Jedním z mnoha rozšířených mýtů – založeným na nedůvěryhodém výzkumu Dr. Karl Kleina z Texaské univerzity z 60 let. 20. století – je tvrzení, že dřepy škodí kolenům. Řada autorit v průběhu let toto tvrzení přesvědčivě vyvrátila a ukázala, že problém dřepu a kolen leží někde jinde.

Citujme dnešní oficiální stanovisko NSCA (National Strength and Conditioning Association, USA): „Zranění připisovaná dřepu nejsou následkem cviku samotného, ale nesprávné techniky, preexistujících strukturálních abnormalit, jiných fyzických aktivit, únavy či přetrénování. “

Dalším z mylných přesvědčení je tvrzení, že by se nohy v kolenou neměly ohnout více než 90 stupňů. Jednoduchý pokus vstát ze sedu na zemi bez ohnutí kolen více než 90 stupňů poukazuje na nesmyslnost tohoto tvrzení; co více, jedno z kolen je při vstávání ze země signifikantě více zatížené než při standardním čelném dřepu.

Škodí dřepy kolenům?

Dřep do 90 stupňů a zpět sice zatěžuje kvadricepsy více a dovoluje cvičit s větší váhou, je ovšem nejméně stabilní dřepovou pozicí a zátěž na vazy je zde o mnoho větší než v plném dřepu.

Různé varianty dřepů dnes naopak patří mezi základní rehabilitační cviky na problémy s koleny, resp. kotníky či kyčlemi (jak uvádí např. Michale Boyle a jeho „joint by joint“ systém přejatý od Gray Cooka, kořen většiny problémů s koleny je buď o úroveň výše či níže, tj. např. omezená mobilita kotníků či kyčlí).

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!