„Mrtvý tah“ alias pozved alias deadlift patří mezi nejdůležitější cviky silového a kondičního tréninku – říká se, že kdo necvičí deadlift, necvičí vůbec. Mrtvý tah patří podobně jako příbuzné cviky – swingy, cleany (přemístění) a snatche (trhy) do skupiny tzv. spodních tahů alias kyčelně dominantních cviků.

Mrtvý tah s ketlebell učíme jako jeden z přípravných drilů na swing. V rámci výuky v naší tělocvičně pak vyučujeme i další důležité variace cviku jako jsou „kufříkový“ deadlift, deadlift na jedné noze obouruč a deadlif na jedné noze jednoruč, později samozřejmě i s velkou činkou.

Deadlift nás naučí správný a bezpečný způsob zvedání zátěže ze země a posílí posteriorní řetězec – hamstringy, hýždě, záda, křídla… a řadu dalších svalů. Lifteři se častou přou, který že cvik je ten královský – mrtvý tah nebo dřep? Ano. Gray Cook však říká: “Udržuj si dřep – cvič deadlift”. A mrtvý tah s kettlebel (a swing!) může – narozdíl od velké činky – cvičit úplně každý. I velké čince se ve Škole síly brzy dostaneme.

Že je to lehké? O to teď nejde, jde o správný pohyb. Nebojte se, díky použití “virtuální síly” nám kettlebell ve swingu brzy ztěžkne!

Cvičební program:

– Cvič série po cca. 5-10 opakováních, pracuj na perfektní technice.

– Cvičení můžeš prokládat strečem flexorů v kleku z dílu Strečink

– Pokud nejste schopni cvik provést se zachování neutrální páteře, pracujte na streči hamstringů z dílu Strečink. Kettlebell si zatím položte na box a zvedejte jí z vyvýšené podložky.

Chceš se lépe hýbat, dostat do kondice, zesílit? Na nic nečekej a začni hned teď!

Chystané akce a semináře!

[events_list]