1. Jídelní stůl nepřecvičíš.

Pokud tomu nevěříš, zkus následující experiment. 

Dej si oblíbenou dobrůtku (nějakou čuňárnu). Změř si, jak dlouho ti zabere ji sníst – pravděpodobně asi tak 2 minuty. Pak se podívej, kolik má kalorií – řekněme 250. Pak skoč na běžící pás a sleduj, jak dlouho ti bude trvat ony kalorie spálit. Řekl bych, že se shodneme, že to není zrovna chytrá metoda jak se zbavit nadbytečných kalorií, takže začni cvičit tak, že se začneš odstrkovat od jídelnho stolu a ušetříš si energii na produktivnější trénink. 

2. Kloubní mobilita předchází flexibilitě nebo obratnosti.

Předtím, než budeš moci být opravdu pružný, musí mít tvoje klouby plný rozsah pohybu. Začni každý den se Super-Joints. 

3. Síla, aneb to čemu Pavel říká “pomalá síla”.

Schopnost generovat maximální tenzi za daný čas. Řekl bych, že je to chybějící článek 95% silově-kondičních programů pro bojovníky. Programy, které dělají, by se měly jmenovat kondiční a ještě více kondiční rutiny, protože na síle nikdy nepracují. Ať už používáš vlastní váhu, činku, anebo kettlebell, protokol je stále stejný. Pomalé silové pohyby s maximální rezistencí, málo opakování, dlouhé odpočinkové intervaly. 

4. Dekomprese páteře.

Pokud cvičíš tyto náročné, silové cviky, měl bys posilovací trénink zakončit cvikem na páteřní dekompresi. 

Můžeš se vyvěsit ha hrazdě, anebo se zavěsit za nohy pomoci speciálních bot. Nedám ti vědecké důvody, proč je tento dril efektivní, ale upřímně ti řeknu, že to pomohlo naprosto všem atletům, kterým jsme to ukázal.

5. “Projíždění stopy” (Grease the Groove).

Tohle je pro bojovníka ta nejúčinější metoda silové tréninku, dle mého názoru jediný produktivní způsob, jak bojovník může zvýšit celkovou sílu bez toho, aniž by se přetrénoval. [Metoda GTG vysvětlena kupř. ZDE – viz kupř. seminář Cvičení s vlastní vahou pro začátečníky: Naked Warrior]

6. Flexibilita.

Potřebuješ jen o něco málo více flexibility, než vyžaduje tvůj sport, takže zapomeň na hot jógu. 

7.  Výbušná síla.

…je síla krát čas, takže pokud už nejsi supersilný, nic mi nevykládej o plyometrickém tréninku. 

8. Žádné workouty, ale cvičení.

Websterův slovník definuje cvičení jako opakované procvičování za účelem zlepšení dovednosti. Pot je vedlejší produkt cvičení, ne cíl – až budeš přístě trénovat, vzpomeň si na to. 

9. „Žebříky“.

Nejlepší způsob, jak zvýšit cvičební objem bez toho, aniž by to zvrhlo v bezmyšlenkovitý workout. [„Žebřík“ je specifická metoda opakování/sérií – místo kupř. serií 5×5 cvičenec cvičí 1, 2, 3; a pak znovu 1, 2, 3;  a znovu 1, 2, 3 – viz kupř. Seminář cvičení s kettlebell pro pokročilé: ROP]. 

10. Více není lépe, jen více. 

Zaměř se na to, co potřebuješ zlepšit, ne na to, co rád cvičíš – velmi zřídka je to jedno a totéž. 

O autorovi: Steve Baccari je tvrdý chlapík z Bostonu, profesí elektrikář, volbou bojovník a dílem náhody trenér. Baccari nemá chytráky a fitness profesionály příliš rád… tedy vůbec. Nestrpí velkohubé řeči a jediný důkaz, který bere, jsou výsledky. Tento muž bez formálního vzdělání rozumí vědecké metodě – na rozdíl od mnoha lidí, kteří se chvástají žargonem plným ‚transversálních rovin‘ a ‚Krebsova cyklu‘. … Důkaz toho, co funguje lépe, se ukáže v ringu.“ (Pavel Tsatsouline, Kettlebell: Simple & Sinister)

KB5 Fight Pro

Škola KB5 nabízí (po zvládnutí „základů“ – obecné fyzické přípravy – v podobě našeho intro programu KB1) specializovanou silově-kondiční přípravu pro bojovníky KB5 Fight Pro, zahrnující:

  • Přípravu pohybu pro bojovníky
  • Speciální dechová cvičení před tréninkem, v tréninku, po tréninku, před zápasem a mezi koly, vycházející ze systémů Oxygen Advantage™ a Second Wind™ (StrongFirst)
  • Specifickou silově-kondičné přípravu využívající metodiky Strong Endurance™ (StrongFirst) s vlastní vahou, kettlebell, velkou činkou a jednoručkou
  • Metody relaxace, regenerace a mentální přípravy

Kontaktujte nejbližší KB5 Gym, začnete cvičit, a po splnění základů (KB1) se domluvte s trenérem a najeďte na některý z našich KB5 Fight Pro(tokolů)!


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!