Před více než padesáti lety jsem v Londýně, na prknech divadla Palace, poprvé zvedl nad hlavu trofej pro vítěze soutěže Mr. Universe.  A od té doby se snažím propagovat svět fitness a cvičení.

Ale jenom zvedání trofejí nad hlavu mě nenaplňovalo, chtěl jsem pozvednout celý fitness průmysl a být inspirací pro všechny lidi na světě, aby se poznali a pochopili výhody cvičení s železem, výhody zdravé výživy a zdravého životního stylu.

Dnes o těchto výhodách víme všichni, ale před padesáti lety to byla nesnadná bitva. Posilovny a tělocvičny byly vzácné a ty, které existovaly, často vypadaly jako nevlídná kobka. Lékaři varovali před posilováním se závažím a říkali lidem, že to není dobré pro jejich zdraví. Dokonce jsem znal několik filmových hvězd, které poznaly výhody posilování, ale raději lhaly a říkaly, že jejich svaly jsou přirozeným výsledkem jejich genetických predispozicí. Dokonce i někteří profesionální sportovci se posilovnám vyhýbali, protože si mysleli, že by byli příliš svalnatí a méně pohybliví.

Od té doby jsme ale ušli dlouhou cestu. Podle mezinárodní asociace International Health, Racquet and Sportsclub Association má více než šedesát miliónů Američanů členství v nějaké posilovně a těch je, podle FoodIndustry.com, v naší zemi stejně jako obchodů s potravinami. Podle mě je super, že máme k dispozici spoustu míst, kde si můžeme zacvičit, ať už to jsou školy boxu nebo jógy.

Ale stále můžeme udělat něco navíc. Přestože stále roste zájem lidí o cvičení a zdravý životní styl, jsme zasažení epidemií obezity. 67 % členů posiloven do nich nechodí, podle údajů USA Today, a podle průzkumu US News a World Report se 80 % z nás vzdá svých novoročních předsevzetí již v únoru.

Máme k dispozici daleko více informací, zdravých potravin a míst, kde si můžeme zacvičit než kdy předtím, tak proč tedy nejsme zdravější a v lepší kondici? Celou dobu, co se zajímám o fitness a cvičení, celých těch více než padesát let, se pokouším nalézt na tuto otázku odpověď a jediné na co jsem přišel je to, že současný fitness průmysl selhává. Tvrdá práce a vědecký přístup je nahrazen módními výstřelky, falešnými sliby a kouzelnými pilulkami. Je docela pochopitelné, že pod záplavou informací o pekáči buchet za 28 dní, o zázračném čaji, který vám pomůže bez práce shodit 10 kilo, pod útokem blikajících reklam, které se tváří jako seriózní informace, to spousta lidí nevydrží, vzdá to a cvičit přestane.

Je na čase, abychom začali být upřímní. Zdravější Amerika s lepší kondicí začíná u každého jednoho z nás. Neexistuje žádný trik, zkratka nebo kouzelná pilulka. Každý z nás může jít jinou cestičkou, ale zdravý životní styl chce od všech odhodlání, trpělivost a motivaci. Jasně, už slyším, jak si mnozí z vás říkají, tobě se to lehce mluví, Arnolde, cvičíš celý život a pořád jsi v super formě. Ale já vám něco povím. Tento rok jsem začínal znova od nuly a tato zkušenost mi dala hodně moc. Na jaře jsem podstoupil operaci srdce a potom jsem byl odkázán na chodítko. Pětkrát denně jsem musel provádět dechová cvičení, aby se mé plíce znova dostaly do formy, byl jsem frustrovaný a naštvaný a ve zvlášť těžkých chvílích jsem si nedokázal představit, že ze mě zase bude ten starý dobrý Arnold.

Arnold

Tři měsíce později jsem se znovu vrátil k filmu. Začal jsem točit nového Terminátora a jak je vám asi jasné, něco jako slabý Terminátor neexistuje. Rád bych vám tady napsal, že to bylo díky nějaké konkrétní dietě nebo cvičení, ale nechci vám lhát, nebylo. Prostě jsem chodil, dýchal. Neustále jsem se snažil a, musím přiznat, měl jsem štěstí. Měl jsem k dispozici velký tým, který mě neustále podporoval. Nakonec jsem se dostal i ke cvičení, nejprve bez zátěže. Své procházky po zahradě jsem pozvedl na projížďky na kole. Přestal jsem přemýšlet nad buchtami na břiše a nad tím, jestli dám 220 kg na benchpress. Mým jediným cílem bylo zlepšit se každý den, aspoň o malý kousek.  A tyto malé kousky a všechna ta podpora mě nakonec dovedly k tomu, že jsem zase zpátky zdravý a ve formě.

Díky tomu jsem pochopil, že spousta lidí se příliš k upíná k nějakým velkým, hypotetickým cílům a věří, že ty najednou přehodí výhybku a oni budou zdravější. Není tomu tak. Zdravější budoucnost se skládá z každého jednotlivého malého krůčku, z každého jednoho opakování a jen to vše dohromady nás k ní může dovést. Všichni si myslíme, že to zvládneme sami, ale není to pravda. Jak s oblibou říkám, nikdo to nezvládne sám, každý potřebuje podporu, dokonce i Terminátoři.

A proto pro vás mám úkol. Nečekejte na novoroční předsevzetí, nečekejte na operaci srdce nebo nějakou jinou zdravotní komplikaci. Začněte hned teď. A poproste někoho, aby se k Vám připojil. Samozřejmě vás nežádám, abyste zavrhli všechno to skvělé jídlo, které sebou přináší Vánoce, to ne, ani já nejsem takový. Žádám Vás jenom o naprosto jednoduchou věc. Buďte zítra o kousek lepší, než jste dnes a buďte inspirací někomu, na kom vám záleží. Je to naprosto jednoduché předsevzetí a určitě není tak sexy jako pekáč buchet, ale je naprosto klíčové proto, abychom konečně splnili to, co jsme si slíbili, a vyléčili naše nemocné fitness odvětví. Nehoňte se za nějakou další „velkou“ věcí, nehledejte svatý grál. Prostě buďte lepší. Dnes. To je celé. Pokud jste vy a váš parťák včera ušli 5000 kroků, tak si dneska dejte 5001. Pokud jste včera snědli jeden kousek zeleniny, tak si zítra dejte dva. Pokud jste dnes udělali svůj první klik, zkuste zítra udělat o jeden navíc. Pokud se ke mně připojíte a budeme si spolu užívat každé jedno malé vítězství a vzájemně se při tom podporovat, potom bude naše cesta za lepším cvičením úspěšná. A v lednu, kdy se každý začne překotně rozkoukávat a hledat cestu, my už na té naší dávno budeme. Pojďme do toho. Společně. Dnes.


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!