„Kettlebell, kettlebell, co to je za podivnou novinku? A co za podivné nové cviky se s ní cvičí?“, ptá se řada nových čtenářů Školy síly.

Klasik praví: „Co bylo dříve, to zase bude, to, co se dělo, se bude dít. Není nic nového pod sluncem. Copak je něco, o čem se dá říci: Pojď se podívat na něco nového? Vždyť to tu bylo už celé věky, bylo to na světě dávno před námi!“

Pro kettlebell to platí doslova a do písmene – je to „hot novinka“ posledních pár set let. Totéž platí i pro speciální cviky, které se s kettlebell cvičí.

Legendární americký silák Siegmund Klein v r. 1932 píše:

„… kettlebell je jedno z nejužitečnějších a nejvíce fascinujících tréninkových náčiní. Existuje velká spousta zdánlivě jednoduchých cviků a zdvihů, které člověk může s touto Kugelgewicht, jak je kettlebell známá v Německu, provádět.

Pravděpodobně dalším důvodem, proč tak málo vzpěračů kettlebell používá je ten, že s ní mohou vytlačit ve stoje nad hlavu zhruba jen dvě třetiny toho, co dokáží s velkou činkou. Ti, kteří však kettlebell používají, jsou odměněni zlepšením a sílou. Zápěstí a předloktí dostávají s tímto závažím zabrat.“

Klein pokračuje, a zmiňuje jeden z nejdůležitějších cviků staré školy:

„Je tu další cvik, který s tímto … závažím rád dělám. Je to tzv. get-up [vztyk]… Cvičenec si lehne na záda a pomalu se zvedá se závažím …v jedné ruce, dokud nestojí ve stoji vzpřímeném….

S kettlebell je to mnohem těžší…. Mnoho sportovců, pyšných na sebe jak jsou vyjímečně silní, tento kousek vyzkoušelo, ale jen pár vyjímek zvedlo závaží ze země, natož aby s ním nahoru vstali a lehli si zpět. Samozřejmě to vyžaduje mnoho rovnováhy a pečlivého načasování, ale tento kousek je výborný na celkový rozvoj a jsem si jistý, že si s ním užijete hodně zábavy a zlepšíte obecnou sílu, tak jako já když tento cvik a mnohé další pravidelně cvičím ve svém programu.“

Doufám, že jsme vás na get-up pořádně navnadili, každopádně se na něj podíváme až příště – a mj. si i řekneme, co na get-up říká moderní věda. V dnešním díle Školy síly se podíváme na přípravný cvik, ve kterém se naučíme kettlebell správně zvednout, položit zpět, a přetočit na druhou stranu.

Cvičební program:

– Dnešním domácím úkolem je „pouze“ zvládnutí správné techniky.

– Pokud to půjde, nebojte se použít i těžší kettlebell, zůstat v pozici po vytlačení kettlebell delší čas, a hledat optimální pozici.

– Doražte na seminář Cvičení s kettlebell pro začátečníky: Simple & Sinister, kde se cvik a řadu dalších kvalitně naučíte!

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!