Podle posledních výzkumů se vyvíjíme či spíše degenerujeme v živočišný druh, který nebude během pár desítek let schopen dřepovat. Příčina? Sedavý způsob života. Následek? Snížená mobilita kotníků, kyčlí a hrudní páteře, oslabené jádro a hýžďové svaly, zkrácené hamstringy a přitahovače, alarmující výskyt bolesti spodní část zad či kolen.

Často na našich kurzech a seminářích slýcháme: „Neškodí dřepy kolenům? Slyšel jsem/četl jsme, že… „.

Ano, dřepy, které většinou vídáme, kolenům rozhodně škodí – správně provedený dřep je naopak pro vaše kolena, záda a vůbec celkový fitness jedním z top cviků, proto správnému zvládnutí dřepu věnujte čas a pozornost.  Různé varianty dřepu jsou tedy samozřejmě jednou z klíčových součástí našeho systému KB5 i GT5 (posilování s vlastní vahou).

Klasický powerlifterský dřep s velkou činkou na zádech sice rozhodně vybuduje impozantní sílu dolních končetin, kadopádně se jedná o velmi technický cvik, který je  de facto i při správném provedení velkou zátěží na bederní páteř a proto je dnes v silovém a kondičním tréninku na ústupu. Navíc – je to de facto spíše deadlift s činkou na zádech než skutečný hluboký dřep. Většinou byl nahrazen tzv. Zercher dřepem, tj. dřepem s činkou v ohní loktů rukou překřížených před tělem či tzv. bulharským rozděleným dřepem. Jedním z nejlepších nástrojů pro nácvik dřepu jsou kettlebells.

 S jednou z nejlepších variant dřepu, tzv. „pohárovým dřepem“ (Goblet Squat) se setkáte již na levelu KB1. Pohárový dřep zde však neslouží „jen“ k posílení nohou, ale rozhýbání kotníků, otevření kyčlí, hrudní páteře a zafixování správné spodní pozice dřepu. Instruktoři mají často problém své svěřence naučit správnou techniku dřepu – „pohárový dřep“, vskutku svatý grál dřepování – je jednou z nejlepších metod a pomůcek.

Pevně věříme, že je třeba nejprve zvládnout dřep s vlastní vahou, a teprve poté je možno cvičit dřep s externí zátěží. Cvičenci mají většinou problémy s mobilitou kotníků, kyčlí, flexibilitou hamstringů, sílou „jádra“ (core) a mobilitou hrudní páteře.

Pečlivě vybrané cviky levelu KB1 se o nápravu problémů postarají více než dostatečně. Cvičenec je tedy na levelu KB2 víc než připraven začít unilaterálně dřepovat se zátěží s kettlebell v pozici po přemístění (Rack) v tzv. čelném dřepu (Front Squat).

Dan John, „vynálezce“ Goblet Squatu říká: „Je-li to důležité, dělej to každý den.“ Věnujte čas naučení se správnému provedení dřepu, a cvičte jej každý den. Absolventům našich kettlebell kurzů i i kurzů posilování s vlastní vahou (GT5) doporučujeme (bez ohledu na denní cvičební program) udělat každé ráno tolik dřepů, kolik je člověku let. V Číně se říká – „stárnutí začíná od nohou“. Čím jste starší, tím více potřebujete dřepovat!

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]