hard style, CrossFit nebo girevoj swing?CrossFit patří v současné době mezi velmi populární cvičební systémy.

Hned na úvod na rovinu řekněme jedno – náš postoj ke CrossFitu obecně je rozporuplný . Na jednu stranu hnutí CrossFit za řadu věcí tleskáme a fandíme (např. výběr náčiní, cviků, zacílení na více aspektů tzv. fitness), na stranu druhou striktně nesouhlasíme s řadou (často zásadních) konceptů, na kterých CrossFit stojí. Tento článek však není zaměřen na analýzu – natož kritiku – hnutí a systému CrossFit jako takového; podíváme se na jednu z konkrétních technik, a sice tzv. CrossFit kettlebell swing.

Crossfit swing a další

S CrossFit swingem se v KB5 setkáváme poměrně často – řada CrossFit cvičenců si k nám přichází zakoupit a vyzkoušet naší značku kettlebell či se účastní našich kurzů a seminářů; dostáváme na téma CrossFit i řadu e-mailových dotazů, diskuse o CrossFit swingu se rozjela i na našich www v komentářích pod články, diskusním fóru i na našich Facebook stránkách. Jak to tedy s CrossFit swingem je?

Předně si rozdělíme nejčastější varianty swingu do dvou, respektive tří skupin. Tzv. CrossFit swing, zvaný též často „americký swing“, je většinou srovnáván s tzv. „HardStyle swingem“, zvaným též „ruský swing“, zpopularizovaným Pavlem Tsatsoulinem.

Toto rozdělení však není úplně správné, natož kompletní – obě varianty swingu (CrossFit i HardStyle) jsou de facto „americké swingy“. Originální „ruský swing“ (zvaný též někdy „Soft Style“ či Girevoj sport swing) vypadá totiž  značně jinak a slouží k jiným účelům. Podíváme se tedy postupně na všechny tři hlavní podoby swingu – Soft, Hard i CrossFit.

„Soft Style“/girevoj sport kettlebell swing

Girevoj swing slouží de facto jako příprava na jednu ze soutěžních disciplín girevoj sportu, a sice snatch. Jedná se tedy o tzv. asistenční, přípravný cvik. V rámci školy KB5 jej nevyučujeme jako samostatný cvik (v rámci našich seminářů Cvičení s kettlebell pro začátečníky: S&S, nebo kurzů kompletního kettlebell curricula), ale právě jako jeden z přípravných cviků na snatch (na levelu KB3 nebo na seminářích  Cvičení s kettlebell pro pokročilé: ROP). Podívejte se na detailnější vysvětlení girevoj sport swingu na videu níže:

 

Spolu s „horním přítahem“ (high pull) je girevoj swing jedním z vynikajících přípravných cviků na snatch, v intenzivnějším cvičení girevoj swingu jako samostatného cviku nevidíme až zase tak velký přínos. V  KB5 se vždy spíše snažíme cviky ubírat než přidávat – jen ty nejlepší, nejdůležitější!

HardStyle“ kettlebell swing

Tzv. „HardStyle swing“ asi není třeba představovat, jedná se o jednu z nejznámějších variant swingu, používaných jako cvik sám o sobě, a nutno říci, jeden z nejlepších cviků vůbec – spolu s Get-Upem tvoří velkou dvojku našeho výše zmiňovaného kettlebell minima.

Všiměte si především důrazu na kyčelního ohybu, generace síly z hamstringů a „svalů prdelních“ (ne z rukou!), projekce síly dopředu, aktivní práce „křídel“ v horní pozici swingu, aktivního stržení dolů a relativně rychlé kadence. „HardStyle“ swing není zván „hard“ tak úplně po právu – jedním z hlavních rysů správného swingu je je totiž dynamické střídání zpevnění a uvolnění. Pro detailní analýzu „Hard Style“ swingu doporučujeme např. vynikající DVD od Marka a Tracy Reifkind Mastering the HardStyle Kettlebell Swing.

V rámci našich kurzů cvičení s kettlebell vyčujeme několik variant a progresí swingu, včetně některých málo známých – CrossFit verze však mezi ně nepatří.

V druhé části článku se podíváme proč –  CrossFit swing příště!

Chceš se lépe hýbat, dostat do kondice, zesílit? Na nic nečekej a začni hned teď!

Chystané akce a semináře!

[events_list]