Při nedávné pochůzce městem jsem viděl bilboard s reklamou na nějakou novou knihu o přerušovaném půstu. Super, říkám si, to je dobře, že se info o různých benefitech různých forem půstů konečně dostává mezi lidi. 

Pak si všimnu podnadpisu na obálce: 

“Jezte si, co chcete, a zhubnete bez diety”. 

Au.

Diety

Tak jako jo, IF samozřejmě je forma kalorické restrikce, i když… Když se podívám, kolik toho pak v “žrací fázi” zkonzumuji, tak si nejsem tedy úplně jistý…

Zhubne člověk? Jasně, ale možná postit se 16 hodin a zbývajícících 8 jíst třeba tatranky není úplně ta nejlepší cesta k hubnutí. A co se populárních kalorií týče, možná může být ta či ona porce steak+brokolice a tatranka+Nuttela plus mínus co do kalorií úplně stejná, ale výživová hodnota a hormonální reakce organismu – úplně jiné vesmíry.

Výživoví poradci píšící články, které “boří mýty o… “ zajímá často jen hubnutí – a toho, jak všichni vím, lze dosáhnout x naprosto rozdílnými způsoby – všechny (alespoň krátkodobě) fungují. Pumpičky prozměnu poukazují na IF, Paleo nebo keto “dietu” a smějí se, že takhle člověk svaly nenabere (“potřebuješ víc sachrů, víc kalorií, vole!”).

Ale třeba jde primárně o jiné, důležitější věci. 

Cvičení

Ve cvičení se můžeme bavit o něčem podobném: Resistence je samozřejmě rezistence, energetický výdej je energetický výdej – ať už se perete se strojem, kettlebell, nebo jedete odnikud nikam na rotopedu. 

I z oboru cvičení vychází řada knih, které by mohly mít podtitul “cvičte si co chcete, a vybudujete svaly, a vysekáte se i bez [doplň si sám]”. Proč se chodit někam a navíc od někoho učit cvičit “složité” cviky se zastaralými nástroji jako je kettlebell nebo velká činka, že jo! Stačí přijít do posilky, omrknout frajera před vámi (předkopávání, zakopávání, stahování kladky, leg press), posadit se na stroj, a dát si 3 série po 10 (jak to radil nějaký náctiletý kutílek na Facebooku).

Anebo stačí dorazit na ten megahardcorekrutopřísnězáhulhamsterwheel workout, počkat na “coache”, až zapne stopky a zařve “jedéééém!” Ten kytlble swing přece není nic složitého, vezmu si tu plastovou 4 kg kettlebell a jedu. Pak sandbag, lana, pneumatika…  

Nabere člověk pumpením na strojích svaly? Jasně, ale… Předkopávání a stahování kladky procvičí “hamstringy” a “křídla”, kettlebell swing a shyby taky, ale výsledný efekt co do rozvoje pohybu a funkční síly – úplně jiné vesmíry. 

Spálí člověk běháním od stanoviště ke stanovišti kalorie? Jasně, ale… Cvičení a strava dohromady fungují jako vynikající tandem, vo tom žádná, ale hubnout můžete vesele na gauči, a co se “pálení” týče, mrkněte do tabulek, kolik kalorií “spálíte” za hoďku cvičení a kolik kalorií má jedna bageta nebo Snickerska. O křečku v kruháči se nebudu zmiňovat, probereme třeba jindy. 

3 sériemi po 10 na stroji nebo 10 stanovišť po 30 sekundách záhulu na každém z nich se kompozice těla se změní, ale…  bude člověk zdravější? Bude se hýbat lépe, bude silnější, v lepší kondici, připraven na reálný svět tam venku?

Třeba totiž jde primárně o jiné, důležitější věci. 

To důležité

Co jíte JE důležité. 

Co (a jak) cvičíte JE důležité.

Teprve pak přichází další otázky, třeba kolik hodin se postit a kolik jíst, a kolik cvičit sérií po kolik opakování.

A ano, obojí lze chytře naprogramovat pro různé účely, včetně hubnutí či nabírání svalů.

A ano, obojí lze chytře naprogramovat tak, aby to prospívalo nejen výkonu, ale i zdraví, a to dlouhodobě. Transformační programy glykolytických záhul kruháčů + úprava jídelníčku fungují, bez debat – ale jak dlouho, a hlavně, za jakou cenu – biologickou cenu.  

„Cvičení by mělo být oslavou toho, co tvoje tělo dokáže – ne trest za to, co jsi snědl(a).“

Buď jak buď – jako velký ctitel svobody jsem vlastně rád, že dnes každý má tolik možností. Někdo chce dietit, pumpit, na tréninku se zničit, očumovat holky na běžícím pásu a čarovat s filtry a hashtagy na Instragramu? Fajn, proč ne. Máte fitness volební právo. 

To, co děláme my v KB5, je však jiné – ne lepší, ne horší, ale jiné. Slovo “dieta” pochází z řeckého diaité, dosl. “životospráva”, “cesta života” – a naším cílem je, aby silový trénink, dýchání, strava, regenerace atd. byly malé, ale kompatibilní a navzájem provázané dílky skládačky jménem „cesta je cíl“. 

A ta “cesta/cíl” je (z)dravost, lepší pohyb, síla, kondice.

Připravenost na život “tam venku” – protože aby se trénink mohl nazývat skutečným “funkčním téninkem”, musí mít přenost do života “tam venku”.

Méně namožených svalů, více času na čaj, knížky, psy a kočky, procházky, výlety, život.

Čas na ty nejdůležitější věci. 

A neboj, vysekané břicho nebo bicíř budou taky. Ale jako extra bonus. Tak se doraž podívat

Z KB5 zdraví Pavel Macek, Master StrongFirst Instructor, šéfinstruktor školy KB5


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!