Žádný čas, žádné vybavení? Pro posilování s vlastní vahou platí „žádné výmluvy“! Především pro cviky jakou jsou dřepy anebo kliky. Podlahu má totiž doma každý. Dnešní díl Školy síly se zaměří právě na vzpory ležmo aka kliky – a jak už je naším zvykem, kliky trochu jinak.

Nepůjde totiž jen o kliky – kromě kliků se totiž naučíte i řadu dalších velmi důležitých principů silového tréninku – předzpevnění, aktivní přitažení, „vývrtka“, „vklínění“, koordinace pohybu a dechu apod., které pak aplikujete ve většině ostatních cviků, ať už s vlastní vahou, anebo kettlebell či velkou činkou.V jednom z dalších dílů se kupříkladu podíváme na dřepy – uvidíte, že téměř všechny principy z dnešního dílu využijete i na dřep. Čtenářům, kteří cvičí s velkou činkou, doporučíme zkusit principy vzporu ležmo aplikovat třeba na benchpress.

Než se poustíte do cvičení, ujasněme si jednu věc: otázka „kolik uděláš kliků?“ nás až zase tak nebude zajímat – naším cílem je síla, ne svalová vytrvalost. Nepůjde nám tedy o počet, ale o perfektní techniku a aplikaci všech principů, které nám pomalu, ale jistě, připraví cestu k jednomu z top silových cviků s vlastní vahou, kliku na jedné ruce.

A pokud z nějakého důvodu toužíte po tom, udělat velký počet kliků, dobrá zpráva – pokud se postupně dopracujete na série kliků na jedné ruce po cca. 5ti opakováních, nebude problém se velmi rychle dostat na vysoké počty opakování standardních kliků. Naopak to však neplatí! Můžete být schopni udělat třeba 100 kliků najednou, ale klik na jedné ruce neuděláte ani jeden.

Cvičební program:

– Věnuj několik dní nácviku správného provedení kliku – postupně přidávej všechny předvedené detaily a finty.

– Jakmile budeš mít dostatečně dobrou techniku, změř si maximum provedení kliků – buď na sebe extra přísný. Opakování, které nesplní některý ze standardů, se nepočítá. Připomínáme, že klik je de facto plank v pohybu. Pokud budou kliky na zemi zatím příliš náročné, cvič je s oporou o zeď, o stůl či lavičku. Je-li třeba, vrať se k nácviku HardStyle prkna a lezení z předchozích dílů.

– Kdykoliv přes den když si vzpomeneš, udělej ½ změřeného maxima kliků. Příklad: Tvoje max bylo 14 perfektních kliků, cvičíš tedy „série“ po 7. Pokud se v měření maxima dostaneš přes 20 kliků, cvič jen série po 10 – cílem není maximum počet opakování, ale co nejpečlivější aplikace prinicpů silového tréninku.

– Mezi „sériemi“ měj minimálně 15 minut pauzu, každý den ať má jiný celkový objem. Když budeš mít pochybnosti raději uber! Příklad: Dnes budeš mít přes den odcvičeno celkem 8 sérií, zítra dáš 5, pozítří 12, popozítří jen 3. Čím více a nahodileji cvičební vlna skáče nahoru a dolů, tím lépe.

– Až v dalších dílech probereme ostatní základní cviky s vlastní vahou (dřepy, přítahy, mosty), program obměníme.

– Opakujeme – kvalita, ne kvantita!

– Doraž na seminář Cvičení s vlastní vahou pro začátečníky: Naked Warrior.

Chceš-li být nejlepší, musíš trénovat pod vedením těch nejlepších. Kontaktuj nejbližší KB5 Gym!

Chystané akce a semináře!

[events_list]