Taktické shyby a kliky na bradlech (ať už s vlastní váhou nebo s přidanou zátěží) plus Hardstyle přednosy ve visu patří mezi nejpřínosnější cviky s vlastní vahou.

Striktní provedení garantuje nejen masivní zesílení horní poloviny těla, ale pokud shybujete a klikujete na bradlech v tzv. gymnastické „duté pozici“, i břišních svalů.

Shyby a přednosy navíc zlepšují úchop a mají funkční přenos z cvičiště na na bojiště, ať už se jedná o žíněnku, MMA klec, anebo vojenskou misi – právě z těchto důvodů jsou tyto cviky po právu oblíbené jak mezi cvičenci bojových sportů, tak v branně-bezpečnostních složkách a armádě.

A právě armádní program na zlepšení výše uvedených cviků vám dnes přinášíme – „shybovací protokol Rudé armády.“ Nelekejte se, Rudá knížka netřeba – prostým faktem je, že bývalý Východní blok měl metody silového a kondičního tréninku pořádně vymakané.

Pavel Tsatsouline, zakladatel, chairman a CEO naší prestižní zahraniční alma mater StrongFirst, píše:

Sovětské ozbrojené síly měly k dispozici řadu jednoduchých a spolehlivých tréninkových protokolů, které umožňovaly v rekordně krátké době změnit sílu horní poloviny těla mladých rekrutů ze slabé na úctyhodnou.

Níže je uveden jeden z těchto protokolů. Je stejně účinný pro budování síly s nízkým počtem opakování i silové vytrvalosti s vyšším počtem opakování ve shybech, klicích na bradlech i přenosech ve visu.

Program (od Mironova et al., 1987) je velmi přímočarý:

  • Vyberte si cvik
  • Změřte si maximum opakování, které dáte se striktní technikou
  • Podívejte se do tabulky, kolik setech po kolika opakováních budete cvičit
  • Mezi sety odpočívejte 1-3 minuty
  • Cvičte 3x-4x týdně
Maximum opakování (MO) počet setů a opakování
1 7 setů po 1 opakování
2 8 setů po 1 opakování
3 6 setů po 2 opakování
4 7 setů po 2 opakování
5 6 setů po 3 opakování
6 7 setů po 3 opakování
7 7 setů po 4 opakování
8 6 setů po 5 opakování
9 7 setů po 5 opakování
10 6 setů po 6 opakování
11 7 setů po 6 opakování
12 6 setů po 7 opakování
13 7 setů po 7 opakování
14 7 setů po 8 opakování
15 7 setů po 9 opakování

 

Pokud dáte více než 15 opakování, doporučujeme začít cvičit s přidanou zátěží: v případě shybů a kliků na bradlech s kettlebell zavěšenou u pasu nebo Spetznas stylem na nohách, příp. se zátěžovou vestou; v případě přednosů použijte závaží na kotníky. 

Jakékoliv případné otázky dejte do naší Facebook KB5 skupiny (má již přes 2.500! členů!) – a po pochlubte se samozřejmě s výsledky! 

PS: O KB5 se často říká, že je to military krutopřísný gym. Jako samozřejmě jo, nejkrutopřísnější, ehm, kašli kašli, ale jako ne. A tak jsme tedy pro tento článek místo původně plánovaného shybujícího Ivana Draga dali tenhle rodinný. Tak se neboj a doraž, bejby, ať už jsi na tom aktuálně jakkoliv. 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!

    Pomohl Ti náš článek, program, video či podcast? Podpoř prosím naší publikační činnost!

    Podpoř provoz stránky kb5.cz dobrovolným příspěvkem na účet 2800760955/2010 anebo platbou prostřednictvím QR kódu (částku si určíš sama/sám). Děkujeme za podporu!