Funkční trénink Praha„Od berlí k dřepu na jedné noze“ byl jedním z našich nejčtenějších článků. Osobní, autentický příběh naší žačky a teď již i zkušené instruktorky oslovil mnoho našich čtenářů.

Většina lidí to po vážném zranění vzdá a rezignuje – ne však naše Bětka Mušková, ne nadarmo přezdívaná Kill Bill. První bezbolestný dřep, první poctivé kliky, první shyb, první dřep na jedné noze – pomalu, ale jistě, trpělivě, dle ověřené metody.

Za ty dva roky se toho hodně událo, a tak vám přinášíme pokračování – Kill Bill 2: O dva roky silnější.

Předáváme slovo Bětce:

Tak kde jsme to minule skončili… Blížil se rok 2013 a s ním spoustu změn.

2013

O zábavu postaráno

V lednu 2013 jsem začala učit v gymu Funkčního tréninku Praha, zatím jen pár hodin týdně, přeci jen jsem k tomu potřebovala pracovat a studovat. Bylo toho hodně, ale záhadným způsobem jsem to vždycky nějak skoulela, že se všechny strany zdály být spokojené.

Tou dobou jsem už nějaký ten pátek věděla, že v dubnu pojedeme na kurz StrongFirst Bodyweight (SFB) do Maďarska a že ještě předtím je plánovaná KB5 Challenge. Což znamenalo docela solidní tréninkový nářez (haha, to jsem ještě neměla ponětí, co mě čeká za rok).

Když to shrnu – podmínkou splnění certifikace SFB byl klik na jedné ruce. Jeden. Simple, but not easy. Nicméně další cviky probírané na kurzu byl dřep na jedné noze, shyb, stojka, klik ve stojce… no minimálně dřep a shyb k tomu kliku musím ovládat, abych nedělala ostudu. K tomu si přidejme soutěžní disciplíny KB5 Challenge – Kettlebell Millitary Press, dřep na jedné noze, Get-Up, shyb, Snatch. O zábavu bylo postaráno. Ale plán byl jasný, deadline taky, stačilo vytrvat.

KB5 Challenge mě netrápila, brala jsem ji jako příjemnou „zkoušku“ co všechno dovedu. Žádný stres. Ale ten klik na jedné ruce, pořád to nebylo ono. Duben se neúprosně blížil a krom silových výkonů, které jsem musela zvládnout, se začínala přidávat i lehká nervozita z osobního setkání s Pavlem Tsatsoulinem a komunitou StrongFirst. Přeci jen, jsou to lidi, o kterých čtete, jejichž knížky louskáte a snažíte se pochopit ruské vtipy, a podle jejich tréninkových plánů se připravujete, abyste jim ukázali, že nejste žádný másla.

KB5 Challenge

Nastal soutěžní den KB5 Challenge, nálada parádní, atmosféra přívětivá, množství diváků „že se málem do gymu nevešli“. Byl to dlouhý den, plný úžasných výkonů všech soutěžících, a dokonce jsem skončila na celkovém třetím místě mezi ženami (i když dodnes si myslím, že kdyby jistá Zdéňa nebyla tou dobou v Číně, měla bych tak možná bramboru, ha ha).

Nejvíc hrdá jsem ovšem byla na svůj splněný snatch test – 4:59 100 snatchů s 16 kg přesně. Vždyť ještě před půl rokem jsem jich dala sotva 60 a ještě jsem u toho málem zabila Pavla (uhnul nohou o pár milimetrů = nikdy, nikdy nestůjte před někým kdo snatchuje). Kdybych tenkrát tušila, že o rok později splním stovku a budu mít ještě víc jak minutovou rezervu a úsměv ve tváři, nevěřila bych. After party po soutěži – těžko říct takhle z hlavy, asi výpadek paměti z únavy, ale mám pocit, že to byla legrace.

Funkční trénink Praha

StrongFirst Bodyweight

Nadešel den odjezdu, sraz na hlavním nádraží a hurá do Budapeště. Cesta vcelku utíkala, večer už jsme byli na hotelu a připravovali se na další den. Hned ráno po příjezdu do haly jsem se rozhlížela, kdy teda uvidím ty bájné bytosti jménem Pavel Tsatsouline, Fabio Zonin a další.

Netrvalo dlouho a objevil se Fabio, s úsměvem se s námi vítal a povídal jak je prima, že jsme přijeli. O chvíli později vchází do haly Pavel, v jedné ruce ramínko s nažehlenou košilí a ve druhé hrnek s kávou i s podšálkem. Podotýkám, že všichni ostatní pili místní kávu z kelímků, takže buď paní na baru usmlouval, a nebo si nosil svůj vlastní kávový servis.

Kurz začíná, představení všech instruktorů a účastníků, žádné chození kolem horké kaše, kdo je připraven na testování má možnost. Pavel s Justys jdou první, oba splní. Mezi dalšími testovanými jsme já s Péťou, na první pokus ani jedna neprojdeme. No nic, máme možnost ještě další den.

Ačkoliv se člověk snaží na testování číslo dvě nemyslet, celý den vám to leží v hlavě. Dodnes nechápu, co se s námi přes noc stalo, každopádně druhý den ráno obě dvě klik na jedné ruce splníme a dostáváme pochvalu „Much stronger than yesterday!“. Připadám si jako Wonder Woman. Více o našich zážitcích najdete v StrongFirst Bodyweight reportu přímo z místa dění.

Funkční trénink Praha

Mise Itálie

V září je definitivně rozhodnuto, přihlašuji se na instruktorskou certifikaci StrongFirst SFG1 v červnu 2014. Zatím se nestresuju přípravou, máme přeci fůru času (haha, já bláhová). Je dobré mít plán, ke kterému směřujete.

2014

Začátek roku

Start nového roku byl trochu hektický, odchod ze starého zaměstnání, státnice ve škole, rozjezd Funkčního tréninku na plné obrátky. Rozhodně bych leden a únor nenazývala klidným obdobím. Ale všechno klapalo, a cíl pro rok 2014 byl jediný – stát se SFG.

Příprava na SFG

Celé jaro 2014 se neslo v duchu přípravy na certifikaci. Ráno do gymu, dvě hoďky učení, pak můj trénink, domů, osprchovat, najíst, spát, zpátky do gymu, domů, osprchovat, najíst, spát. O víkendu volno. Zhruba po čtyřech měsících přípravy, kdy jsem měla pět tréninků týdně, mě dorazil Honzík, kdy mi při jednom telefonátu na mé sdělení že jsem akorát docvičila, položil dotaz „Už zase?“ – odpovídám, že přeci cvičím každý den od pondělí do pátku – a on na to „Aha! Už chápu, proč jsi pořád tak unavená!“. Co dodat, je to bystrý hoch.

Na jaře proběhla první Tactical strength challenge v ČR. Z bezpečnostních důvodů se neúčastním. Žádné rozptylování nemá v přípravě na SFG co dělat. Je mi to trochu líto, deadlift mě láká, ale sama sobě jsem si tuhle legraci zakázala, do té doby než bude po certifikaci a nebudu mít hrůzu z možného zranění a tím pádem zrušení celého výletu do Itálie. Holky nás ale reprezentují parádně. Myslím, že o FuTru ve StrongFirst ještě uslyší. Co uslyší, už dobře vědí!

SFG Level 1

Co se týče certifikace, většina je toho popsaná v našem společném reportu z června, ale pokud bych to měla shrnout – stálo to za každou investovanou korunu, minutu tréninku i propásnutý večírek z důvodu tréninkové únavy.

Nevěřila bych, že na tři dny někde ve Vicenze budu vzpomínat tak dlouho, natož s láskou. Dokonce i na snatch test a graduation workout. Bohužel, kdo sám touto zkušeností neprošel, nevěnoval tolik času přípravě, a nezažil tu výbušnou atmosféru na certifikaci, asi opravdu nikdy nemůže pochopit, o čem je řeč

StrongFirst Bodyweight bylo super, ale přeci jen, bylo takové komornější, vážnější, ale SFG v Itálii, to byla jízda. Možná i proto, že nás jela početná výprava a že nám dělal SFG Drivera Honzík a měla jsem tam jeho podporu (i když můj snatch test zaspal, ale kdo se na něj může zlobit, když celý předchozí den strávil na golfu a potřeboval si odpočinout).

Když se Justys vrátila tenkrát ještě z RKC, moc jsem nechápala, proč je z toho tak nadšená. Teď už to vím. Report o StrongFirst SFG1 je k přečtení zde.

Funkční trénink Praha

KB5 Camp

Historicky první KB5 Camp proběhl v červenci. Dostala jsem pod svá křídla rovnou celý team a dva asistenty. A jako team leader i celou sekci, kterou mám učit všechny účastníky campu. Ok, žádný problém, prostě naučím přes sedmdesát lidí dřep. Spíš to s nimi jen zopakuju, přeci mají dávno parádní dřepy, když cvičí u nás :)

Když došlo na mou sekci, radši bych si okamžitě odjela snatch test, než promluvila, ale nebyla jiná možnost, co na tom, že jsem nikdy pořádně neučila tolik lidí najednou a k tomu i chlapy. A aby toho nebylo málo, tak se na mě z rohu hřiště šklebí Honzík. Ale protože jsem měla skvělé asistenty (díky Pájo, Venco!), zvládli jsme to s přehledem a až do této chvíle snad nikdo netušil, že jsem byla trochu nervózní.

Mezi všemi těmi událostmi plynul každodenní život v gymu. Poznala jsem neuvěřitelné množství nových žaček a jejich pokroky mě nepřestávají překvapovat. Některé zůstaly, některé odešly a pak se zas vrátily, a některé jsou dnes mnohem silnější než já. Ale všechny se proměnily, jsou z nich sebevědomé a krásné ženy, které vědí, že dokážou cokoliv, když tomu věnují dostatek času a úsilí.

Tactical Strength challenge 2. a zásadní změny

Druhá Tactical strength challenge v ČR, i tentokrát vynechávám, jsem unavená z trénování na „výkon“ a deadlift ještě není úplně můj kamarád, je těžší, než vypadá. Ale tentokrát má naše rodina zástupce, účastní se Honzík. No a nakonec je dobře, že nesoutěžím, protože jsme s Justys dostaly celou Challenge na povel – Pavel jel učit do Itálie spolu s Fabiem StrongFirst SFB Bodyweight Cert.

Vzhledem k tomu, že jsou všichni soutěžící muži, není to úplně špatný. Honzík zvedá na deadlift 150 kg jako nic, a tak testuje dvojnásobek váhy a nechává si naložit 185kg, no je to těžký, co naplat, nehne s ní. Pravděpodobně pokořil svůj rekord na shybech a zvládá jich 7 a snatche s 24kg odmává jako nic, well over 100. Jsem na něj pyšná, zaslouží si pochvalu i za to, že celé září poctivě držel Whole 30 a ani u toho neremcal.

Funkční trénink Praha

 

Náladu z deadliftu si jdeme spravit na oběd a pak do Alchymisty (#absolutlyNOTwhole30″). Ještě netuším, že mě večer čeká žádost o ruku. A podle toho, co říkal Honzík, ani on ne. Když se v půl osmý večer sebral, že si musí někam zajet, nenapadlo mě, že odjede do klenotnictví pro prstýnek. Odpověď na otázku je jasná, bude ze mě Tušková.

Prosinec se zdá být zásadním okamžikem pro nás oba. Nejen, že se budeme za pár měsíců brát, ale máme před sebou tu nejdůležitější misi. Pro mě je to změna poměrně značná, musím řešit svou závislost na zvedání těžkých věcí, teď si všechny rekordy musí na chvíli počkat, cvičení jde po dlouhé době na vedlejší – udržovací kolej.

Na prvním místě je totiž péče o našeho prďolu, který se zatím hřeje u mě v břiše :-)

Pokračování zase za dva roky, ať je o čem psát.

O autorce: Alžběta „Kill Bill“ Mušková,  žačka Justyny a Pavla Mackových,  je certifikovanou instruktorkou StrongFirst Kettlebell SFG1 a StrongFirst Bodyweight SFB. Od ledna 2013  působí jako 1. instruktorka v renomovaném „ladies only“ gymu Funkčního tréninku Praha.

Běty, Honzo, mrňousku – přejeme vám jak jinak než zdar a sílu!

Justys a Pavel

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chcete zesílit, dostat se do kondice, hýbat se lépe? Neváhejte a kontaktujte nejbližší KB5 Gym!

Chystané akce a semináře!

[events_list]