Kdy nejlépe začít?

Zvládnu to?

Nemám se nejdříve nějak připravit?

Od našich žáků víme, že většina lidí s prvním kontaktem váhá.  Věřím, že některým z vás představení průběhu první lekce se zkušenostmi ostatních pomůže.

„80 % úspěchu je se dostavit.“

Woody Allen

Před první lekcí…

Účast na první lekci je vhodné si domluvit předem. Jednoduše do vybraného gymu (Praha 3, Praha 9, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitranapíšete email pomocí kontaktního formuláře a domluvíte si zkušební lekci zdarma

Je také dobré si rovnou vybrat konkrétní párovaný den a čas lekcí, na které byste rádi chodili i v budoucnu. Každá lekce má své stálé instruktory a návštěvníky a je potřeba docházet v daném kalendářním měsíci vždy do stejné skupiny. Usnadňuje to výuku, umožňuje individuální přístup a stmeluje kolektiv.

Na první lekci se není třeba nijak připravovat, pouze po rezervaci termínu skutečně dorazit. S sebou stačí vzít nějaké oblečení neomezující váš pohyb. Preferujeme cvičení bez bot, ale pokud si nějaké vzít chcete, volte minimalistické se slabou podrážkou.

Nic umět nemusíte, vše předvedeme a naučíme.

V gymu vás buď uvítá recepční a ukáže, kde co je, nebo uvidíte skupinku cvičících lidí, kteří vás rádi nasměrují. Naše gymy nejsou velké a atmosféra je velmi přátelská. Přijít 10 minut předem na rozkoukání a převlečení stačí.

S odeslaním prvního e-mailu do KB5 jsem otálela asi 2 měsíce, vracela jsem se k webovým stránkám a zase je zavírala, co bych tam asi já, knihomol, kancelářská krysa a vyčerpaná matka dohromady dělala. Prezentace gymu ale natolik ladila s tím, co jsem zrovna hledala, že jsem se odhodlala. Rychlost odpovědi a přátelské domluvení první hodiny mi už prakticky nedávaly prostor vycouvat.

 

Barbora T.

O KB5 jsem věděla už dlouho, ale nenapadlo mě, že bych tam měla chodit. Až jednoho dne jsem si řekla, že chci mít sílu a pevný tělo, a to mi běhání nedá. Zvedla jsem telefon, zavolala a byla tu. Šlo to velice rychle.

Štěpánka Š.

Po několika vyměněných emailech jsem věděla přesně, že toto chci dělat. Naprosto mne nadchnul profesionální, a přesto kamarádský individuální přístup, kdy si instruktor proklepne limity, podívá se na tvoje tělo a řekne ti, jakou váhu použít, a věří, že to uzvedneš. A já jsem chtěla a věřila si. Chci být pořád ta silná bojovnice, která se nebojí váhy.

Eva P.

Průběh první lekce

První lekce je o seznámení se s instruktorem, kolektivem, prostředím a naším přístupem ke cvičení.

Instruktor se vás na začátku lekce zeptá, jaká jsou vaše očekávání, co vás k nám přivádí, jaké máte cíle, jaká je vaše sportovní minulost a případná pohybová omezení apod. Nemělo by vás překvapit tykání, které vám na začátku instruktor nabídne. V gymu si zkrátka všichni bez rozdílu tykají.

Následně představí náš systém cvičení a orientační obsah tréninků na následujících několik týdnů a měsíců. Jaké cviky využíváme, co je k nim potřeba zvládat, kam se ideálně silově dostat. Většina lidí přijde s tělem zatuhlým a oslabeným ze sezení na židli a z nedostatku pohybu.

První lekce je fyzicky nenáročná, učíme se jen základní pohyby a cviky na údržbu těla. Bez dobrých základů nelze stavět. V průběhu lekce si všimnete, že každý návštěvník cvičí něco trochu jiného, každý má svůj program. Někdo zrovna odpočívá, jiný zvedá činku, další klikuje, shybuje nebo dřepuje. Instruktor si postupně obejde všechny účastníky. Opraví, podpoří, vysvětlí, zaúkoluje.
Zpočátku věnuje nováčkům více času, později trochu méně. Určitá míra samostatnosti je žádoucí.

Učení a osvojování techniky cviků je klíčem i pro další lekce. Není to o tom si jednorázově zacvičit, ale naučit se používat své tělo a získat nástroje k jeho údržbě a posílení.

Až po zvládnutí techniky přichází zvyšování náročnosti. Pokud se vám zdá první lekce příliš lehká, stačí se rozhlédnout kolem sebe. U ostatních účastníků uvidíte, že to tak nebude na dlouho. Cíle jsou nejen technické, ale i silové. Zvládnout 10 poctivých kliků, přitáhnout se na hrazdě, ovládnout s těžkou kettlebell dřep, deadlift, get up nebo swing.

Mě se líbí to, že se všechno vysvětluje postupně a jde se krok za krokem.

Martin H.

Nechodím ještě ani měsíc. První lekce probíhala v pohodě. Líbí se mi, že se postupuje pomalu a dbá se na vysvětlení základů. To je pro mě číslo 1.

Jana K.

„Neočekával jsem nic jiného než kvalitní dohled a byl jsem přesvědčen, že to u vás najdu. Našel jsem.“

Pavel K.

Stále si říkáte, zda…

…je ten správný čas?

>>> Některé věci je lepší neodkládat a udělat první krok. Zdravý pohyb není volbou, ale nutností. A lekce jsou nastaveny tak, aby v 60 minutách 2-3x týdně obsáhly to nejpotřebnější.

…to zvládnete?

>>> Jasně, obtížnost i obsah tréninků nastavíme individuálně.

…se nemáte nejdříve dostat do kondice?

>>> Ne, proč? S kondicí pomůžeme my. Každý nějak začínal. K nám chodí všechny věkové kategorie, profesionální sportovci i naprostí začátečníci.

Důležité je udělat první krok a konečně se do toho pustit.

PRVNÍ KROK KE ZDRAVÍ, SÍLE A KONDICI

První hodina byla příjemná jako pak všechny ostatní. Měla jsem pocit, že jsem vítaná už při příchodu. Jen to, že mi šéfinstruktor řekl základní pravidla chodu a kde co najdu, mě uklidnilo. Trenérka se mě ujala tak, že jsem nepochybovala o tom, že jsem na správném místě. Všechno vysvětlí, ukáže, doporučí, jak se zlepšovat a jak na to, když něco hned nejde. Navrhuje sady cviků způsobem, že víte, že pracovaly všechny svaly, které máte, a hlavně ty, o kterých jste ani nevěděli, že je máte. Zároveň vám zůstane dostatek energie zvládnout všechny každodenní povinnosti.

Barbora T.

Při první lekci jsem se cítila naprosto v pohodě. Sice jsem si říkala, jestli to zvládnu a budu umět, ale Diana mi všechno velice hezky vysvětlila a ukázala. Přístup byl milý a profesionální. Po prvním měsíci cvičení se cítím mnohem lépe a vím, že zvládnu víc, než jsem si myslela.

Štěpánka Š.

Byl jsem příjemně překvapen přístupem trenérů. Instruktor se mne vyptával, čemu se věnuji, proč jsem vlastně přišel, kam se chci posunout, zdali mám nějaká zdravotní omezení či problémy apod. Hodina je sice skupinová, ale trenéři se snaží věnovat každému, kdo to v tu chvíli potřebuje. Člověk je po tréninku příjemně unavený, ale není to ta svalová únava, která mne pronásledovala další 2 dny po návštěvě standardní posilovny, která pak zabránila v plnění plánu tréninků dalších triatlonových disciplín.

Václav K.

Pustíš se do toho s námi? 

PRVNÍ KROK KE ZDRAVÍ, SÍLE A KONDICI

O autorovi: Ondřej Houžvička, StrongFirst SFG1, SFL, šéfinstruktor KB5 Gymu Praha 9.