Časová investice: 10 minut denně.

Potřebné vybavení: pár metrů prostoru – například pokoj, chodba, trávník, hřiště.

Přínos: Pružnost, pohyblivost, ztráta tělesného tuku, pevné břišní svaly, síla celého těla! A navíc se budete i lépe soustředit a budete chytřejší.

Ptáte se, co je to za „zázračný“ cvik program? Nic nového pod sluncem – všichni jej znáte, a všichni jste jej jako malá batolata „cvičili“. V jednoduchosti je totiž síla, a to doslova – podívejme se tedy na jeden z top cviků „původní síly“ (Original Strength), lezení.

V Číně byly různé formy lezení součástí jak (p)rehabilitačních a korektivních taoistických cvičení, tak důležitým silovým a kondičním cvikem šaolinských bojových umění. Tělo je jeden celek, a lezení je jedním z nejlepších cviků, jak jednotlivé části těla funkčně propojit. Lezení po čtyřech koordinuje oči, hlavu, držení trupu a pohyb horních i dolních končetin.

Tělo je velké X, a je designováno na lokomoční, reciproční pohyb horních a dolních končetin: levá ruka dopředu a pravá noha, pravá ruka dopředu a levá noha, jednoduše řečeno – opačná ruka a opačná noha v lezení po čtyřech, chůzi i běhu. V lezení však díky zátěži jak na nohy, tak ruce, pomáhá každý krok na čtyřech ono X („jádro“/core) „utahovat“ a zpevňovat – pracuje celé tělo.

Pozor, to však ještě není všechno – reciproční pohyb končetin díky přívalu informací jak rovnovážnému, tak polohocitovému systému, aktivuje obě hemisféry, a efektivně tak levou a pravou mozkovou hemisféru propojuje. Moderní výzkum ukazuje, že děti, které začaly – např. za asistence rodičů či různých pomůcek – příliš brzy chodit, a přeskočili tak vývojovou fázi lezení, mají později problémy s pozorností, učením atd. Věřte tomu nebo ne, ale díky lezení budete chytřejší – různé formy lezení se dnes hojně používají nejen v rehabilitaci, ale i léčbě ADHD/ADD a autismu.

Věnujte následujícímu programu 30 dní v kuse, získejte zpět zdraví, pružnost, pohyblivost a sílu, a neohlížejte se zpět.

 Cvičební program:

– Lezte každý den, 10 minut, dopředu a dozadu.

– Nepřecházejte na těžší variantu, dokud nebudete schopni lézt předcházející progresi tam a zpět 10 minut nonstop. I když se vám úvodní varianty budou zdát jendoduché, nepřeskočte je!

– Začněte s nejjednodušší variantou, tj. bejby krůčky – kolena na zemi, tj. 6 bodů opory (nárty, kolena, dlaně). Pokud už nemůžete, zastavte se, a dejte si buď kývání hlavou, anebo pohupování z Resetů, a pokračujte.

– Jakmile budete schopni lézt 10 minut nonstop, začněte pracovat na těžší variantě – krátké krůčky ze zvedlými koleny (4 body opory). Pokud už nemůžete, položte si kolena na zem a přejděte na jednodušší variantu.

– Jakmile budete schopni lézt 10 minut nonstop se zvedlými koleny (krátké krůčky), přejděte na těžší variantu – delší kroky ze zvedlými koleny, tzv. leopardí lezení. Pokud už nemůžete, přejděte na kratší krůčky, anebo si položte si kolena na zem.

– Jakmile budete schopni lézt 10 minut nonstop se zvedlými koleny (dlouhé krůčky), přejděte na poslední prezentovanou variantu – delší kroky ze zvedlými koleny zvenku, tzv. Spider-Man lezení. Pokud už nemůžete, přejděte na kratší krůčky, anebo si položte si kolena na zem.

– Pokud budete schopni lézt 10 minut alá Spider-Man, klobouk dolů – budete perfektně připraveni v zásadě na všechno, co jsme si pro vás ve Škole síly připravily

– Doražte na seminář Zdraví, pružnost, síla, kondice, pohyb: OS Reset.

 


 

Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1: Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2: Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané webináře, semináře, certifikace a další akce!