpečí pro ramena.

Účastníky našich seminářů proto vždy motivujeme – kdo rozdrtí v get-upu nebo pressu madlo kettlebell, má seminář zdarma!

Není náhoda, že chodidla a dlaně mají více mechanoreceptorů než zbytek nohy či paže. Cvičte bez rukavic, bos, pro lepší výsledky a méně zranění.

Bez powerlifterského pásu

Další žánrový obrázek z posilovny (či spíše „fitka“ – ne ten vlevo!). Týpek si naloží si na „nebezpečný deadlift“ 50 kg, s patřičným pocitem důležitosti na sebe připne powerlifterský pás a jde na věc. Argh…

Kettlebell KB5 - deadliftDěvčata a hoši, nechme pás powerlifterům (nevěřili byste, c všechno jsou s to na sebe navléct), anebo si jej schovejte na tzv. peaking před soutěží, pár tréninků, kdy taháte větší váhy – naším cílem je vybudovat si vlastní, „virtuální“ pás. Čínská bojová umění mluví o „poklesnutí dechu do Rumělkového pole“, moderní věda mluví o zvýšení intraabdominálního tlaku – jiná řeč, stejný význam.

Naučit se správně dýchat, pracovat s bránicí a pánevním dnem a stabilizovat „střed těla“ je jedním z nejdůležitějších úkolů silového tréninku. Až budete zvedat pytel na stavbě a nebo tahat auto ze škarpy, nebude na navléknutí pásu čas, a pravděpodobně ani nebude k dispozici. Nemáš-li na to silné jádro, nezvedej to, to dá přeci rozum. Powerlifterský pás nech soutěžním powerlifterům.

Svlíknout a cvičit! 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!