KB5 přináší exkluzivní reportáž z červnového RKC – třídenního prestižního instruktorského kurzu mezinárodní organizace silového a kondičního tréninku s kettlebells Russian Kettlebell Challenge [EDIT: Předchůdce dnešního StrongFirst].

O své zážitky se s vámi podělí Justyna Macková (Funkční trénink Praha) a Pavel Macek (Practical Hung Kyun, KB5), první certifikovaní instruktoři systému RKC v ČR.

Jak tedy obávané „třídenní peklo“ pod vedením RKC šéfinstruktora Pavla Tsatsoulina vypadalo?

 

Středa 6. června: Vítejte v Itálii!

Justyna: Na RKC jsme přijeli  o dva dny dříve, zvědaví a připravení… na všechno.

Pavel: Intenzivní kettlebell příprava trvala více než půlrok, trénink a ž 6x týdně, odpočinek a ticho před bouří.

 Čtvrtek 7. června: Registrace a uvítací party

Justyna: Většina účastníků kurzu jsou Italově, znají se mezi sebou. Pocit odcizení zmizí, když uvidíme Petera Lakatose, Master RKC, u kterého jsem absolvovala úvodní kettlebell kurz HKC. Kromě Petera  jsou tu i David „Iron Tamer“ Whitley, Master RKC, a Fabio Zonin, Senior RKC . Večírek brzo končí, „oběti“ jsou nervózní (i když se to snaží skrývat), rychle na hotel a spát, zítra začínáme, jupííí! (?)

Pavel: „Tamer“ budí respekt, ale hned najdeme společnou notu, a sice čínská bojová umění. Bavíme se o jižní kudlance, Hung Kyun, funkčním silovém a kondičním tréninku pro bojová umění a sporty, fajn.

Pátek 8. června: RKC, den první – cvičení od 8 do 18h.

Russian Kettlebell ChallengeJustyna: Cvičit se bude povětšinou vevnitř, ve velké sportovní hale. Je dusno a vlhko – Peter prohodí, že snatch test bude v tomto klimatu peklo… Desítky kettlebell už na nás čekají, vyskládané do řad jako vojáci.

Krátké úvodní proslovy a přivítání, na nic se nečeká, čas rozdělit se do teamů – Pavel je v skupině u Petera, já u Fabia, dohromady je nás kolem 60 účastníků kurzu, cca. po 20 v každém teamu. Statistiky z předchozích RKC jsou neúprosné – více než polovina pojede domů „s prázdnou“, tj. nesplní náročné a přísné podmínky RKC kurzu. Překvapí mě, že je tady poměrně hodně žen – a to pekelně namakaných! Na Funkčním tréninku budeme muset s holkama v Praze zatraceně přidat…

Přichází první z testů, shyby, podle mě nejjednodušší test celého kurzu. 5 shybů pro muže (pfffff!), pro ženy výdrž ve visu po 15 sekund. Až na jednu nebo dvě výjimky všichni  dají – kéž by všechny ostatní  testy probíhaly takhle hladce!

Pavel: Rozhlížím se kolem sebe, a říkám si – sakra, okolo mě samé gorily, ex-kulturisti, powerlifteři, nabušenci z CrossFitu… Předbíhám, ale ve finále,  že naprostá většina z těch, co „vypadají“ silně, zkoušky nakonec nedají. Neposuzovat knihu podle obalu, neposuzovat sílu člověka podle toho, jak vypadá. RKC je škola síly, jak říká Chief, „síla je dovednost“.

Russian Kettlebell ChallengeJustyna: Začíná intenzivní výuka – až do oběda probíráme základy swingu pod vedením RKC Chief Instruktora Pavla Tsatsoulina – který si mě hned vytáhne jako prvního „dobrovolníka“ Ještě před obědem stíháme workout s „Tamerem“  – „aby nám lepe chutnalo“ :-). Po obědě procvičujeme přemístění (clean) a začínáme přidávat na intenzitě – kdykoliv zapípá Fabiův GymBoss (a pípá každou chvíli sakra), je  čas na swingy. Během 3 dní jich uděláme tisíce a tisíce – obouruční jednoruční, power swingy, s lehkou kettlebell, s těžkou kettlebell…

Pavel (Chief) prochází mezi „obětmi“ a vše pečlivě kontroluje. Zrovna swingujeme se svojí „snatch size kettlebell“, když uslyším Pavla: „Justyna, heavier weight!“ („Justyno, těžší váhu!“). Beru to jako kompliment, odpovím poslušně „yes sir!“ a jdu si pro těžší kettlebell.

Pavel: S Chiefem jsme se seznámili hned záhy – na začátku dopo programu kolem mě prochází, uvidí mojí jmenovku a rovnou se ptá: „Are you from Czech republic?“

„Yes Sir!“

„Good man!“, usměje se.

Russian Kettlebell ChallengeBude to zásluha jiných pánů – Vladimír Janda, Pavel Kolář a další Pavel je zná všechny a velmi si jich váží. Při swing programu se nikdo z „obětí“ nechce přihlásit na další Pavlovu demonstraci (že by se báli?), tak se přihlásím já. Pavel to komentuje slovy: „Samozřejmě že se tento gentleman přihlásí jako dobrovolník, jmenuje se Pavel“. Za chvíli mi už dává v heavy deadliftu pěstí do břicha a kope mě do zadku. „Hard, tense your glutes, more tension“! Hardstyle by Pavel (and Pavel).

Justyna:  Odpoledne pracujeme na military pressu. Během procvičovaní máme si vyzkoušet press s kettlebell o jednu váhu těžší než naše doposavadní max. Pokouším se o 20 kg, ale neúspěšně. Den konči workoutem s Davidem (swingy, což ás nepřekvapuje), našim hlavním „mučitelem“ dne prvního.

Pavel: Na test nového max hledám 36 kg kettlebell. Když už jí najdu u chlapů z jiného teamu, kteří se o její vypressování též pokouší, říkají mi: „Ne, ne, to je 36 kg!“

„Jo, já vím“, odpovídám.

Clean, komprese, press… Jde to pomalu, zásek… výše, výše… a je to doma, nový osobák, 36 kg při váze 68 kg, tu ujde, jsem na sebe pyšnej. Chlapům spadne čelist, mě pro změnu stoupne nosánek nahoru (…jen malinko). První den docela ušel, uvidíme, co zítra.

 

Sobota 9. června: RKC, den druhý – cvičení od 8 do 18h.

Russian Kettlebell ChallengeJustyna: Zajímavé, všichni chodí tak nějak podivně stejně…  že by včerejší swingy? Je nás o poznání méně, někteří to zabalili po už prvním dnu, škoda. Probere nás rozcvička s Peterem a… další swingy! Navzdory únavě to kupodivu celkem jde.

Dopoledne pracujeme na TGU s Davidem (v pauzách swingy, to je jasné!) a pak ve skupinách.  Překvapivě zjišťuji, že mnoho nabušených žen z mojí skupiny má problém s 16 kg na get-up – „moje holky“ dávají bez problémů 20, 24 i 28 kg. Je vidět, že TGU není jen o síle, ale pohybu.

V pauze na oběd  se mi věnuje Chief osobně, Pavel Tsatsoulinene  – opravuje mi detaily jednoručního a ukazuje mi další cviky. Jsem nadšená jeho pozorným přístupem a individuální péčí, je vidět že má skutečně zájem o to, aby se „oběti“ naučili co nejvíce a co nejlépe.

Russian Kettlebell ChallengePavel: Justys se to stydí říci, ale po prvním dnu všichni chodili (s prominutím) jak „naprcanej kačer“ – člověk už má přeci jen něco naswingováno, ale první (a všechny následující dny) se swingy jely snad každých 15-20 minut, ufff. Únava se začíná kumulovat.

Get-up s „Tamerem“ je super, David se hýbe naprosto přirozeně a plynule, klobouk dolů. V obědové pauze si dal pár kettlebell  bent pressů s 48 kg „Bestií“ (díky za tipy!) a pak si prošel všechny kettlebell od 8 kg do 48 kg a s každou váhou si dal 10 double kettlebell swingů… a zpět, od 48 do 8 kg.

„Za trest“ (už nevím za co) dostáváme rack walk (s kettlebell nad hlavou) kolem dokola haly. Procházím kolem Chiefa, a Chief říká: „Hey Pavel! …Smile!“

„Yes Sir!“ Pain is good.

Justyna: Po obědě probíráme dřepy a čeká nás další workout, pak přijde čas na snatche.  Na konci dne už začínám být poměrně KO. Společná únava a obavy ze zítřejších testů však všechny sbližuje – neznámí cizinci mi druhý den připadají jako dlouholetí kamarádi. Den končí úžasným „Tamerovým“ proslovem a zabijáckým workoutem pod taktovkou Petera. Před zítřejšími testy nás dnes čeká už jen společná večeře… i když jak nakonec dopadne jsme vůbec nečekali!

Pavel: „Železná ruda si myslí, že je nesmyslně týrána ve žáru výhně, kovaná ocel se ohlédne zpět a ví své“. „Tamerovo“ srdce bije pro RKC. Po jeho proslovu jsem měl chuť a sílu kolonizovat Mars. Zítra to musíme sakra dát!

Na společné večeři se rozlížíme, kam usedneme, a Pavel na nás volá: „Pavel, Justyna, come, sit here!“ a usadil si nás přímo vedle sebe. Tři hodiny vedle „Šéfa“, pro nás velká čest – spousta zajímacího povídání – o Pavlově background bojových umění, výcviku ve Spetznas a začátcích v Americe, chystaných projektech a knihách, ale i o politice v Evropě a Americe. „Tamer“ roztrhápár balíčků karet, ohne pár hřebíků a podkov, nálada super – je vidět, jak moc si všichni Pavla T. váží, nejen jeho umění a znalostí, ale jako člověka.

Neděle 10. června: RKC, den třetí – zkoušky!

Russian Kettlebell ChallengeJustyna: Začínáme výjimečně v 9h., takže si můžeme trochu pospat. Bolí mě celý člověk – horká a ledová sprcha, strečink, zaplaťpámbu za foam roller co jsme si s sebou vzali!

Začínáme opakovaním všech cviků ve skupinách, je čas na poslední dotazy a opravu techniky. Před zkouškami je vážení –  ženy do 56 kg cvičí s 12kg, ženy od 56 kg s 16kg. Fabio si ze mě dělá legraci, že ani nemusím na váhu – ve srovnání s italskými mašinami moje ručičky a nožičky vypadají poněkud legračně.

Technicka zkouška je přísná, megapřísná, není tam prostor na žádné chyby, každý cvik má několik bodů, které musíte naprosto přesně splnit (testující instruktor si každý bod odškrtne). Jedna moje spolucvičenkyně neudělala při dřepu správný zvuk (grunt) a ve zkouškách propadla, navzdory tomu že splnila všechny ostatní požadavky! Testuje se na jednou stranu s jednou kettlebell: dřep, press, swing, clean, get-up, snatch, testuje se jeden na jednoho, žádná skupinovka, nic se neschová.

Russian Kettlebell ChallengePavel: Nervozita se stupňuje – říkal jsem si, že technická zkouška bude v pohodě, to jsem ale netušil, jak přísná bude – každý detail, demonstrace techniky zepředu a ze strany, samozřejmě že se snatch kettlebell. S 68 kg jsem spadal do druhé, těžší kategorie, takže vše s 24 kg. Stroprocentní soustředění, musím říci, že jsem si po technických zkouškách vůbec nabyl jistý, jak to dopadne, zkoušející komisaři se tvářili jak kamenné sochy.

Justyna: Jdeme na obávaný snatch test, bojový úkol zní 100 snatchů za 5 minu. V naši skupině jdou do předních linií bitvy první ženy. Snatch testu se nebojím, vím, že mám minutu rezervu. Soustředím se na techniku a test dávám na pohodu za 4 min 10 sekund.

Snatch test je plný emocí, italské pokřiky“daj, daj, daj“ jsou slyšet všude kolem. Výsledky jsou překvapivé, ti, co vypadají nejnamakanější, v snatch testu propadají!  Tady nerozhoduje velikost svalů, ale připravenost, technika a cardio jak z pekla. V mojem teamu snatch test úspěšně skládá kluk bez 2 prstů na rukou, po celý kurz tichý a skromný – respekt! Je vidět, že se pečlivě připravoval.

Pavel: Snatch test, nuže… V tréninku jsem jej samozřejmě několikrát dal (jel jsem 10+10, pauza, 10+10, pauza), ale s 24 kg to rozhodně „na pohodu“ nikdy nebylo. Adrenalin však udělal svoje, dávám 20+20, 15+15, 10+10, pauza, 5+5, to vše pod 4:30. Peter, můj Team Leader, kolem mě prochází, směje se a říká: „Hey Pavel, what took you so long?“ („Hej, Pavle, jak to že to trvalo tak dlouho?“)

Russian Kettlebell ChallengeJustyna: Po obědě už na nás čekají tentokrát už naše „oběti“a další z testů – test profesionální výuky. Každý s nás dostava na starost jednu osobu – máme hodinu na to, abychom je s kettlebell něco naučili. Někteří už něco málo cvičili, jiní jsou úplní začátečníci.  Celou hodinu nás sleduje nás asistent a průběžně i Pavel a Team Leadeři a dělají si poznámky.

Pavel: Učení mi jde samo, přeci jen už má člověk letité zkušenosti, takže žádný strach, vyfasoval jsem navíc pohodovou a šikovnou „oběť“. Složila mi poklonu, z lekce byla nadšená, a nakonec čekala až do konce celého kurzu a závěrečného verdiktu, aby se ujistila, že jsme s Justys všechny podmínky zdárně splnili.

Justyna: Team leadeři spolu s asistenty mají poradu, a potom nás „Tamer“ nás vyzývá na další, poslední zkoušku – neméně obávaný „graduation workout“. Cvičíme venku,  ve velkém kruhu, hrají nám AC/DC a KISS. Jedem!

Russian Kettlebell ChallengePavel: 10 swingů na jednu, 10 swingů na druhou, clean a dřep, počkat dole na povel, nahoru a press, počkat nahoře na povel, a znovu… a znovu… a znovu. První, druhá, třetí, čtvrtá písnička, jedeme bez přestávky jako mašiny, všichni se potí, křičí, a makaj jak o život. RKC! A na jednou konec, uff ,přežili jsme, je to za námi!

Justyna: Pavel už obdržel svůj instruktorský certifiát a já pořad čekám na finální verdikt. Fabio si mě zavolá jako jednu z posledních a já slyším: „Welcome in the team, you are great! . V hale je slyšet pláč, výkřiky radosti nebo zklamaní.

Jinak než jsem čekala, mám radost, ale poklidnou radost. Jsem pyšná na úspěch svojeho muže, jsme pyšná že to dal. Mám radost, že jsem se mohla zúčastnit, stát se součástí komunity. RKC je hlavně o lidech, jejich srdci a odhodlání!

Pavel: Co dodat, samozřejmě že mám radost. Titul RKC si zasloužíme, nejsem si jistý, zda za předvedený výkon, ale rozhodně za tu půlroční úmornou přípravou. Justys absolvovala s vyznamenáním, dle Fábiových slov byla na červnovém RKC jednou z nejlepších! Jsem na ni pyšný, moje Valkýra!

Russian Kettlebell Challenge

Post Scriptum

Justyna: To ještě není konec! Mít za manžela rockera  s sebou přináší nějaké radosti i povinnosti. Večer jedeme taxi na pivní festival, kde Fabio a David zahrají v AC/DC revivalu, kalíme s Chiefem a ostatními „victims“.  Zničení, unavení, ale šťastní. Končíme jako poslední ve 2 v noci s našimi RKC kamarády z Dubaje a Austrálie, věřte nám že jsme to oslavili pořádně!

Pavel: Od jistého momentu si závěrečnou Hardrock (nebo Hardstyle?) party nějak nepamatuji…


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]