Zdraví, síla, kondice: 5 let, 5 zásadních objevůStrava, cvičení, a vůbec životospráva obecně – tohle je mých 5 zásadních „objevů“ za posledních 5 let.

Vše je jednodušší, než si myslíš. Stačí jíst A a B, cvičit X a Y, a do toho přidat trochu Z: „Polovegetariánská“ strava a občasné hladovění, trocha zimy, bosé nohy, lezení po zemi a samozřejmě zvedání železa.

Přečti si můj WOW! report níže – tohle je 5 objevů, které mi vskutku změnily život.

Třeba ho změní i tobě.

K lepšímu.  

 

1) “Polovegetariánská“ strava

Primal Paleo

Paleo, Primal, Ancestral, prostě maso+ zelenina, žádné chemické amarouny či krmivo pro prasata a drůbež. Jak říká Nate Miyaki: „Pokud tomu jde useknout hlava nebo se to dá vytrhnout ze země, je to pravděpodobně fajn; pokud to je neónově modré  a je to v plastovém pytlíku nebo krabici, není to pravděpodobně nic moc.“

Přestaň se stravovat jako televizní reklama a začni jíst jako člověk – přečti si Primal Blueprint, anebo Jídlo na prvním místě, vyzkoušej 30 dní, a uvidíš sám. Základní info najdeš zde a zde.

S výše uvedeným souvisí tzv. “přerušovaný půst” (Intermittent Fasting IF). 3-5 jídel denně, snídaně jako to nejdůležitější jídlo dne, nejíst na večer atd. atd.? Proč? Přes den musím “lovit”, mít dostatek energie na práci – čas na odpočinek, dobré jídlo a pohodu je až večer.

Po většinu týdne tedy nesnídám ani neobědvám, zato večeře stojí za to. Výsledek – spousta energie na cvičení, psaní, překládání, žádný stres a nucení se do jezení, žádné odpo kolapsy po obědě.

Suma sumárum pro baculky a tlouštky: “hubne” se v kuchyni, ne na běžeckém oválu nebo v tělocvičně. Tam pracujeme na pohybu, síle, kondici.

 

2) Chůze na boso

Chůze na boso

S vyjímkou pevných bot od Dr. Martens jsem odmalička  instinktivně preferoval šlupky, ve kterých lze – v případě potřeby – rychle kopnout, anebo rychle utéct (disclaimer: nejsem rváč, ale od 14 cvičím bojová umění). Doma i v gymu jedině na boso, venku ve Vivobarefoot botkách, pětiprstech nebo naboso.

Bota má chránit před jedovatými hady, ostrými trny, kameny, sklem – ne “tlumit” dopad nohy při běhání (čti: “dále umrtvovat mechanoreceptory chodidel, “čudlíky”, které zapínají důležité systém výše). Mrkni na nějaké základní info sem a sem.

Nejnovější high-tech „sportovní“ obuv se „speciální tlumící podrážkou“ tedy vyhoď do koše, začni chodit doma na boso, na chůzi ven si pořiď minimalistickou obuv a po pár týdnech či měsících už nebudeš chtít jinak.

 

3) Otužování

Otužování

Do otužování mě uvrtal David “Iron Tamer” Whitley – na StrongFirst SFG2 kurzu mi ukázal video s Wim Hoffem, přezdívaným Iceman, a jen básnil o pozitivních účincích otužování.

Siláci zlatého věku doporučovali různé formy otužování bez vyjímky snad všichni, a tak  jsem si začal otužování podrobně nastudovávat. Každodenní studená sprcha je samozřejmostí, v zimě chodím často v kraťasech, energie mám na rozdávání, regenerace je parádní, a navíc, konečně si opravdu užívám kdysi nejnenáviděnější roční období.

Moje otužovací nadšení inspirovalo i řadu ostatních gentlemanů z KB5, takže nakonec vyústilo v zábavnou komunitní akci KB5 Ledoborci – koupání „na Adama“ ve Vltavě, 4x do roka (rovnodennosti a slunovraty).

Základní blueprint na otužování najdeš zde.

 

4) Reset!

KB5 Reset - lezení, dřep, chůze

Brániční dýchání, rozhlížení se do stran, petáčení se na záda a zpět, kýváná se v kleku, lezení po zemi… Jednoduché “cviky”, kterými jsme všichni “posilovali” jako děti – Original Strength Reset!

Ideální „bod obnovy”pro všechny, kteří se dlouho nehýbali, jakož i pro profi sportovce, kteří si říkají, jak jsou na tom dobře. Ideální příprava na cvičení s kettlebell – kettlebell Get Up není vlastně nic jiného než zatížený Reset.

Pročti některé z knih od Geoffa Neuperta a Tima Andersona (nejlépe třeba právě Original Strength) – i když Resety budeš dělat „špatně“, budou mít parádní přínos. A co teprve, když je budeš dělat dobře :-)

 

5) Síla! 

SílaKdyž náš učitel Pavel Tsatsouline založil novou organizaci a pojmenoval ji StrongFirst, říkal jsem si “fajn, síla je důležitá, ale co mobilita, flexibilita, vytrvalostní síla, kardiovaskulární vytrvalost a tak?”

A jak už jsem si po letech pokusů/omylů alá Čarodějův učeň zvyknul, Pavel měl opět pravdu.

Síla má různé podoby – od tzv. reflexivní síly, na jejíž obnově pracují OS Resety a třeba Get Up, až po svalovou vytrvalost a absolutní sílu. Tzv. “zkrácení” a špatný pohyb jsou často prostě jen a jen slabost – a ano, i naše metoda strečinku je z velké části vlastně posilování.

StrongFirst neznamená StrongOnly – všechny ostatní fyzické aspekty jsou integrální a nedílnou součástí systému. Pavel však říká: “Kondice, mobilita atd., všechno je potřeba. Ale bez síly nemají smysl. Síla je fundamentální kvalita“. Mark Rippetoe dodává: “Silné je těžší zabít než slabé, a vůbec, jsou obecně užitečnější.“

Vyber si nástroj (vlastní váha, kettlebell, velká činka) a koukej zesílit – budeš se hýbat lépe, budeš pružnější, zlepší se ti kop, rána, odpal, výkony ve vytrvalostních aktivitách, sebevědomí – změní se ti život. Bonus: Tělo, které dobře funguje, dobře vypadá.

Resumé

Zásadních objevů za posledních pár let bylo samozřejmě více. Integrace iPhonu a Macu je boží. Batáty jsou mňam mňam. Lana je andělská mrcha. Staré knihy mít potřeba i nadále v papíru, ty nové stačí do Kindle čtečky. Dlaň nahoru a pěst na spodek funguje jak magie. Pastu jedině bez fluoru. Nejlepší burgery mají v Bejzmentu. Kokosový olej… na všechno! Čas je placatej kruh.

Ale nešť, o tom pokecáme někdy jindy. Teď se soustřeď se na 5 tipů výše, a následuj radu moudrého mistra Yody:

Zdar a sílu! 

Pavel

#tobysemackovilibilo

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]