Hubnutí a nejčastější dotazy: Chci zhubnout …co třeba aerobik, Zumba, jumping, Pilates?

 

hubnutíMáte-li čas 5x-6x týdně, dvě tři hodinky denně, aerobik a jiné podobné aktivity jsou pro hubnutí „super“ volba! Anebo tančete jak o život, či se procházejte po městě sem a tam – energetický výdej je totiž bohužel zhruba stejný.

„Cože? Myslela jsem že“…  Já vím! Teď už vám je asi jasné, že na aerobiku je štíhlá pouze instruktorka, která vede lekce 3 hodiny denně. Během aerobní aktivity totiž spalujete kalorie jen během cvičení – řekněme plus mínus 200 kalorií za 45 minut. Půlka bagetky a veškeré úsilí ohledně hubnutí je pryč, za půl minuty (!). Co více – v zásadě okamžitě po tréninku se váš metabolismus opět vrátí na normál a to znamená – konec spalovaní tuků, konec hubnutí. A přínos tohoto typu cvičení pro zlepšení síly, anaerobní kapacity, mobility, aktivní flexibility, síly „jádra“ atd.? Nula celá nic. Ve cvičení by přeci nemělo jít „jen“ o hubnutí.

(Ostatně, víte jak vzniklo slovo aerobic? Koncem 70. let se sešlo pár fitness trenérů, a řeklo si: Když si za to hopsání zleva doprava budeme říkat tolik peněz, musíte to nějak zajímavě nazvat… co třeba aerobic?:-)

Já ale chci zhubnout – jak na hubnutí?

Stravu teď necháme stranou (je samozřejmě pro hubnutí velmi důležitá), recept co se týče cvičení a hubnutí je jednoznačný – získat více metabolicky náročné svalové hmoty a tedy celkově zrychlit metabolismus. Cca. jeden kg svaloviny navíc spálí za jediný den tolik tuků, co 45 minut aerobiku. Hubnutí v leže na pohovce. To je docela fér nabídka, co říkáte?

Jaký druh cvičení tedy pro hubnutí vybrat?

Silový trénink, tj. posilování, zrychlí váš metabolismus na další den či dva po tréninku. Podle moderních výzkumů je pro hubnutí ideální – tuky spalujete nejen během tréninku, ale i během následujících hodin a dnů, třeba doma v křesle s knížkou v ruce. Nejenže ušetříte čas, ale rychleji a trvaleji dosáhnete kýženého efektu hubnutí (tj. spalování tuků), nehledě na x jiných „bonusů”, které vám silový trénink přinese. Hubnutí bez hladovek a diet! Bojíte-li se, že se z vás stanou kulturistky/babochlapy, mohu vás jen uklidnit – je to další z častých mýtů ohledně silového tréninku. Závisí na zvolené metodě!

Pokud máte v týdnu na cvičení čas 2x-3x týdně, 45 minut až hodinu, funkční silový trénink je pro hubnutí jasná volba! Nástroje? Funkční trénink není o žádných high-tech novinkách, po kterých za rok ani pes neštěkne – preferujeme především posilování s vlastní vahou, kettlebells a velkou činku atd. Nejde nám „jen“ o zábavu a dobrý pocit, ale především o výsledky!

Nezapomeňte však, že se nezlepšujete na tréninku, ale mezi jednotlivými tréninky – když zvýšíte počet tréninků týdně nebo jejich intenzitu, je třeba prodloužit i čas na odpočinek!

O autorce: Justyna K. Macková vede cvičení funkčního tréninku pro dámy, ženy a dívky v Praze. Pro další informace navštivte její web na www.funkcnitrenink.cz.