Kettlebell KB5Kettlebell a moje cesta k tomuto úžasnému náčiní… Dlouhá léta se věnuji čínskému boxu, zápasu a šermu stylu Hung Kyun. K bojovým uměním jsem chtěl zařadit jako doplněk silový trénink, a tak jako mnoho ostatních, tak i já jsem nejdříve začal chodit do posilovny. Nešlo mi o klasický kulturistický trénink – hledal jsem různé způsoby cvičení, které by zlepšovali moje cvičení a kondici. Ze zdravotních důvodů jsem však s posilováním s činkami musel skončit a hledal jsem tedy jiné způsoby silového tréninku.

Pavel Macek a Kettlebell KB5

 

Moje cesta ke kettlebell byla poměrně snadná. S tímto náčiním jsem se poprvé před lety setkal u svého učitele Pavla Macka sifu, šéfinstruktora školy Kettlebell KB5, jehož jsem dlouholetým studentem. Z počátku jsem měl ke cvičení s kettlebell trochu odstup – přišly mi jako divné kulaté činky s uchem s ještě podivnějšími cviky, velmi odlišnými od činek. Postupem času jsem však tomuto cvičení začal přicházet na chuť -s nadšením jsem sledoval výzkum a osobní rozvoj svého učitele ve cvičení s tímto náčiním. Na vlastní kůži jsme spolu s dalšími jeho žáky zkoušeli různé varianty cviků.

Kettlebells KB5

Kettlebell aneb sedm much jednou ranou!

 

Osobně jsem ze cvičení s kettlebell velmi nadšený. Našel jsem více než alternativu za cvičení s činkami – na rozdíl od cvičení s činkami, které se zaměřuje na izolaci svalových skupin, se mi na kettlebell líbí integrace a zapojení celého těla při cvičení. Kettlebell je víceúčelový posilovací náčiní, sloužící k rozvoji různých druhů síly – maximální, vytrvalostní i výbušné. Kettlebell navíc dobře slouží i jako rehabilitační náčiní na odstranění různých disbalancí, které mohou vést ke zdravotním problémům. Nejvíce však oceňuji celkový minimalistický koncept cvičení s kettlebells – jedno náčiní, pár cviků a jejich varianty stačí na procvičení celého těla; cvičení lze snadno přizpůsobit různým potřebám.

O autorovi: Michal Hink (KB2) je dlouholetý student Pavla Macka sifu (KB5, Practical Hung Kyun) , vedoucí jihlavské pobočky Practical Hung Kyun, zakladatel cvičení s kettlebell podle curricula školy KB5 v Jihlavě. Můžete jej kontaktovat na telefonu 604 485 057 nebo  emailem.