Během 2. světové války – těsně předtím, než Američani vstoupili do války- studovali německá děla. Zjistili, že dokážou vystřelit každých 10 sekund.

Americká děla dokázala vystřelit v nejlepším případě jednou za 30 sekund.

Zaúkolovali jednoho plukovníka, aby prostudoval starší dělostřelecké manuály z 1. světové války. Psalo se v nich: “… vystřelte a čekejte 20 sekund.”

Celý frustrovaný se obrátil na manuály z občanské války. Psalo  se v nich: “… vystřelte a čekejte 20 sekund, než se uklidní splašení koně.”

Takže…

  • Začneme důkladným zahřátím, třeba na rotopedu, a řádným statický strečinkem, abychom v tréninku zamezili zranění. Máš pořádnou sportovní obuv? Cajk. Značkový hadry jsou taky důležitý, jak by to bez nich vypadalo na Instáči!
  • Začneme samozřejmě na strojích, protože volná zátěž je pro nováčky nebezpečná.
  • Především holky s těžkýma činkama vůbec opatrně – budou pak nechutně osvalené jako kulturisti.
  • A děti, děti by neměli posilovat už vůbec! Zastaví se jim růst.
  • Dobrá, možná tedy jednoručky, ale jen lehké. 3 série po deseti. V sedě.
  • Potřeba procvičit všechny svalové skupiny, ale samozřejmě ve splitu: hrudník, ramena, příště stehna, lýtka, příště biceps, triceps, předloktí, no a pak záda, břicho, pardon, core.
  • Dřepy škodí kolenům – ale na legpressu jde zvednout solidní váha. Pak dáme předkopávání.
  • Dobře, když už budeš teda dřepovat, tak bacha, aby kolena nešla přes špičky! A nahoře nepropínat kolena!
  • Co bolí, to roste! A když už nemůžeš, dej ještě alespoň 2 opakování bro, to dáš!
  • Nikdy, nikdy nezadržuj při cvičení dech!
  • Kettleb… Kettle co? Co to je za pÍÍÍÍpovinu?!? Počkej, ale možná bychom ty kytlbóly měli do fitka dát, jsou teď prej dost populární…
  • Na závěr břicho, hergot, “CORE” – lehsedy, sklapovačky…
  • A samozřejmě kardio – protože aerobní cvičení je pro zdraví srdce klíčové, a navíc hubnutí že!
  • Před trenálem nakopávač, při tréninku ionťák, po tréninku protein, vlastně možná sachariďák,  aminy, kreatin, nějaký anabolizér…
  • No a nějakou poctivou baštu. Hlavně dostatek sacharidů! Třeba zdravé celozrné pečivo, a nějaký nízkotučný jogurt. Bacha na ty tuky, po nich se tloustne!

Admirál Grace Hopper kdysi řekla: “Nejnebezpečnější fráze v jakémkoliv jazyce je ‘takhle to děláme odjakživa.’

V dnešním „fitness“ světě však výše uvedené “odjakživa” je však – narozdíl od úvodní válečné story – záležitost cca. padesátých let výše.

V silovém tréninku je to totiž naopak – studujete-li předválečné manuály a časopisy o cvičení, cviky, programy a vůbec celý systém cvičení dává stokrát větší hlavu a patu, než dnešní moderní “fitness”. Přečtěte si Super-Strength od Alana Calverta, a nebudete věřit, že ta kniha byla vydaná v r. 1924.

„Odjakživa“ tedy v dnešním světě „fitness“ světě znamená poslední pár desítek let – předválečný „fitness“ svět byla úplně jiná liga. Kéž bychom se řídili starými manuály. Kéž by spousta aktivně cvičících přestalo cvičit tak, jako „odjakživa“.

KB5 - třicátá létaA ne, nepotřebuješ nutně leopardí slipy, gladiátorské sandály a knír – stačí pár kettlebell, hrazda, možná velká činka či jednoručka, pár staletími ověřených cviků, a nějaký jednoduchý program.

Není třeba se vracet na stromy a cvičit/žít jako pračlověk. Můj StrongFirst kolega Craig Marker napsal vynikající článek s názvem “Žít životním stylem čtyřicátých let pro vybudování fitness 21. století.”

Ve čtyřicátých letech byla v našich končinách okupace, neradostné časy.

Navrhuji 30. léta – co na to říkáte? Že to zní fajn? Ale že je ten článek už moc dlouhý? Dobrá, zavřete oči, odcházím…

O autorovi: Pavel Macek, šéfinstruktor školy KB5


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!