Louis Cyr  -nejsilnějšé muž na světěZvednul na zádech na desce 18 mužů o celkové váze 1967 kg.

Jedním prstem zvednul 242 kg.

Překonal Sandowův rekord na Bent Press – zvednul 124 kg.

Ačkoliv byla řada jeho rekordů později překonána siláky lehčích váhových kategorií, Cyr nikdy neodmítl žádnou výzvu a nikdy, nikdy nebyl před publikem ve své kariéře (1881-1906) poražen.

Přinášíme vám několik historek ze života tohoto legendáního siláka jakož i trailer na vynikající film, který je důstojnou poctou éře oldschool siláků a vzpěračů.

  • Louisův otec byl průměrného vzrůstu, ale jeho matka byla takřka obryně – měřila přes metr osmdesát a vážila přes 120 kg. Nechala Louisovi narůst dlouhé vlasy, aby je měl jako biblický Samson. Louis sám vážil mezi 120 až 140 kg. Navzdory relativně malým dlaním měl fenomenální sílu úchopu.
  • Sedmnáctiletý Cyr narazil na vozku, jehož těžce naložený vůz uvázl na zablácené cestě. Loius vlezl pod vůz, zakleknul, a vůz zády zvednul. Tato událost dala pravděpodobně za vznik pozdějšímu „Back Liftu“, kterým se Cyr proslavil – byl schopen na zádech zvednout až 18 dospělých mužů.
  •  V 18ti letech porazil tehdy nejsilnějšího muže Kanady, Davida Michauda,v soutěži zvedání těžkých kamenů. Cyr zvednul šutrák o váze cca. 217 kg. Cyr se doporučení svého předáka začal trénovat „se železem“ a připravovat se na kariéru profesionálního siláka.

  •  Cyr měl pověst absolutně nebojácného muže. Když pracoval Montrealu jako člen hlídky místního policejního oddělení, narazil na pochůzce na dva lupiče, kteří se bili na nože. Cyr mezi ně vstoupil, odzbrojil je, zpacifikoval a odnesl klidně v podpaží až na stanici. Tento kousek se donesl až k sportovnímu promotérovi Richard K. Foxovi, který vzal Cyra pod svá křídla. Začal propagovat Cyra jako „Nejsilnějšího muže světa“ a nabízel odměnu 5000 USD komukoliv, kdy by byl s to napodobit kterýkoliv Cyrův kousek. Cyr je všechny porazil. Slavný Eugene Sandow Cyrovu výzvu nikdy nepřijal.
  • Jedna z nejslavnějších spontánních ukázek jeho síly se stala v Londýně v r. 1892 při vystoupení v Royal Aquarium. Cyr předváděl jednoruční zvednutí činky s osou o silném průměru o váze cca. 240 liber. Někdo z publika vyjádřil hlasitě pochybnosti o udané váze. Cyr  přinesl k posměváčkovi činku v jedné ruce jako kufřík a řekl ,mu, ať ji zkusí zvednout, anebo zmlkne. K úžasu publika pak činku přemístil k rameni a zvednul nad hlavu.
  •  Cyr byl kromě elitního siláka i zdatný jedlík a pijan. Zemřel v Montrealu ve věku 49 let na Brightovu chorobu.

Odkazy: Louis Cyr – oficiální životopis

 

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]