Kettlebell swing, podobně jako kettlebell samotná, není žádná hot novinka. Alan Calvert o swingu píše v dnes již klasické knize Super-Strength (Supersíla):

Nejlepší cvik pro posílení zad a nohou, který je učí spolupracovat. Nějaký čas trvá jej ovládnout, ale ta námaha za to stojí, protože je to jeden ze základů super síly. Zde je několik benefitů, které z tohoto cviku získáte: Naučíte se instinktivně držet rovná záda při velkém výkonu; získáte pevnější zakořenění nohou; naučíte se, jak načasovat přemísťování těžkého předmětu; posílíte úchop a zvětšíte rozvoj přední části ramenních svalů.

Calvertova kniha Super-Strength vyšla v r. 1924.

Benefitů je mnohem více – od zlepšení běžeckých časů, kondice v MMA zápase, skoku do výšky/dálky až po max na mrtvý tah. Říkáte, že to zní to jako z reklamy Horsta Fuchse? Neznalí kritici „výsledky“ kettlebell swingu uštěpačně komentují jen do té doby, než jej sami vyzkouší a zahrnou do programu – pak již není cesta zpět. Přenos kettlebell swingu do řady atletických dovedností je navíc dnes již zdokumentován desítkami vědeckých studií.

100 swingů s 24 kg za 5 minut rovná přemístění 2400 kg zátěže, a nejen to – díky tzv. odstředivému zrychlení a aktivnímu stržení kettlebell jsou zruční girevici tuto zátěž až zdesetinásobit. 24 kg kettlebell tak „virtuálně“ váží až 240 kg – výsledky jsou však velmi reálné.

Kettlebell swing je první cvik (!), který Calvert ve své obsáhlé knize zmiňuje – pokud se od jeho doby něco změnilo, tak jen horšímu. Žádné pokusy/omyly moderního „fitness“, marš swingovat! Kettlebell swing je totiž skutečným centrem kettlebell vesmíru.

Když už jsme řekli A – kettlebell swing – je třeba říci i B: Get-up. Ge-up a swing tvoří jádro geniálního minimalistického programu Pavla Tsatsoulina Kettlebell: Simple &Sinister (S&S) ze stejnojmenné knihy, která zanedlouho pod naší záštitou konečně vyjde v češtině. „K vybudování superčlověka jsou potřeba pomalé i rychlé cviky,“ učil ve 20. letech minulého století Bob Hoffman ze společnosti York Barbell: Get-up je dokonalý pomalý cvik, swing dokonalý rychlý cvik. Jin a jang – pokrývají obojí.

A právě na get-up se podíváme v dalších dílech Školy síly.

Program:

– 3x týdně (např. pondělí A, středa B, pátek C)

– Trénink C (pátek): 10 swingů každou minutu – tak dlouho, dokud jsi schopen udržet maximální výbušnou sílu.

– Trénink A (pondělí): 75% pátečního počtu sérií swingů

– Trénink B (středa): 50% pátečního počtu sérií tréninku.

– Doražte na seminář Cvičení s kettlebell pro začátečníky: Simple & Sinister, kde se cvik a řadu dalších kvalitně naučíte!

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!