…ale jen jednou za čas, a v rámci pečlivého plánování, ať už ve finální fázi tréninku a přípravy na max výkon na soutěži (MMA zápas, TSC, Spartan Race… ), anebo nový osobák doma či v gymu. 

V KB5 využíváme u vybraných sportovců tzv. “glykolytické peakování” systému Strong Endurance – několik náročnějších tréninků, které se blíží cílovému tempu a které dočasně (!) vybudí organismus k tomu, aby si krátkodobě (!) sáhnul do rezerv a podal co nejlepší možný výkon. 

Řekněme to ještě jednou a jinak: Glykolytické peakování nerozvíjí kondici – ale (krátkodobě a dočasně) tělo vyburcuje k tomu, aby bylo schopno (krátkodobě a dočasně) max kondici prokázat. 

Bude-li záhulovějších tréninků přesně, kolik je potřeba, a správně je načasujete – podáte takový výkon, že budete sami překvapeni. 

Přeženete to – a organismus se začne hroutit jak domeček z karet. 

Přeháníte to každý trénink? Doplňte si sami. 

Glykolitické peakování v praxi

Protože většina cvičenců pracuje na Kettlebell Simple & Sinister, dáme příklad glykolytického peakování pro swing ze SAS. 

Řekněme, že se dáma dostala na 24 kg, anebo gentleman na 32 kg („Simple“ váhy) – všech 10 setů jsou schopni s danou váhou výbušně odswingovat s perfektní technikou, jedno za jaký časový interval.

Peaking bude trvat celkem 8 týdnů: 

Fáze 1

  • 4 týdny cvič 10 jednoruč swingů každé 2 minuty (poměr cvičení/odpočinku je cca. 1:7). Doporučujeme takřka každodenní cvičení – 5-6 tréninků týdně. 

Fáze 2

  • 2 týdny cvič 10 jednoruč swingů každou 1 minutu (poměr cvičení/odpočinku je cca. 1:3). Doporučujeme přejít na 4 tréninky týdně (např. po-út, čt-pá). 

Fáze 3

  • 2 týdny cvič 10 jednoruč swingů každých 30 sekund (poměr cvičení/odpočinku je cca. 1:1). Doporučujeme přejít na 3 tréninky týdně (po-st-pá).

Glykolytické peakování nerozvíjí kondici – ale (krátkodobě a dočasně) tělo vyburcuje k tomu, aby bylo schopno (krátkodobě a dočasně) max kondici prokázat.

Pohled pod pokličku

  • Tréninky ve fázi 1 jsou více než na pohodu. 
  • Přechody na fázi 2 a fázi 3 jsou poměrně ostré –  odpočinek se oseká na polovinu, a v posledních dvou týdnech opět na polovinu. 
  • Jen 2 týdny z 8 – jen 6 tréninků z celkem 38 – je skutečně záhulových.  

Protokol výše lze i využít k peakování na konkrétní datum a soutěž. Řekněme, že peakujete na sobotní MMA zápas nebo Spartan Race, které budou za 4 týdny – vše zůstává stejné, jen peaking osekejte o 1 trénink – poslední záhul trenál nechť je ve středu soutěžního týdne.

Fáze 3 tedy bude vypadat vypadat takto:

  • 7. týden: pondělí – středa – pátek
  • 8. týden: pondělí – středa – sobota soutěž

Poznámky:

  • Protokol výše předpokládá velmi solidní aerobní bázi, vybudovanou v předchozích fázích přípravy.  
  • Daný sportovec samozřejmě nebude cvičit jen swingy, ale i další/jiné cviky, počty sérií i opakování se mohou lišit, atd.
  • Peakovacích tréninků může být dokonce i méně – např. pondělí-pátek-středa
  • Výše uvedený protokol je jen jedna z mnoha – SAS může mít řadu jiných, jiné programy pro ty či ony specifické účely taktéž. 
  • Princip platí i pro ostatní složky tréninku (v případě MMA například sparring)
  • Klíčové – naprosto klíčové aspekty jsou kromě silově/kondičního tréninku tzv. Fast & Loose drily a práce na uvolnění, a cvičení dechu (mimo trénink, před tréninkem, v tréninku, před soutěží). To vše budeme mj. podrobně probírat pod vedením toho nejpovolanějšího, Pavla Tsatsoulina na speciálním semináři Second Wind v Praze

 

“Druhý dech”: Second Wind by Pavel, 15.-16. června 2019, Praha

 

Z KB5 zdraví Pavel Macek, Master StrongFirst Instructor, šéfinstruktor školy KB5 


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!