1. Jak udělat první shyb > 2. Jak zvýšit maximální opakování shybů > (3. … viz níže!)

Prvním dvěma cílům je věnováno 99% programů, které na internetu naleznete. Některé jsou nic moc, jiné lepší, a některé vynikající. 

Odkazy na ty vynikající – s prvním shybem (nejen pro ženy) vám pomůže tento tutorial, se zvednutí max opakování pak léty prověřený Fighter’s Pull-Up program anebo Commando Pull-Up program.

Pomocí tisíckrát ověřených programů výše se v pohodě postupně dopracujete k prvnímu shybu, a následně 3, 5,10 až na 20-25 shybů – cokoliv dále už vyžaduje velmi specializované a poměrně náročné programy.

Zajímá-li vás/nás však především síla – a ne silová vytrvalost – nemá cenu donekonečna pracovat na zvednutí počtu opakování. Je třeba přejít na jiný typ tréninku. 

Shodněme se, že více než málo powerlifterů pracuje na zvednutí maximálního počtu opakování v mrtvém tahu, dřepu či bench pressu na třeba 25+, že? Nikoho nezajímá, kolikrát co zvedenou, ale kolik zvednou. 

Trénink většinou zahrnuje maximálně pětky (zlí jazykové tvrdí, že více než do 5 neumí počítat… ), trojky, dvojky – s větší zátěží. Cíl je jasný – zvednout tzv. 1MO, “maximum opakování”, tj. maximální váhu, kterou zvednou 1x. 

Proč by to ve shybu nemělo být jinak? Podívejme se tedy na třetí díl shybovací skládanky a sice: 

> 3. Jak zvýšit 1MO

Program, který si můžete stáhnout níže, je určený pro všechny, kteří dají 10 striktních a poctivých shybů s vlastní váhou. Jeho autorem je můj StrongFirst kolega Mike Perry, Senior StrongFirst Instructor, Skill of Strength, jeden z nejzkušenějších cocahů, kterého znám (trénuje mj. několik profi UFC a BJJ zápasníků). 

Dodejme, že silový cyklus a zlepšení 1MO vám s minimem investovaného času výhledově pomůže zvednout i MO – a že to neplatí naopak. Platí i pro jiné cviky – kupř. ze striktních kliků na jedné ruce se za využití k tomu určených programů poměně rychle dopracujete ke stovce standard kliků – naopak od stovky kliků to bude ke striktním klikům na jedné ruce trvat výrazně déle. Buďte StrongFirst. 

Program na shyby se zátěží a zlepšení 1MO

No a pokud je vaším cílem shyb na jedné ruce (s vlastní vahou, ne nutně se zátěží, jak předvádí legendární Vince Gironda na obrázku výše), zvýšení 1MO je jednou z nejlepších cest – Pavel Tsatsouline doporučuje začít pracovat na shybu na jedné ruce až poté, co jste schopni dát shyb s 50% vlastní váhy navíc.

Mike Perry píše, že během 8 týdnů se velká část jeho svěřenců dostane na shyb s 40 kg. 

Stáhněte si program, odcvičte, a dejte nám vědět výsledky! 

Pro stažení programu klikněte prosím níže! 

 

Pavel Macek, šéfinstruktor školy KB5, Master StrongFirst Instructor


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!