„Té obézní slečny/toho obézního kluka je mi tak líto“, říkám si pokaždé, když stojím ve frontě u pokladny, a vidím, co mají v košíku.

Chtějí se „zdravě“ stravovat, a tak si koupili celozrnné rohlíky, margarin obohacený o vitamín BŽ a nízkotučný jogurt. Pro cereálie s extra vlákninou si skočí do Bio obchůdku, pro multivitamín do lékárny.

No a ta tatranka? Tu přeci spálí ve fitku, cajk!

Omluva za politicky nekorektní úvodník, ale – když mi někdo řekne, že jsem vlastně docela prťavej, buď nemá pravdu, a tak mě to neurazí, anebo má pravdu, a tak se nemám co urazit (mimochodem, má pravdu). To samé se týká obezity či [doplň si sám].

K věci. Nebudeme si nic nalhávat, spousta z nás cvičí proto, abychom vypadali dobře v plavkách (či nazí).

V KB5 cvičíme především pro zdraví, kvalitu pohybu, sílu a kondici – to, kolik za hodinu „spálíme“ kalorií, je nám celkem jedno. Víme že chytré cvičení v dosažení vysněné postavy pomůže, ale jak se říká, „koblihu nepřecvičíte“. Porovnání ve cvičení spálených kalorií vs. kalorií bagety či Snickersky rychle ukáže, že to není zrovna chytrá strategie.

Co více, není kalorie jako kalorie – tolik a tolik kalorií ze zmrzliny Hagenbaden či jak se jmenuje versus stejné množství kalorií řekněme z kousku ryby se zeleninou jsou naprosto rozdílné hormonální odpovědi organismu, bez ohledu na to, že co do kalorií je to stejné číslo. A hormony, dámy a pánové, jsou v tomhle podniku naprosto klíčové.

Chytré cvičení funguje s chytrou stravou synergicky – i u (z)dravé stravy nám jde o mnohem, mnohem více než o dobrou postavu: jde nám o zdraví, vitalitu, životní elán, sílu a kondici pro sportovní výkony, parádní fungování mozku, bezproblémové trávení, kvalitní spánek. Jedno podporuje druhé –  jak již jste si stačili doufám všimnout, cílem #KB5vyzva je poskládat dohromady střípky celé skládanky, jejichž výsledek je mnohem více než součet jednotlivých částí.

Jak praví klasik, scientia est potentia, „vědění je síla“. O stravě jsme na KB5 psali už nespočetněkrát – ale bez ohledu na to, asi je jasné, že salát je zřejmě lepší volba než čokosušenky. Opravme tedy klasika: „Vědění není síla, ale aplikace daných vědomostí je síla.“

Všichni už víte, jak na to, a pokud ne, dole je stručné shrnutí – #KB5 výzva č. 6 je konečně záminka se do toho  opravdu pustit. Hej, je to jen 30 dní – a já vsadím svojí tatranku proti steaku, že i když těch 30 dní bude těžkých, z výsledků ti spadne čelist. A kolegům/kolegymím z práce taktéž. No a když to tak parádně funguje, byli bychom hloupí, abychom v tom nepokračovali, že :-)

#KB5vyzva

#KB5vyzva, #6 z 12: Žraso | KB5

 

Možnost č. 1: „Když jsou pochybnosti, zjednoduš“ 

Co? Maso, zelenina, vajíčka, tuky (olivový olej, kokosový olej, sádlo), tečka. Přidej koření, sůl, a hotovo – ale nic jiného. Kukuřice a hranolky nejsou zelenina, tatranka není maso, margarín je plast. Musí být bio, z volně pasoucího se chovu atd.? Samozřejmě, že kvalitnější ingredience jsou kvalitnější, ale prosím vás, někde začněte, vydržte měsíc, a pak to začněte tunit. Cvičíš? Přidej v den, kdy taháš železo, brambory nebo batáty – jinak ne.

Kolik čeho? Mě osobně vyhovuje hodně tuků, středně proteinů, málo sacharidů – jiným vyhovuje jiný poměr. Nevážit gramy, nepočítat kalorie, jíst kalorie! Nekomplikujme krevními skupinami, znameními zvěrokruhu atd., prosím! Já jsem kupř. Panna, ale žeru jako Lev.

Kdy? Opět celkem jedno, rafinovanější modely si představíme někdy jindy, teď jde primárně o skladbu. Bez ohledu na model stravování, skladba je totiž priorita č. 1. Ačkoliv vstávám brzy, osobně nesnídám, „oběd“ (de facto snídani) si dám někdy po poledni, večeři kolem osmé, hotovo. Nedržím se „snídaňových“ jídel a „obědových jídel“ atd. – k snídani (či odpo „snídani“) si tedy dejte cokoliv.

„Jsem vegetarián/vegan.“ Plně respektujeme tvoje etické rozhodnutí. Tato výzva v této podobě však není pro Tebe. Na příp. modifikace se prosím zeptej v komentářích či jinde.

Možnost č. 2: No ty Whole!

Nekompromisní, ale rafirovaný reset stravování jménem Whole30. Jeho ohromnou výhodou je „jez tohle!“,tj. naprosto blbuvzdorný návod, co ano a co ne.

Postup

  • Podívej se na video.
  • Stáhni si workbook v .pdf, vytiskni si workbook a k číslu výzvy v levém horním rohu si napiš 6 – Žraso
  • Stravuj se jako dospělý, ne jako televizní reklama
  • Vyfoť se, změř se a zvaž se – a to samé zopakuj za 30 dní.
  • Sdílej své zkušenosti recepty a fotky jídela na Facebooku, Twitteru, nebo Instagramu. Nezapomeň použít hashtag #KB5vyzva.
  • Koncem měsíce bude vylosován vítěz, který vyhraje seminář anebo měsíc školného ZDARMA, a bude odhalena další #KB5vyzva.
  • Pokračuj i po skončení výzvy.
  • Otázky, nejasnosti? Zeptej se na našem diskuzním fóru ZDE, anebo v naší Facebook skupině ZDE.

#KB5vyzva Workbook (.pdf)

Vítěz semináře zdarma anebo měsíce školného v KB5 zdarma

Tomás Bazala (Facebook)!

Přehled všech KB5 výzev


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!