„Angličák“ aka burpee slaví 122. narozeniny! Respektive – pan Royal H. Burpee, fyziolog se specializací na cvičení, tramp, fanda silového tréninku a “vynálezce” angličáku, který se dnes na jeho počest v angličtině jmenuje tak, jak se jmenuje: Burpee. 

Jeho vnučka Sheryl Burpee Dluginski  – shodou okolností fitness instruktorka – dnes říká:

“[Děda] by se obracel v hrobě, kdyby viděl, jakým způsobem se dnes všude možně cvičí. Řekla bych, že by se mračil a byl dost naštvaný, kdyby viděl, jak trenéři nechávají své klienty, kteří jsou v špatném fyzickém stavu, dělat 10 angličáků za sebou jen proto, aby jim zvedli tepovku, navzdory tomu, že nemají sílu jádra ani mobilitu, aby tento cvik dělali správně.”

Pan “Angličák” dle jejích slov:

 “…nemazal nikomu med kolem huby, ale byl laskavý. Vše, co dělal, bylo o tom, aby to člověk dělal správně a aby makal. Měl vynikající disciplínu.”

Pan "Angličák", Mr. Royal H. Burpee

Pan „Angličák“, Mr. Royal H. Burpee. Docela nařachanej, co?

 

„Angličák“: Cvik nebo t(r)est?

Když Mr. Burpee dělal v 30. letech 20. století výzkum Columbia University, hledal způsob, jak diagnostikovat fyzickou kondici. Přišel celkem se 7 testy, které později shrnul v knize “Sedm testů fyzické kapacity” – a jedním (!) z nich byl právě “angličák”. Test, ne cvik! 

Zde jsou pokyny z původní knihy:

Zkoušející: Budu chtít, abyste provedl jeden jednoduchý cvik, abychom trochu rozpumpovali srdce, takže ho proveďte prosím přesně dle pokynů. Pokrčte kolena a položte před sebe ruce na zem. (Testovaný provede pohyb). Vytrčte nohy dozadu, a nechte je tam. (Testovaný provede pohyb). Vraťte nohy zpět. (Testovaný provede pohyb). Postavte se. (Testovaný provede pohyb).

Jasný, čistý, rychlý – ale kontrolovaný pohyb: dřep, “prkno”, zpět, a “vertikální prkno”. Nazvěme jej “královský angličák”. 

Žádný výskok na konci. Ne „Royal with cheese“, ale „without jump“. 

Opakování matka moudrosti – jeden ze 7 testů – ne cvik. 

A co více – Mr. Burpee požadoval po testovaných subjektech jen 4 opakování (!), pro běžnou populaci. Pro vojáky pak co nejvíce (správných!) opakování za 20 sekund a za 60 sekund. 

Testujícího zajímala kvalita provedení: skutečný hluboký dřep, bez extra předklonu, “prkno” s propnutýma nohama a rovnými zády, srdeční tep po provedení cviku, rychlost provedení a následné zadýchání – podle toho dostali ohodnocení “vynikající kondice”, “dobrá”, “špatná”.  

“Je náročný na kolena. Je náročný na záda. A pokud nemáte silné jádro a fyzičku, nebudete schopni jej udělat správně.To je přesně ten důvod, proč je to tak dobrý diagnostický test – to je přesně to, co to je”, říká Burpeeho vnučka a dodává, že když už se bude využívat jako cvik, měl by to být “cvik pro lidi, co jsou již fyzicky fit”. Se 100% technikou – žádný polodřep s koleny do bž, trčící lopatky alá vyhladovělá kráva, prohlá záda – prostě to, co je běžně vidět přibližně na úplně každém kruháči (přibližně, není to úplně přesně). 

KB5 výzva: Originální “královský angličák” (Royal Burpee)

Toto foto i foto v úvodu článku pochází ze starých časopisů – jak vidno, ani to nejsou zrovna vzory opravdu striktního provedení. U dřepu by měla být paty na zemi (a před položením rukou na zem záda rovná), v „prknu“ se voják prohýbá… Ne že by si ublížil, ale není to prostě úplně ono, že…

 

„Královský angličák“ – otestuj se!

  • Krok 1: Rozvaž, jak na tom jsi, a vyber si z následujcích testů: 
  1. Mistr světa v gaučinku: 4 opakování
  2. Cvičící: Co nejvíce (správných!) opakování za 20 sekund
  3. “Profík”: Co nejvíce (správných opakování) za 60 sekund

Soustřeď se na 100% provedení – špatné opakování se nepočítá. „Šulení“ dává smysl, když jedeš angličáky za trest – v testu (a příp. cvičení) však ne. 

  • Krok 2: Natoč se a postni video na Instagram.

Přidej následující hashtag:

#KB5burpee

Když ho proklikneš, uvidíš výsledky ostatních. 

  • Krok 3: Vykašli se na angličáky

…a pracuj na poctivých dřepech, Hardstyle prknu, klicích, kettlebell swingu a dalších cvicích, které mají x-krát lepší přenos do y sportovních aktivit a hlavně do života.

Když už se angličáky rozhodneš dělat, soustřeď se na kvalitu – nejen provedení, ale i programming: jeden z nejhloupějších “workoutů” je kupř. 30 sekund angličáci, 30 sekund odpočinek, a podobné. Cvičence totiž neničí jen špatný výběr či provedení cviků, ale též špatný program. Respektive „program“ – někoho vyšťavit a zničit totiž není práce trenéra, ale pokřikovače na zombíky po lobotomii („ještě deset sekund, to dáš, makéééééj!“). 

Jak se připravit na Spartan Race? 

Protože “angličáci” figurují ve Spartan Race a jeho tisící klonech jako trest (angličáci za trest dávají skutečně smysl), poradíme vám, jak je nacvičit – dle protokolů Strong Endurance, úplně jinak, než se v údajných „přípravkách“ na Spartan Race cvičí.

To je však námět na nějaký příští (a už nějaký čas slibovaný) článek. Vydržte, když jsem řekl, že jej napíšu, tak jej napíšu, nemusíte mi to každý půlrok připomínat. 

…dobře, když se na Facebooku a Instagramu sejde 25 a více videí, uveřejníme jej hned. Ať máte Sparťani nějakou motivaci a odměnu. 

Z KB5 zdraví Pavel Macek, Master StrongFirst Instructor, šéfinstruktor školy KB5 

 Pozn.: V článku byly použity informace a foto z Bussiness Insider


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!