“Zlepším Ti opakování ze 100 lehsedů na 1”, říkám vždy žertem na semináři Hardstyle Abs, na pravidelných lekcích či soukromkách. 

Smích, pochyby – no a za pár minut se gymem rozléhají veselé zvuky typu “#~#{*&^$kua@`umpfFf!!!”, a žáci nevěřícně kroutí hlavou, že pár (často doslova!) Hardstyle lehsedů dá břišákům větší záhul než desítky standard lehsedů, zkracovaček či sklapovaček. 

Vzpomínám si, když jsem před lety učil vůbec první specializovaný seminář posilování břicha. Pravidelní čtenáři KB5 (a komentářů) vědí, když seberete lidem angličáky, rohlík, rychlostní kulhání – či zkracovačky – tak to někteří tak nějak špatně nesou.

Co se vysokých počtů opakování týče, víme, že sto kliků v kuse neznamená, že dáte klik na jedné ruce, sto lehsedů neznamená nutně jeden Hardstyle lehsed, vytrvalostní síla nerovná se síla (a když už jsme u toho, ani kondice), atd. atd. Ale to už víte. 

Již před samotným seminářem jsem dokonce obdržel několik výhružných vzkazů od pár thaiboxerů, co to plácám za nesmysly, že dělají na trenéru stovky sklapovaček, a že to tedy chtějí vidět. Navrhnul jsem, že když udělají na semináři před samotnou výukou jeden striktní Hardstyle lehsed či přednos, vrátíme jim poplatek za seminář. Nuže dopadlo to dle mého očekávání – a po semináři si domlouvali soukromou lekci. 

Níže je 5 důvodů, proč posilovat břicho – Hardstyle! 

Zdraví

Můj učitel velké činky, doktor Michael Hartle (bývalý IPF šampión a národní powerliftingový coach) říká standard lehsedům, zkracovačkám a podobným cukatůrám “výrobci pacientů”. 

Pámbu či příroda nám dali možnost flexe páteře, avšak otázka je, jestli ji zatěžovat x mrskolehsedama. Odpověď je ne – dříve či později vás záda kousnou, a nejde o to, že se zraníte: jde o to, že si cvičením podobných cviků záda pravidelně a dlouhodobě ničíte. Spojíte-li flexi a rotaci (oblíbené šikmé zkracovačky/lehsedy), levý hák a pravý direkt, ideální kombo, dobrou. 

Pokud chcete pracovat na vytrvalostní síle břišních svalů, vybudujte nejprve sílu (viz níže) – a následně vytrvalostní sílu pomocí vhodnějších cviků (např. stir the pot, “míchat kotlík” – představíme v některém z dalších článků).. 

Síla

Mel Siff píše: 

„…Velmi málo cvičenců, kromě seriózních bodybuilderů, kteří drží extra zátěž za hlavou, vůbec kdy používají princip progresivního zatěžování v tréninku břišních svalů. Vždy se snaží zvýšit počet opakování, ale ne zátěž. Prakticky neslyšíme o někom, kdo pracoval na zvýšení 1MO (jendoho maxima opakování) lehsedu, ačkoliv je to přesně tento typ maximálního nebo téměř maximálního tréninku, který zvyšuje sílu břicha.“

Kupř. tzv. “Abdominal Raise” byl ještě těsně po 2. světové válce dokonce soutěžní lift – viz foto z klasického manuálu Boba Hoffmana Weight-Lifting (1946) – byl to dokonce soutěžní lift číslo 1! 

Posilování břicha: 5 důvodů, proč Hardstyle 

Yep, síla – skutečná síla: a tedy cvičení břicha pro sílu, ne namožení. Přesně tak břicho cvičili siláci staré školy – od Eugena Sandow, který doporučoval série po 2-3 opakováních (!) cviku, který představíme v druhé části článku, až po Bruce Lee a striktní přednosy či “Dračí vlajky”.

“Finisher”

Smutná klasika, která je často k vidění: člověk si dá parádní silový trénink, a protože to všechno šlo, jak mělo – dal všechny opakování i sety dle programu – a protože mu zbývá ještě něco času, a protože prostě neví, co roupama dělat, dá si nějaký “finisher”, protože se potřebuje po tréninku být “finished” (nemohu si vždy nevzpomenout nna Mortal Combat a “FINISH HIM!”). 

Oblíbené fitnessácké “cardio” na rotopedu je po silovém tréninku ztráta času, angličáky taktéž (plus otázka pro psychologa), obligátní “břicho na závěr” (lehsedy, zkracovačky, sklapovačky) nemlich to samý. 

Hardstyle posilka břicha? Ideál! 3-5 sérií, 3-5 opakování, hotovo – dá se zapojit do jakéhokoliv tréninku, nesmázne vám to, co jste v daném tréninku vybudovali, nesebere vám šťávu na další aktivity či příští trénink, takže ještě jednou – ideální finisher. Pak vystresovat a domů. 

Přenos

Pavel Tsatsouline učí, že nejjednodušší způsob jak zesílit, je posílit břicho a úchop. Viz video níže, obsahující další zajímací info:

Co více – bez ohledu na to, co cvičíte, posílení břicha (a úchopu) bude mít naprosto vynikající přenos do ostatních cviků a aktivit. Cvičení úchopu může být zrádné, protože je poměrně neuro náročné, ale Hardstyle posilování břicha  2x-3x týdně dle blueprint v tomto článku, nejen no problem, ale ideál. 

Vysekané břicho

Dobře, tohle je chyták. Jo a ne. Cviky na břicho lze naprogramovat na sílu, hypertrofii, vytrvalost, atd. ale – skutečně silné bříšáky mohou být schované za tučným pupkem. 

Obecně nejsem fanda cvičení pro hubnutí – srovnáte-li, co na tréninku “spálíte”, a kolik kalorií má bageta a Soy Strawberries and Cream Frappuccino® (ať už to je cokoliv), co si dáte po tréninku, dojde vám, že to není zrovna nejchytřejší strategie.

V gymu se pracuje na síle a kondici, hubne se u jídelního stolu – a tím nemyslím “diety”, ale chytrý výběr potravin: stravovat se jako dospělý člověk, ne jako teenager či televizní reklama.

Pro vysekané břicho tedy přidejte série steaku a brokolice. 

Co příště? 

V části druhé vás naučíme jeden z nejoblíbenějších cviků staré školy – jak jinak než Hardstyle. 

Z KB5 zdraví Pavel Macek, Master StrongFirst Instructor, šéfinstruktor školy KB5 


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!