Bent press patří mezi nejpopulárnější komplexní cviky siláků 19. a začátku 20. století, kombinující sílu, rovnováhu, koordinaci, mobilitu a flexibilitu v jednom. Patřil mezi oblíbené kousky takových jmen jako Eugene Sandow, Artur Saxon, Louis Cyr, Siegmund Klein, Thomas Inch či Bob Hoffman.

Harold Ansorge ve svém slavném manuálu How to Bent Press Correctly píše: „Ze všech silových cviků je bent press pravděpodobně tím nejzajímavějším: Bezpochyby je však nejkomplikovanějším. Artur Saxon, „Král Bent Pressu“, považoval tento zdvih za nejlepší test celkové tělesné síly. Pokud se opravdu  zajímáte o těžká závaží, dáte tomuto tvrzení zapravdu.“

Bent press je speciální technika, díky které je možno z pozice v nadhozu zvednout jednou rukou nad hlavu takovou váhu, jakou nezvednete žádnou jinou známou technikou – 2x a ž 3x více než kupříkladu military pressem. Cvičenec de facto závaží nezvedá, ale odtlačuje se od něj a odklání a „šroubuje se“ směrem k zemi; teprve když je paže natažená, narovná se a tím dostane zátěž (pomocí nohou a síly celého těla) nad hlavu.

Vzhledem k tomu, že se při správném provedení bent pressu člověk jakoby „zašroubuje“ dolů do země směrem pryč od zátěže a následně „vyšroubuje“ nahoru, říkalo se mu za starých dob i screw press, „šroubovací tlak“.

Dosud nepřekonaný rekord dodnes drží legendární Arthur Saxon (na fotografii vpravo), který bent pressem zvednul 370 liber (cca. 167,8 kg) oficiálně, 385 liber (174,6 kg) neoficiálně – a to vážil cca. 95 kg! Ani dámy se nenechaly za starých dob zahanbit – Kate „Vulcana“ Roberts zvedla na bent press úctyhodných 145 liber (65,7 kg)!

I další old school siláci pěli na bent press jen ódy – citujme z díla Boba Hoffmana, zakladatele York Barbell Company:

bent press - japonský silák Takemaru Wakaki, foto z r. 1937Bent press je to co dělá vzpěrače vzpěračem. Buduje ohromující sílu celého těla a zručnost v ostatních cvicích více než jakýkoliv jiný posilovací cvik se závažím.


Bent press vede k zlepšní všech ostatních cviků… Při cvičení bent pressu je využíván každý sval těla…. Vyžaduje  a rozvíjí sílu v každé části těla. Učí především rovnováhu, načasování, koordinaci a vytrvalost, protože od začátku po dokončení cviku uplyne poměrně hodně času.

Každý vzpěrač, který je známý pro krásu formy a symetrii postavy je také hvězdou v bent pressu.

Bent press je nejjednoduším ze všech způsobů jak zvednout velkou váhu nahoru. je spektakulární a je to nejlepší způbo jk si získat reputaci jako silák.

Bent press je nejzajímavější a nejvíce fascinující ze silových zdvihů.

Bent press/screw press se cvičil na Západě i na Východě s různými závažími – kovovými či kamenými zámky, jednuručkami i velkou činkou. Kettlebell je pro naučení se a cvičení bent pressu ideálním nástrojem, jelikož její posunuté těžiště přirozeně táhne paži do správné pozice dozadu a bezpečně napojuje nadloktí a záda – přepadnutí závaží dopředu je při špatném provedení bent pressu jedním z nejčastějších problémů.

Bent press patří mezi technicky nejnáročnější cviky, při špatném provedení tohoto cvicku hrozí riziko poranění, především ramen a zad. Bent press vyučujeme v rámci specializovaných seminářů a samozřejmě i v rámci výuky kompletního curricula školy KB5 (na úrovni KB4) a k jeho výuce přistupujeme ve škole KB5 systematicky a metodicky, jak je ostatně naším dobrým zvykem.

Žáci se v první řadě naučí speciální variantu „páky“ (arm bar) z naší KB5 „rozcvičky“/“docvičky“, která mj. naučí správnou návaznost nadloktí (tricepsu) a latissimu dorsi („křídel“), jedné z klíčových součástí zvládnutí tohoto pokročilého cviku. Pokračujeme review kettlebell TGU a všech jeho základních variant, které v rámci školy KB5 vyčujeme – zvládnutí TGU je pro bent press bezpodmíněčně nutným předpokladem.

David Whitley, old school silák má naprostou pravdu, když říká, že „bent press dokončuje to, co započal get-up“ – jako most mezi get-upem a bent pressem vyučujeme pokročilé verze TGU plus tzv. „turecký větrný mlýn“ (Turkish windmill, z levelu KB2); tyto progrese umožňují rychlé a především právné zvládnutí bent pressu.Dostatek času věnujeme též pochopení rozdílu mezi tzv. side pressem (tradičním i konvenčním) a bent pressem. Finálním cílem je perfektní technické zvládnutí bent pressu a jeho pokročilých variant a jeho zapojení do tréninkového programu.

V systému KB5 vycházíme z předpokladu, že tělo je jeden celek, a je třeba ho tak trénovat; ideálním prostředkem jsou komplexní cviky procvičující tělo od hlavy k patě jako například právě bent press, jeden z TOP old school cviků z dob před aerobicem, nablýskanými činkami, stroji a steroidy.

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!