Celkem 35 receptů rozdělených do čtyř kategorií: základní (ty, které využijete pro přípravu dalších receptů), hlavní jídla, přílohy a dezerty.

 

Veškeré zde uvedené recepty odpovídají zásadám paleo stravování a byly sestaveny z dostupných základních surovin, které seženete v běžných supermarketech. Výjimku tvoří pouze tapioková mouka, která je k dostání ve všech prodejnách zdravé výživy.

 

Recepty pro knihu byly vybrány tak, aby byly rychlé a jednoduché na přípravu, takže by je měl zvládnout opravdu každý. Při přípravě si vystačíte s běžným vybavením kuchyně zahrnujícím troubu, varnou desku a tyčový mixér, výhodou je pomalý hrnec. Při vaření není třeba nic vážit, množství surovin je uvedeno na lžičky, lžíce a hrnky. Pokud nemáte odpovídající odměrku, použijte běžnou čajovou lžičku, polévkovou lžíci a hrnek o objemu 200 ml.

 

Interview s autorkou Annou Keclíkovou

Jaký je Tvůj osobní příběh cesty ke (z)dravé stravě?

Moje cesta ke zdravé stravě vedla přes snahu shodit pár přebytečných kil. Před více než pěti lety jsem při jednom ze svých mnohým pokusů zhubnout postupně začala ze stravy vyřazovat bílou mouku, poté všechny obiloviny a následně průmyslově vyráběné potraviny. V té době narazil partner (tuším, že přes někoho z KB5) na „Paleo stravu“, což už v tu chvíli nebyla příliš velká změna jídelníčku. A protože jsem vášnivá milovnice dinosaurů a všech témat kolem evoluce, musela jsem to vyzkoušet. Koupila jsem si knihu Jídlo na prvním místě a začala se v oblasti stravy více vzdělávat. Kromě toho, že šla váha dolů, mi to celé začalo dávat smysl, nové jídlo mě bavilo, a tak jsme u toho i s partnerem zůstali.

Spousta lidí, ať už veřejnost nebo „odborná“ veřejnost, ještě dnes považuje Paleo za módní výstřelek, takřka extrémní způsob stravování. Jaké jsou podle tebe největší předsudky a nedorozumění co se Paleo stravy týče?

Je to jako se vším, většina předsudků a nedorozumění plyne z neznalosti, nepochopení a bohužel často i špatné interpretace některých protagonistů. V případě Paleo stravy je podle mě velkým problémem už samotný název. Spousta lidí, včetně většiny odborníků, si myslí, že se lidé na této stravě snaží jíst jako naši předci v pravěku, což je v mnoha ohledech snadno napadnutelné. Známí se mě například úplně vážně ptají, jestli tepelně upravuji jídlo. Od věčných vtipálků pak poslouchám: „Ale vždyť v pravěku …“ Obecně tohle dávání nálepek a škatulkování podle mě ničemu neprospívá, ale to by bylo na dlouhé povídání.

Další velké nepochopení pak vidím v tom, že lidé berou Paleo jako dočasnou dietu. Četla jsem mnoho varování před Paleo stravou a vesměs byla všechna ve smyslu, že takto „omezeně“ není možné se dlouhodobě stravovat. Zároveň mají lidé pocit, že je nutné se řídit seznamem povolených a zakázaných potravin. Dostávám pak dotazy typu: „A proč nemůžeš luštěniny?“ Jistě, takový seznam existuje, i když se od různých interpretů mírně liší. Všichni jsme ale svobodní a svéprávní lidé a nikdo nám nemůže diktovat, co a kdy máme nebo nemáme jíst. Existují nějaká podložená doporučení a je jen a jen na nás, do jaké míry se jimi budeme řídit a jak si je podle sebe uzpůsobíme. Nejde tedy o to, co nemůžu, ale co nechci.  

Pro většinu lidí představuje přechod na paleo stravu takové vystoupení z komfortní zóny a zajetých zvyklostí, že ji raději rychle odsoudí, než by si něco více zjistili nebo ji dokonce vyzkoušeli.

Hovězí s brokolicí

Ukázka z kuchařky

 

STAHUJTE ZDARMA NÍŽE! 

 

Jaké největší přínosy stravování se alá Paleo vidíš?

Mně to celé jednoduše dává smysl. Jsem přesvědčená, že postavit svůj jídelníček na skutečných potravinách je, společně s dodržováním dalších zásad zdravého životního stylu, cesta, jak být zdravá a vyhnout se civilizačním chorobám. Navíc mě to děsně baví. Menší množství použitelných potravin totiž nutí člověka k větší kreativitě v kuchyni. Plus musím zmínit i výrazné zjednodušení nakupování.

View this post on Instagram

Waldorfský salát s tuňákem #receptyprozivot #paleo #paleorecept #bezlepku #bezmleka #bezlaktozy #bezcukru #salat #waldorfsalad #glutenfree #lactosefree #paleorecipes #lowcarb #whole30 #skutecnepotraviny #skutecnejidlo #opravdovejidlo #healthyeating #healthyrecipes #healthycooking #heathyfood #realfood #recepty #zdravejidlo #zdravastrava #foodblog Věděli jste, že recept na Waldorfský salát pochází již z konce 19. století? Poprvé byl připraven v roce 1893. Hlavními ingrediencemi jsou jablka, řapíkatý celer, hroznové víno, majonéza a vlašské ořechy. Salát je svěží, chutný a rychlý na přípravu, hodí se jako lehká svačina nebo dezert. Mě momentálně nejvíce baví verze s tuňákem jako hlavní chod. SUROVINY (na 2 porce) – 2 plechovky tuňáka (používám tuňáka v olivovém oleji, jedna plechovka má 160 g) – 1 jablko – 2 řapíky z řapíkatého celeru (může být i víc, pokud ho máte rádi) – 1/2 hrnku hroznového vína – 2 lžíce vlašských ořechů – 1 lžíce domácí majonézy – ledový salát POSTUP 1. jablko nakrájíme na kostičky, celer na menší kousky a hroznové víno dle velikosti na poloviny nebo čtvrtky 2. v míse smícháme s vlašskými ořechy a majonézou 3. přidáme tuňáka a opět vše promícháme dohromady 4. podáváme s ledovým salátem Více informací na webu https://www.receptyprozivot.cz/waldorfsky-salat-s-tunakem/ EN: Waldorf tuna salad INGREDIENTS (2 servings) – 2 cans tuna – 1 apple – 2 or more celery stalks – 1/2 cup grapes – 2 Tbsp walnuts – 1 Tbsp mayonnaise – lettuce leaves DIRECTIONS 1. chop apple, celery and grapes 2. mix in a bowl with walnuts and mayonnaise 3. add tuna and mix again 4. serve on lettuce leaves ________________________________ 👆 Česká verze receptu nahoře 👆

A post shared by Anna Keclíková (@receptyprozivot.cz) on

Jak knížka vznikla?

Vůbec jsem neplánovala vydat knihu. Když se ale ve Facebook skupině KB5 objevila výzva k zaslání tipů na paleo recepty, napadlo mě, že bych mohla přispět svou troškou do mlýna. S Pavlem jsme se dohodli na spolupráci a já začala intenzivně vařit a sepisovat recepty, manžel fotil a společně jsme ochutnávali a ladili recepty. Původně jsem plánovala jen jednoduché .pdf, ale protože když už něco dělám, tak to dělám pořádně, v průběhu jsem ho předělala do podoby e-knihy.  

Vzkaz našim čtenářům?

Ať už se jedná o stravu, cvičení nebo cokoli jiného, přestaňte hledat výmluvy, proč něco nejde, a začněte hledat cestu, jak to udělat. A tu cestu si pak užijte, vždyť o tom ten život je. ;)

Ať vás provází Síla!

O autorce: Anna je především máma a manželka, která kromě svého syna a muže miluje také dobré zdravé jídlo. Inspiraci z její kuchyně naleznete na webu www.receptyprozivot.cz. Sledovat ji můžete také prostřednictvím Facebooku: www.facebook.com/receptyprozivot a Instagramu: www.instagram.com/receptyprozivot.cz.  

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

Jméno a příjmení

Tvůj email

V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Praha 9, Brno, Hradec Králové, Liberec, Zlín, Bratislava, Nitra).

Chystané akce a semináře!

Date/Time Event
26. září 2020
Instruktorská certifikace StrongFirst SFB Bodyweight
KB5 Gym Praha, Praha 3 - Vinohrady

26. září 2020
Cvičení s kettlebell pro začátečníky: S&S
KB5 Gym Brno, Brno

3. října 2020
Cvičení s kettlebell pro začátečníky: S&S
KB5 Gym Praha, Praha 3 - Vinohrady

3. října 2020
Slavnostní otevření KB5 Gymu Zlín!
KB5 Gym Zlín, Zlín

10. října 2020
Mobilita a flexibilita pro začátečníky: Super Joints
KB5 Gym Brno, Brno

24. října 2020
Cvičení s kettlebell pro pokročilé: ROP
KB5 Gym Brno, Brno

14. listopadu 2020
Instruktorská certifikace StrongFirst SFG Kettlebell Level II
KB5 Gym Praha, Praha 3 - Vinohrady

KB5 Intro Kit