5 nejdůležitějších rad pro všechny z vás, kteří se chtějí pustit do cvičení!

Tento krátký článek je destilací odpovědí na stovky stejných a znovu se opakujících otázek, které dostáváme emailem či na našich lekcích, anebo se s nimi setkáváme na Facebooku a různých diskuzních fórech, věnovaných fitness, posilování a cvičení obecně.

Přestaň tápat  a znovu vynalézat kolo, čti,  a udělej si konečně jasno!

Jdeme na to!

1) Dýchání a pohyb jsou ultimátní trumf

Bez ohledu na to, jak na tom jsi, začni pracovat na obnově funkčního dýchání a pohybu – mobilitě, flexibilitě, stabilizaci, pohybu obecně. Nejprve je třeba se hýbat dobře, pak teprve často a se zátěží.

Opravdu si myslíš, že ti fitness stroje, 3 série po 10 na bicák, anebo rotoped, pomohou v tom “hýbat se lépe”?

Ani omylem – přesně naopak. Právě proto začínáme na lekcích v KB5 s obnovou pohybu pomocí sestavy jednoduchých cviků zvané RESETY. 

2) Hlavním cílem tréninku začátečníků je…

Cvičení! Ne nabrat svaly, ne zvednout maximální váhu na ten či onen cvik, ale cvičení. Nechtěj hrát nářezové heavy metal sólo, když ještě neumíš ani základní akordy.

Dobrá technika je jedním z nejjednodušších způsobů, jak zesílit, špatná technika znamená jisté zranění a nucenou pauzu. Zkušený instruktor ti kromě zdraví ušetří i čas – pod jeho vedením se správnou techniku naučíš stokrát dříve než pokusy/omyly z YouTube a knih,

3) Chceš zhubnout? Nabrat svaly?

“Hubne” se v kuchyni, ne v gymu. Začni jíst jako člověk, ne jako televizní reklama – vynech výrobky z mouky, cukr, alkohol, ztužené pokrmové tuky, přidej více zeleniny, kvalitních tuků, masa a vajíček. Pij předevší vodu.

Kašli na zázračné výživové suplementy. Kalorie nepočítej, ale konzumuj – žádné “diety”! Nedělej to (jen) kvůli hubnutí, ale kvůli zdraví, síle, vitalitě obecně.

Jsi jako lunt, a chceš přibrat?

Totéž, co výše, plus více rýže, batátů, a případně brambor. Jez jednou denně (od rána do večera), najeď na nějaký program pro nabrání svalů (třeba tento s velkou činkou, anebo tento s kettlebell), dostatečně odpočívej.

Posilování pro začátečníky

4) Měj odvahu a trpělivost dělat méně věcí, ale lépe! 

To, co ti napíše trenér ve fitku, je v 99% případů “program” ve stylu “Jak Pejsek s Kočičkou vařili dort” – X cviků na Y partií, Z sérií po BŽ opakování, maglajs.

Vyber si nástroj, najeď na jednoduchý (!) a 1000x ověřený (!) program,který napsal některý z TOP profesionálů, nijak ho nemodifikuj a vydrž u něj minimálně několik týdnů/měsíců.

Doporučené nástroje a cviky:

  • Velká činka – deadlift a benchpress
  • Vlastní váha – dřep na jedné noze, klik na jedné ruce (a jednodušší progrese, které k nim vedou)
  • Kettlebell – swing a get-up 

Zatímco ostatní honí mnoho zajíců, ale nechytí žádného, zesil!

5) Pravidelnost = klíč k úspěchu!

Změř se, zvaž se, vyfoť se ve spodním prádle, zapiš si, jak na tom momentálně jsi (co, kolikrát, s jakou váhou… ). Založ si tréninkový deník a piš si každý trénink.

Jedním z klíčů k úspěchu je pravidelnost – hodina 2x-3x týdně po několik měsíců vítězí nad hardcore tréninkem v úterý a v březnu v 11 případech z 10. Těšíme se na viděnou v některém z našich KB5 Gymů!


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!