…to nestačí.

Cvičíš s kettlebell, vlastní vahou, velkou činkou, na kruzích, či pracuješ na gymnastických dovednostech? Fajn. 

Cvičíš podle programu, který napsal zkušený coach, a díky kterému měly výsledky tisíce a desetisíce žáků? Fajn. 

Nechodíš cvičit v úterý a v březnu, ale pravidelně? Fajn. 

Ale to nestačí. 

Opominu-li proměnné mimo gym, jako jsou strava, regenerace, atd., je zde jeden zásadní element, zásadní klíč k dlouhodobému zlepšování, a to… Prozradím za chvíli. 

Nej náčiní

Kettlebell, vlastní váha, velká činka, jednoručka, hrazda, kruhy – desítkami či stovkami let ověřené nástroje, tak proč znovu vynalézat kolo. Pochybuji, že pro zlepšení síly a kondice přijdou výrobci moderního fitness vybavení s něčím novým a lepším. Rage Against the Machine a hurá na mrtvý tah, get-up či shyby.

Ale cvičit s tím nejlepším náčiním nestačí.

 

Správná technika

O důležitosti správné techniky není třeba se dlouze rozepisovat – správná technika umožní nejen zvedat těžší váhy, ale především cvičit bezpečně, bez zranění a bez tzv. zranění z opotřebování – to jsou ta, která nevzniknou tím, že něco špatně zvednete a něco si urvete, ale něco špatně zvedáte týdny a měsíce. 

Všimli jste si mimochodem, že ty babmbilióny špatných provedení, k vidění na YouTube nebo ve fitku za rohem, jsou vždy se směšně lehkou váhou? Čím je zátěž či varianta cviku těžší, tím je správná technika důležitější. 

Ale jen správná technika nestačí. 

KB5 kettlebell

Top progrese

Na úspěchu tzv. progresí je založeno mnoho cvičebních programů (Trénink vězně) či celých systémů (např. vynikající Gymnastic Bodies). 

Progrese jsou stručně řečeno varianty cviku – od nejlehčí přes těžší až po těžké – které tě dovedou z 0 až k vysněnému cíli, např. z 0 shybů na první shyb, anebo od shybů ke shybu na jedné ruce. Pro železo platí totéž, viz např. progrese kyčelní ohyb > mrtvý tah s kettlebell > obouruční swing > jednoruční swing > clean pull > clean > high pull > snatch. 

Ale ani ty nejlepší progrese nestačí.

 

Ověřený program

Všichni, co sledujete KB5 Facebook skupinu anebo diskusní fórum, jistě poznáte tuto situaci:

Otázka: “Zdarec, jsem nováček, napsal jsem si tento program, co si o něm myslíte: v pondělí pojedu A po X opakováních a budu to střídat s B po Y sériích, a ve středu… “

Odpověď: “Když vezmeš ty nejlepší součástky, dáš je do krabice, zatřeseš s ní a pak jí otevřeš, najdeš v krabici nový MacBook Pro, že jo? Anebo ne?”

Jinými slovy, dokud sám neodcvičíš desítky ověřených programů a na základě praxe (praxe!) neporozumíš tomu, jak je to s objemem, intenzitou, počty opakování, sérií, odpočinkovými pauzami atd. atd., o napsání vlastního “programu“ ani neuvažuj – dopadne to jako když Pejsek s Kočičkou vařili dort. Najeď na nějaký jednoduchý a miliónkrát ověřený program. Dojeď ho, vyber jiný, zopakuj. Náš programingový KB5 manuál jich obsahuje desítky – od těch nejlepších celosvětových coachů. 

Ale ani cvičit dle toho nejlepšího programu nestačí. 

Klíčový element!

K učení Pavla Tsatsoulina mě nepřivedly jen zajímavý výběr cviků, minimalistické a jednoduché programy či excelentní rozbor techniky, ale to, čemu Pavel říká “silové dovednosti”.

Pokud jsi četl české vydání Pavlovy knihy Nahý bojovník, ke které jsem měl tu čest napsat předmluvu, znáš moje úvodní pokusy/omyly udělat klik na jedné ruce a dřep na jedné noze – mrknul jsem na pár progresí, vyzkoušel, a totálně selhal. Nebyl jsem schopen udělat ani jeden klik na jedné ruce, ani jeden dřep na jedné noze.

Vrátil jsem se tedy pokorně na začátek a trpělivě četl a zkoušel a zkoušel a zkoušel. Jak že to Pavel píše? Aha, staticky dupni nohou do země… přitáhni stehenní svaly… zpevni se před cvikem… zatni tohle, uvolni tohle… nadechni se tahle a sem… zadrž dech… aktivně se přitáhni dolů… Dřep na jedné noze jsem dal ani ne za tři dny, klik na jedné ruce za týden.

Síla je dovednost

To, co je důležité, je očím neviditelné. Často vídám u nás na seminářích i na běžných tréninzích v gymu, že žáci dávají veškerou důvěru v náčiní, techniku, program, a zapomínají na to nejdůležitější, že vše výše uvedené jsou jen prostředky k procvičování univerzálních “silových dovedností” a principů silového tréninku vůbec. 

Díky přístupu k posilování jako k rozvoji silových dovedností jsem schopen si udržet solidní úroveň  ve cvicích, které aktuálně vůbec necvičím, aplikovat je na cviky/náčiní, které vůbec necvičím nebo nepoužívám, a co je především důležité: Naučil jsem se je aplikovat mimo gym, ať už v tréninku bojových umění, lezení po horách, zvedání břemen, prostě – v životě

Mimochodem, pro dovednosti uvolnění (a tedy fyzičku, rychlost, flexibilitu atd.) platí totéž. 

Co se metod týče, těch může být milión a více, ale principů je jen několik. Člověk, který pochopí principy, může úspěšně volit vlastní metody. Člověk, který zkouší metody, a ignoruje principy, bude mít jistě potíže.

Silové dýchání, předzpevnění, zazipování, zašroubování, odkrčení, aktivní negativ, svalová irradiace, heknutí, vývrtka, nůžky… 

Nauč se je – ať už na na našich KB5 seminářích, StrongFirst workshopech či pravidelných lekcích.

Procvičuj je – každé opakování, každou sérii. 

Zesil! 

Pavel Macek, Senior SFG, šéfinstruktor školy KB5


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!