Pár sekund, maximálně pár minut denně – ale skutečně denně. Dáš to? 

Dáš to? 

Seriál KB5 Výzva byl jedním z našich nejúspěšnějších projektů – zájem a odezva mě samotného velmi překvapila. Řada KB5 žáků a fanoušků hlasovala pro pokračování, a tak je tady, i když trochu jiné, než možná čekáte. 

KB5 výzva pro rok tento i ty následující je následovná: 

Kotva

Vyber si něco – cvik, návyk, cokoliv – co budeš dělat každý den. 

Může to být ranní dechové cvičení, 3×10 kliků, jednoduchý streč, 1 ks zeleniny denně, ranní rozjímání nad některé z pasáží z Marka Aurelia či Tao-te ťing, studená sprcha, jedna karate kata… cokoliv. 

Nemělo by to vyžadovat extra vybavení, prostor, ani zabrat moc času. Možností je spousta – ostatně většina dílů původní KB5 Výzvy může posloužit jako inspirace, a stejně tak například Resety, streče či cviky s vlastní vahou z našeho dalšího populárního seriálu Škola síly. Vyber si něco, co tě baví (lehčí), nebo co potřebuješ (těžší).

(Pokud máš nějaký další zajímavý návrh, napiš jej prosím do komentáře pod článek,).

Co přesně si vybrat? Klíč k výběru je následovný – vyber si něco, co budeš na 100% schopen dělat každý singl den, kdekoliv, kdykoliv – doma, na cestách, na dovolené. Každý singl den. 

Tím se dostáváme k “Řetězu”.

Řetěz 

Splň si dané cvičení či návyk bez přestávky 365 dní v kuse, prostě a jednoduše – nepřeruš řetěz. Žádných 21 dní, žádných 30 dní, ale 365 dní, celý rok, od 1. ledna (který hned první den dobře otestuje, jestli byl výběr návyku/cviku dobrý) až do 31. prosince. 

Pokud “Řetěz” přerušíš, neva, ale – začínáš od znova. Žádná „vejpověď“, protože „kdo z nás dá první vejpověď… “ (viz video níže). 

Letos žádné ceny – vyhrává každý, kdo výzvu splní. Extra bonus mají všichni, kteří motivují ostatní, aby se přidali také. 

Sekyrková polévka aneb 1+1=3

Když se rozhodneš, že 1. ledna přestaneš kouřit, chlastat, začneš cvičit, strečovat, meditovat a levitovat, všichni víme, jak to dopadne, že? 

Dobré návyky však mají tendenci na sebe navalovat další dobré návyky, často velmi nenápadně (sekyrková polévka nebyla úplně jen sekyrková, že – viz Honza málem králem): začni však jen a jen sekyrkou, tj. něčím jednoduchým, splnitelným, a za pár dní, týdnů či měsíců uvidíš, jestli přidat trochu soli, masa a zeleniny, swingů a get-upů. 1+1=3. 

Můj osobní výběr

Za 2018 mám splněno – 365 dní ranních dechových cvičení, bez jediného vynechaného dne. Měl bych 2 roky bez přestávky, ale loni v listopadu jsem si neodcvičil ráno, pak jsem měl nějakou práci a zařizování, pak jsme šli do kina na Blade Runnera 2… a pak jsem se minutu po půlnoci probudil s “dopr… !” – a příští den restartoval celou třistapětašedesátku od dne č. 1. 

(Nápověda: Vyber si něco, co si odškrtneš ráno – a skutečně ráno splň, jinak dopadneš jako já.)

Dělal jsem toho více: stravoval se polovegetariánsky (= maso a zelenina), cvičil s kettlebell, pracoval na gymnastickém mostu, studoval, meditoval – téměř každý den, ale ne úplně každý den. Dechová cvičení jsem si však odjel každý den. A nebylo to někdy lehké – když člověk v Koreji vstává v 3:30, aby si ráno před odjezdem na letiště odcvičil… Ale dal jsem to, a jsem rád. Co rád – jsem na sebe pyšný!

Na tento si přidám… přidám… to si nechám pro sebe. 

A tak se tě znovu ptám – dáš to? 

PF a díky!

Jedno z nedávných review, které jsme jako KB5 dostali, mi udělalo obzvláště velkou radost. Michal Š. píše: 

Nejsem úplně kompetentní hodnotit praktickou stránku věcí, protože nás dělí 400km, ale můžu hodnotit celkový dopad práce lidí z KB5 a ten je masivní. Jejich osvětová činnost je famózní a daleko přesahuje hranice obyčejné reklamy na jejich gym. Články, videa, kurzy, příspěvky na FB a komunita kolem určitě stojí za pozornost. Palec nahoru a hodně štěstí do dalších let, i když si Pavel, jako stoik, o štěstí určitě myslí své.

Za celý KB5 team díky Michalovi i vám všem ostatním – jsem rád, že naše povolání (v původním slova) má smysl. 

Do nového roku všem přeji jak jinak než zdar a sílu! 

Pavel Macek, StrongFirst Master Instructor, šéfinstruktor školy KB5


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!