Silák s dokonalou postavou, charismatická osobnost, geniální showman – otec moderního bodybuildingu a člověk, který změnil svět silového tréninku jednou provždy: Legendární Eugene Sandow.

V jeho představeních se snoubila síla s pružností a pohyblivostí, z hromotluckých siláckých kousků udělal skutečnou show – Sandow měl nejen sílu vzpěrače, ale i pružnost a pohyblivost akrobata.

Nebudeme vás unavovat nudnými biografickými daty, a místo toho se podíváme na některé z jeho kousků, nad některými nelze i dnes, po více než sto letech, než kroutit hlavou. 

  • Jeho skutečné jméno bylo Friedrich Muller – aby se vyhnul vojenské službě, změnil si jméno na Eugene Sandow. Jeho rodičům se to nelíbilo a ptali se ho: „Co budeš dělat? Chceš snad utéct s cirkusem?“. Eugene na to odpověděl: „Ano“, a přidal se k cirkusu, který právě projížděl městem. V Bruselu cirkus zbankrotoval – mladého Sandowa si však vyhlédnul profesor Attila, a vzal si Eugena pod svá trenérská křídla.
  • Sandow se proprvé proslavil v r. 1889 v Londýně. V Royal Aquarium tehdy vystupovali dva světoznámí siláci Charles Sampson a Cyclops (Franz Bienkowski).  Součástí jejich vystopupení byla i výzva publiku – kdokoliv dokáže to, co oni, dostane vysokou finanční odměnu. 29. října vyskočil na pódium neznámý modrooký blonďák, váhově o několik tříd níže než Cyclops,  a porazil ho ve čtyřech disciplínách! O čtyři dny později porazil Sampsona, především v ohýbání ocelových tyčí a trhání řetězů. Neznámým cizincem nebyl samozřejmě nikdo jiný než Sandow – nabídky na silácká představení se jen hrnuly.

Videa výše jsou jedněmi z prvních němých filmů vůbec. Pózování v „pamperskách“ možná vypadá dnes úsměvně, ale pánové jen záviděli, dámy omdlévaly. Všimněte si dokonalého ovládání každého ze svalů těla, a salta vzad na konci druhého klipu. Škoda že nemáme na filmovém pásu některý ze Sandowových sliláckých kousků. 

  • Ačkoliv veřejnost považovala Sandowa za „nejsilnějšího muže světa“, držel ve skutečnosti dočasně jen několik rekordů. Nutno dodat, že byly překonány liftery o mnoh těžšími, než Sandow. V r. 1891 Sandow zvedl na Bent Press 122 kg – ostatně byl to právě Sandow, kdo jako první Bent Press zpopularizoval. Sandowův rekord o rok později překonal Louis Cyr, který „na hrubáka“ zvednul jednoručku o váze cca. 124 kg. Sandow však vážil 84 kg, Cyr byl proti němu gigant – vážil přes 130 kg!
  • Unikum Sandowových kousků byla nejen síla a dokonalá postava, kterou by mu záviděly i antické sochy, ale komplexní silová i pohybová dovednost. Sandow s oblibou předváděl salto vzad se dvěma jednoručkama v rukou – se zavázanýma očima a přes opěradlo židle. Dalším z jeho dech beroucích kousků bylo přeskakování velké činky o váze 56 kg, kterou držel v rukách před sebou. Sandow byl schopen shybovat na jedné ruce, a navíc na kterémkoliv z pěti prstů každé ruky (!).
  • V r. 1901 zorganizoval první kulturistickou soutěž – v porotě seděl mj. i autor slavného Sherlocka Holmese, sir Arthur Conan Doyle. Bronzová soška Sandowa je dodnes hlavní cenou pro vítěze Mr. Olympia.

The man, the Legend: Eugene Sandow.

Respekt!

 

 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]