Kettlebell KB5 Gym PrahaPřed rokem jsem začal. Ne se sportem, ani s posilováním. Různým sportům  a posilovaní se věnuji od svých dvaceti let.  Před rokem jsem našel cestu která má správný směr.

Po čtyřicítce moje sportovní výkonnost povážlivě naklesala, tělesná váha naopak nastoupala, a každý druhý týden jsem si něco natáhl nebo zablokoval. Nepravidelné, ale o to těžší tréninky, od kterých jsem si sliboval zlepšení, rozhodně nemohly kompenzovat dny strávené za počítačem. Bolesti zad, ztuhlost, a různá , za léta nasbíraná zranění, se ozývala čím dál častěji….

Co s tím?

Najmout fitness trenéra a zas chodit  do posilovny s uřvanejma pumpičkama s anabolickým akné? Zamítá se.

Kruhový tréning? Crossfit? Všude mě lákají na to, že se u nich můžu skvěle zničit. Sakra , ale já už zničenej jsem!

Já musím začít uplně znovu, od nuly! Ale kde?

Bludnej kořen mi nakonec pomáhá překročit kamarád Karel, se kterým se často potkávám v kajaku na divoké vodě. Přes zimu se nějak podezřele změnil: zesílil, zajímavě se před i po pádlování protahuje, překypuje energií…říká něco o cvičení s koulema – s kettlebell. Houpat někde s koulí s uchem mě na první pohled neláká, takže to dávám k ledu.

Naštěstí ne na dlouho. Opětovný průzkum trhu s tělocvikem nepřináší nic použitelného. Následuje sběr informací o tréningu s kettlebell. Jejich vyhodnocení mě (za osvětového přispění Karla)  už jasně směruje na Vinohrady k Pavlu Mackovi do KB5 Gymu Praha.

Už při první hodině se hrozím nad tím, že jsem na tom podstatně hůř než jsem si myslel. Protažení v preclíku nebo dokonce most? Absolutně se nechytám. Jsem tuhej jak steak ze závodního bejka. Po dalších pár lekcích je to ještě horší: zjišťuju, že jsem léta letoucí cvičil z 90% úplně špatně. Moje ješitnost trpí a pořád mi to fakt nejde. Chytám se Pavlovy motivační průpovídky o želvě, co vyhrává marathon.  Když  může želva, můžu i já.  Vydržet se vyplácí…

Kettlebell KB5 Gym Praha

Pavlovu nekompromisnímu trenérskému přístupu a promyšlenému systému tréninku s vlastní vahou a po čase i s kettlebell postupně přicházím na chuť. Naše skupina je téměř bez odpadlíků, všichni co jsme zůstali, se dokážeme skvěle hecnout i zkritizovat.

Začínám streče, OS Resety  a další drily cvičit i mimo gym a výsledky se začínají dostavovat.  Dlouhodobé bolesti ustupují, přestává mě trápit ostruha na patě i tenisový loket.

Zkouším program Whole30 a na konci listopadu nevěřím váze: 7kg je dole! Do konce ledna následují další 3kg a začíná neuvěřitelně rychlý progress. Síla i mobilita roste s každým tréningem. Cítím ohromný přenos cvičení do běžného života a to nejen při fyzické aktivitě: líp spím, jsem mnohem uvolněnější, lépe odolávám stresu . V únoru se konečně zvednu do mostu. Já, se zhojenou zlomeninou čtyř bederních obratlů, dávám most!

Shrnu to: po roce cvičení 2x týdně v KB5 jsem v nesrovnatelně lepší kondici než jsem byl před dvanácti lety, kdy jsem trénoval 5x týdně. Mnohem víc rozumím svému tělu. Změnila se mi postava, kalhoty nosím o dvě velikosti menší, shodil jsem celkem 11kg . Ale především jsem našel ucelený  a jednoduchý systém tréninku, který je šetrný k mému zdraví a se kterým se můžu neustále posouvat dál.

A  taky fajn lidi kolem.

Díky Pavle a všichni z KB5 komunity.

O autorovi: Honza Křiklán, girevik z KB5 Gymu Praha, Original Strenght Level 1 instruktor.

Chcete zesílit, dostat se do kondice, hýbat se lépe? Neváhejte a kontaktujte nejbližší KB5 Gym!

Chystané akce a semináře!

[events_list]