„Taktické shyby nejsou jen pro příslušníky ozbrojených sil. Patří k tomu nejlepšímu, co mezi shybovacími cviky najdete – s velkým přenosem do mnoha dalších využití“, píše Pavel Tsatsouline.

Taktický shyb získal své jméno díky bezpalcovému úchopu nadhmatem, který využijete např. při přelézání plotu či zdi. Nejde nám o to dát co nejvíce ošizených shybů – ať pomocí švihu a houpání (kipping pullups), aneb s vystrčenou bradou, zoufale lovící hrazdu. Jde nám o zesílení, a proto budeme shybovat se striktní pauzou ve visu, v „duté pozici“ a s dotknutím se hrazdy spodní části krku anebo ještě lépe hrudi.

Bezpalcový úchop nadhmatem nám pomůže lépe aktivovat „křídla“ a celkově utáhnout „dutou pozici“. Jedná se o preferovanou variantu gymnastů, bojovníků, příslušnínků speciálních jednotek a dalších a dalších.

Taktické shyby jsou mimo jiné spolu s mrtvým tahem s velkou činkou (testem absolutní síly) a kettlebell trhy (snatch, test výbušné síly, silové a kardiovaskulární vytrvalosti) součástí prestižní mezinárodní soutěže Tactical Strength Challenge, která vzešla ze silové kondiční přípravy taktických teamů a speciálních jednotek a kterou pořádáme dvakrát do roka i v ČR.

Program:

– Cvičte shyby výše uvedenou metodou cca. 3x týdně, 3-5 sérií, 3-5 opakování, 3-5 (anebo i více) minut odpočinku mezi sériemi.

– Jakmile dáte více než cca. 10 striktních shybů, začněte shybovat se zátěží. Měňte umístění zátěže.

– Důraz nechť je na taktický shyb, avšak abychom šetřili lokty a ramena, Střídejte úchopy – nadhmat, podhmat, bez palce, s palcem, široký, úzký.

– Jedním z nejlepších specializovaných programů na zlepšení počtu shybů je tzv. Fighter Pullup – viz článek Jak za měsíc až zdvojnásobit počet shybů.

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!