Věnuješ se silovému a kondičnímu tréninku, posiluješ?

Chtěl bys vědět, jak jsi skutečně silný?

Zda tvoje výkony spadají do kategorie návštěva, začátečník, středně pokročilý, pokročilý či elita?

Udělej si náš KB5 test síly, spočítej si skóre, a zjisti, jak na tom jsi – to vše během pár sekund!

Otázka jak měřit sílu je věčná jak lidstvo sama. Kdo je silnější – gymnasta, powerlifter, vzpěrač, anebo strongman? Je silnější ten, kdo udělá více shybů, anebo dá např. shyb na jedné ruce?

V různých standardech síly se často míchají jabka a hrušky – relativní síla se sílou absolutní, svalová vytrvalost se sílou maximální atd., a proto je jejich výpovědní hodnota často diskutabilní, špatně měřitelná, a špatně sledovatelná. Není totiž shyb jako shyb, klik jako klik, anebo dřep jako dřep – síla má různé podoby.

Přes všechny výhrady je však dobré přeci jen nějaké silové standardy mít, ať už pro cviky s vlastní váhou, kettlebell, anebo velkou činkou. Umožní vám nejen zjistit svoje místo v „potravním řetězci“, ale především dlouhodobě sledovat zlepšení.

Mark Rippetoe, renomovaný silový coach a autor vynikajících knih Starting Strength a Practical Programming for Strength Training, uveřejnil v právě v druhé z jmenovaných knih sérii zajímavých standardů pro Military Press, Deadlift, zadní dřep (Back Squat), Bench Press a Power Clean.

Silový trénink školy KB5 lze lakonicky shrnout v jedné větě: „zvedáme těžké věci ze země a nad hlavu“. Jsou-li pochybnosti, zjednodušuj – a proto vám dnes přinášíme jednoduchý test síly, zaměřený právě na zvedání těžkých věcí ze země (Deadlift) a nad hlavu (Military Press), založený na Rippových standardech.

Pavel Tsatsouline píše: „Deadlift, ať už sumo nebo konvenční, je ultimátním testem síly … Military Press je klasickým testem síly horní části těla.“

Test síly - deadlift a military press

Jak zjistit KB5 skóre síly? 

  • Najdi si v tabulce v levém sloupci svojí váhovou kategorii, a ve sloupcích ostatních maximum, které jsi v dané váhové kategorii dal na Deadlift (mrtvý tah, pozved), jedno jestli konvenční nebo sumo, a Military Press (tj. obouruční striktní tlak ve stoje). Buď ultrapřísný – Deadlift musí být dle všech zavedených standardů, Military Press bez extrémního záklonu, anebo použití síly z nohou (Push Press, Jerk). Pressovat můžeš ze stojanu či klece, bez přemístěn (Clean).
  • Pokud své max neznáš, změř si jej – velká činka je v každé posilovně, anebo by alespoň měla být. Pokud neumíš techniku testovaných cviků, anebo ti test maxima zrovna nesedí do programu, nech si jej někdy na jindy.
  • Bodové ohodnocení je následovné:

NETRÉNOVANÝ = 1 BOD

ZAČÁTEČNÍK = 2 BODY

STŘEDNĚ POKROČILÝ = 3 BODY

POKROČILÝ = 4 BODY

ELITA = 5 BODŮ

  • Sečti si ohodnocení za Deadlift + Military Press, scrolluj na konec této stránky, a napiš jej pod článek do komentářů. Příklad: Vážím 68 kg. Moje max na Deadlift je 160 kg  – jsem tedy „středně pokročilý“, skóre 3 body. Moje max na Military Press je 64 kg – „pokročilý“, 4 body. 3+4 = 7. 7 děleno 2 = 3,5. Celkové skóre je tedy 3,5, na pomezí mezi středně pokročilým a pokročilým.
  • Pokud momentálně znáš svoje max jen pro jeden z liftů, nevadí – napiš svojí úroveň pokročilosti jen pro daný lift.
  • Vrať se na stránku za pár hodin/dní a srovnej svoje výkony s ostatními.
  • Vrať se na stránku za pár měsíců/let a srovnej svoje výkony s tehdejšími.

Test síly - deadlift

Test síly - military press

Lze sílu testovat dle jiných standardů? Samozřejmě, viz výše – a proto v budoucnu přineseme další články na toto téma.

Standardy neznamenají být neustále posedlý max čísly – Mark Reifkind ostatně říká, že „síla není číslo, ale přístup.“ Pokud lifting není tvůj hlavní obor, usiluj dlouhodobě o (náhodné) „skoro max“. Very KB5.

Na druhou stranu je třeba říci, že to, co nelze změřit, tomu těžko věřit – můžeš se roky a roky věnovat pumpování,  balancování na „funkčních pomůckách“, anebo zábavným hippie opičárnám – a být stále trapně slabý.

Je totiž lepší být silný –  jak říká Ripp, „ty silné je těžší zabít než ty slabé, a vůbec jsou obecně užitečnější“. Zdar a sílu!


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]