Primal Blueprint PaleoPrimal Bluprint: Čekání je (skoro) u konce! Zanedlouho totiž konečně vyjde český překlad dlouho očekáváné knihy Primal Blueprint, základního stavebního sloupu a „bible“ Paleo/Primal komunity!

KB5 vám ve spolupráci s vydavatelstvím Blue Vision nabízí exkluzivní ukázku z chystané knihy – jednu z hlavních kapitol, která vám stručně a jasně poradí, co vlastně jíst, včetně přiloženého názorného diagramu!

Pavel Macek, šéfinstruktor školy KB5, napsal mj. k chystanému českému překladu předmluvu – chystáme též exkluzivní křest knihy s bohatým doprovodným programem (přednáškami, videoprojekcí atd.).

Sdílejte prosím se svými kamarády – tyto informace jim totiž mohou změnit život!  

Ukázka z knihy Primal Blueprint: Přeprogramujte své geny pro optimální váhu, dokonalé zdraví a neomezenou energii

Rostliny a zvířata pokrývají úplně všechno, co naši předkové jedli (z velkého seznamu jednotlivých potravin) pro získání bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů, minerálů, antioxidantů, fenolů, vlákniny, vody a dalších výživných látek potřebných pro udržení života, zvětšování velikosti mozku, zlepšování fyzické kondice a podporu fungování imunity. Je ironické, že lidská strava v průběhu evoluce se velmi silně liší od toho, co doporučuje „zdravý rozum“. Protože různé tábory dietetiků vášnivě bojují o sporných tématech před zmatenou veřejností, je nezbytné se zamyslet nad tím, jak moc důležité a logicky správné je modelovat naši stravu podle stravy našich předků, jejichž těla se vyvíjela pro přežití, reprodukci a rozkvět na těchto potravinách. Říkejte mi něco o dokladech o dlouhé a přísně sledované (na život a na smrt) studii!

Zaprvé pravěcí lidé po celém světě jedli značně rozdílnou stravu vzhledem k různým podmínkám svého životního prostředí, jako je například klima, poloha na planetě, roční období a stupeň aktivity. Není žádná jediná striktně daná dieta nebo úzce definovaný seznam potravin, které překonají všechny ostatní. Stačí, když se začnete řídit volnými vodítky programu Primal Blueprint (jezte rostliny a zvířata, vyhýbejte se moderním potravinám cizím našim genům), vaše každodenní rozhodnutí o vhodné stravě ať se řídí vašimi preferencemi.

Primal Blueprint Paleo strava

Co je také důležité na stravě našich předků, je to, že jedli sporadicky – většinou kvůli tomu, že neměli jídlo stále po ruce (což dnes v rozvinutém světě není moc problém, že?). Díky tomu jsme se dobře přizpůsobili ukládání energie (ve formě tělesného tuku, spolu s trochou glykogenu ve svalech a v játrech) a jejímu spalování, když byla kalorická hodnota potravy nízká. Může vás děsit, že máte geneticky danou schopnost efektivně ukládat přebytečné kalorie z potravy do tuku. Nicméně prostým jedením správných druhů potravin můžete řídit tento mechanismus ukládání a vybírání, podobný fungování bankovního účtu, ve svůj prospěch – udržovat si ideální podíl tělesného tuku a stabilizovat každodenní chuť k jídlu a úroveň energie. Nápověda: jde převážně o zmírnění silně přehnané produkce inzulinu, který je důsledkem standardní americké stravy (SAD).

Podobné principy dnes platí pro zdravou stravu. Soustřeďte se na kvalitní zdroje živočišných bílkovin (maso z místních, na pastvinách chovaných nebo bio certifikovaných zvířat, drůbeže, ryb a vejce z přirozených chovů), různé druhy barevné zeleniny a čerstvého ovoce a zdravé zdroje tuku (živočišné tuky, avokádo, máslo, kokosové produkty, ořechy a semena, olivy a olivový olej). Uvědomte si, že významná část toho, co „zdravý rozum“ říká o zdravé stravě, je marketingové blábolení, které silně zkresluje základní pravdy o tom, že lidstvu prospívá přirozená rostlinná a živočišná strava, nebo které se spoléhá na různé triky pro podporu dogmat chybných nebo dokonce zmanipulovaných „výzkumů“. Například jídlo v konkrétních hodinách (tři hlavní nebo šest menších jídel denně), kombinování nebo střídání různých typů chodů u jídla, přizpůsobování jídel předem určeným fázím nebo stadiím, pojídání jídla, které prý odpovídá vaší krevní skupině, snažení se o určité poměry makronutrientů, nebo vedení záznamů o porcích a týdenní „povolené“ pochoutky, to všechno jsou berličky, které nemají žádný rozumný základ v kontextu evoluční biologie.

Dále je v podstatě nemožné užívat si a dlouhodobě dodržovat programy s přísným režimem, protože jdou proti lidské přirozenosti. My lidé prospíváme při pojídání různorodé přirozené stravy, která nás vyživuje a uspokojuje, co se týče času, množství a variant, která se řídí osobními preferencemi, vlivy okolního prostředí, úrovní aktivity, úrovní stresu a napětí a mnoha dalšími faktory. Navrhuji vám, abyste si užívali jídlo jako jedno z životních potěšení a odmítli téměř všechno, co jste kdy slyšeli o tom, kdy a kolik toho máte sníst. Namísto toho jezte, když budete hladoví, a přestaňte jíst, když se budete cítit sytí. Uvědomte si, že Primal potraviny jsou přirozeně ty nejchutnější, protože uspokojují vaše chutě a osobní vkus, stabilizují náladu a úroveň energie a podporují zdraví a spokojenost.

 

Primal Blueprint - Paleo stravaPrimal Blueprint

Přeprogramujte své geny pro optimální váhu, dokonalé zdraví a neomezenou energii

Mark Sisson, vůdčí osobnost Primal/Paleo komunity, bloger a populární autor knih o zdravé stravě cvičení a zdravém životním stylu obecně, bývalý dálkový běžec a triatlonista, vám přináší knihu, která odhaluje „moderní“ trendy stravy a životního stylu.

Primal Blueprint je jedním ze zásadních pilířů dnešní Primal/Paleo revoluce!

Vydává Blue Vision, léto 2014

 

 

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]