Rehabilitace, zdraví, mobilita, síla, pohyb!Škola KB5 má tu čest hostovat první evropský seminář systému Original Strength – jedné z nejjednodušších cest, jak znovu získat zdraví, sílu, flexibilitu, vitalitu a funkční pohyb!

V následujícím článku se dozvíte další podrobnosti o tom, co vlastně  základy Original Strength zahrnují, na jakých konceptech je systém OS založen, z čeho se skládá fundamentální OS curriculum a jaký má ve cvičení přínos.

Článek pro KB5.cz napsal přímo jeden ze zakladatelů OS a šéfinstruktor prvního evropského semináře, Geoff Neupert.

Zmáčkni s námi „Reset“ a získej znovu původní sílu – Original Stregth!

Vše je o regresích

Připomeňme si, že celý koncept Original Strength je o zostřování otupených reflexů – tvých primitivních reflexů – těch, které pokládají základ pro vzpřímenou chůzi, běh, skok a vůbec radost ze životačlověka jako takového. To začneš získávat doslova od okamžiku početí – 3 týdny života – když se vestibulární systém začíná utvářet.

Přes mnoho pokusů a omylů s mými klienty a mnou samotným a z mnoha emailových rozhovorů s majiteli knihy jsme zjistili, jak mocná tyto cvičení jsou, ale – jak někdy nebyla zcela “dostačující”.

Ano, vím, co si říkáš: “Myslel jsem, že je to hračka.“

Vydrž – vysvětlím to za méně než 30 vteřin.

Každý z Becoming Bulletproof cviků je vhodný pro mnoho lidí. Ale pro mnohé je potřeba je rozčlenit, na menší dílky (regrese), a v dobrém pořadí pro znovuzískání reflexů.

Například někteří lidé mají problém při lezení se s hlavou vzhůru i poté, co dělali kývání hlavou. Proč?

Rehabilitace, zdraví, mobilita, síla, pohyb!Protože potřebují více rozvinout ovládání hlavy ve více základních pozicích jiných než je klečení na všech čtyřech. Tak jsme pro to vytvořili několik regresí.

Vidíš?

Méně než 30 vteřin.

Vytvořili jsme regrese pro každého a každé cvičení.

Podívej, nejsme géniové, (dobře, Tim je génius, ale já rozhodně ne…) – ve skutečnosti jsme nic “nevytvořili.“

Jednoduše jsme pozorovali. A pak napodobovali.

Posledních 24 měsíců jsem pozoroval vývoj mého chlapečka – narodil se v březnu 2011. Takže jsem byl schopen napodobovat, co on dělal na sobě samém a na mých klientech. (Společně se studováním lidského vývoje samozřejmě.)

Pochopitelně, musel jsem někde udělat jemné úpravy, ale výsledky zaplnily všechny mezery mezi Resety v Becoming Bulletproof a Original Strength.

Máme regrese pro každé BB/OS cvičení – každá z nich je intuitivní přechod z jednoho cvičení na druhé – souvislá, jednoduchá sekvence cvičení, vše vytvořeno k obnovení tvých otupělých reflexů v pořadí, které tě znovu zvedne a rozběhne – doslova. (Můžu teď jednoduše bezbolestně běhat díky těmto jednoduchým cvičením.)

Všechny ti je ukážeme.

Jsou jednoduché na zapamatování a jednoduché na praktické využití.

Zde jsou jen některé z regresí, sekvencí a konceptů, na kterých pracujeme:

  • Dýchání – proč krokodýlí dýchání není nejlepší místo nebo pozice pro “naučení se“ bráničního dýchání a co to je
  • Reflexivní stabilita jádra – jak batolata trénují své břicho a jak to můžeme napodobit, abychom měli jistotu opravdu silného jádra (a jak to dělat progresivně těžší stejně jako to dělají batolata)
  • Kolébavé vzory – možná je děláš, ale víš co potřebuješ dělat PŘED nimi? Můj syn mi to ukázal a já to ukážu tobě
  • Jak překonat strach z krční hyperextenze“ a proč musíš být schopný natáhnout svůj krk, navzdory tomu co někteří experti říkají (a proč až se to naučíš dělat správně, můžeš vyřadit mnoho z ostatních cvičení na “opravu“ ostatních problémů…)
  • Jaká je správná pozice hlavy“ pro tréninka co jsme zapomněli když jsme byli děti a batolata
  • Jak je tvá hlava pevně svázaná s jádrem – a jak trénovat jádro s tou novou informací…
  • Jak okamžitě nastartovat vestibulární systém z jednoho jednoduchého, lehkého (a líného) cvičení pro okamžité zlepšení síly a mobility…
  • Nauč se důležitost kontroly hlavy: Zapomeň, co víš o “prodluž/natáhni páteř” konceptu – tohle je způsob, jak toho dosáhnout automaticky, bez námahy a bez toho, aby ses při tom cítil jako pitomec
  • Čtyři různé progrese lezení a se kterým bys měl momentálně strávit co nejvíce času pro to, co tělo potřebuje…
  • Nejlepší způsob jak rozhýbat“ svá chodidla a kotníky (tip: nezapomeň, že tvé kyčle musí být zapojeny také.)
  • Jak aplikovat grease the groove“ pro své dřepy a dřepy na jedné noze …aniž bys vlastně dřepy dělal…
  • Důležitost kontralaterálních pohybů pro zlepšení koordinace, držení těla a rovnováhy
  • Jak dělat “balanční trénink” – vleže (a proč je to nejlepší místo kde začít)
  • Dva NEJLEPŠÍ resety – periodicky. (poskytnou okamžité uvolnění a ihned zlepší rozsah pohybu.)
  • Proč je izolování mobility kloubu špatný nápad – symptomy a dlouhotrvající následky “bodybuildingu“ pro klouby
  • Proč některá integrovaná“ mobilita není nic víc než jen poziční statická mobilita a jen plýtvá tvým časem a energií
  • Jak nechat pracovat “zatíženou mobilitu” bez zapojení “zatížené mobility” – zenový kóan…
  • Co dělat když se nemůžeš plazit, nepříjemný pocit při lezení nebo lezení bolí
  • A mnohem mnohem více…

Jednoduchá řešení pro tvou mobilitu a pohybové problémy znamenají nové osobní rekordy!

Rehabilitace, zdraví, mobilita, síla, pohyb!

Budu s tebou jednat narovinu:

Aplikoval jsem Original Strength poslední tři roky a používal jsem mé klienty i sám sebe jako pokusné králíky. (Samozřejmě v tom byl i Tim společně s Mikem a Courtney.) Nikdy jsme neviděli něco tak jednoduchého na použítí, co by přinášelo výsledky tak rychle, jako tohle.

Proč?

Protože už víš, jak to dělat – neučíš se nic “nového“ nebo nepřirozeného. Už jsi z toho spoustu dělal (a to může být zároveň tvůj problém – přeskočil jsi některé kroky), a jen potřebuješ trochu popostrčit k zapamatování si jak to dělat.

Až budeš vědět jak, znovu naostříš své reflexy.

A pak většina z tvých problémů zmizí. (samozřejmě, jestli sis něco zlomil nebo natrhl, tak to nikdy nebude 100% jako dřív, nezáleží na tom, který guru nebo jeho pohůnek se ti snaží říct opak. Ale můžeš být velmi blízko, jako jsem  já s mým pravým kolenem – to se zraněním patelární chrupavky.)

Nejen to, ale také zjistíš, že budeš schopen dosáhnout nových osobních rekordů ve cvicích, které jsi jednou označil za zdánlivě nemožné. Například, řikal jsem ti, že jsem byl schopen udělat dřep najedné noze s vlastní vahou díky OS resetům. A také jsem schopen klik na jedné ruce a noze (na obě strany) a teprve nedávno, cvik “muscle up”, ve věku 40 let a o tělesné váze 210 liber.

Můžu tě ujistit, z mých rozhovorů s předchozími účastníky semináře, nejsem jediný! I ty můžeš dosáhnout zkušenosti s tím samým – osobní rekordy v jakémkoliv věku!

Ale neber má slova nadarmo. Tim a já ti to nejen ukážeme, ale také tě necháme, ať to dokážeš sám na sobě.

 Rehabilitace, zdraví, mobilita, síla, pohyb!

Od regresí k progresím: trénink reflexivní síly

V našich jednodenních seminářích jsme ukončovali den s velmi jednoduchými, ale opravdu skvělými a mocnými Resety – variace lezení. Ale nejsou konečným bodem – jsou opravdu jen začátkem.

Jsou vytvořeny, mimo jiné, aby ses dostal nahoru na obě nohy a chodil.

Všechny tyhle “primitivní“ věci jsou skvělé a “jdou s dobou“, ale nebyl jsi stvořen, abys žil svůj život lezení po čtyřech jako zvíře. Byl jsi stvořen pro víc než tohle.

Dříve než se k tomu dostaneme, dovol mi sdílet něco, co tě dostane:

Tim se nedávno plazil jednu celou mílu bez zastavení.

A ne na na svých rukou a kolenech – ale pravé, hardcore Spider-Man lezení – hlava nahoře, zadek dole.

Jak byl schopen prokázat tak úžasný (a jedinečný) silový výkon?

Protože dosáhl úžasné úrovně reflexivní síly – druh síly, která dovolí tvému tělu předvídat jakýkoliv pohyb a přiřadí správné svaly správným kloubům ve správný čas ve správném pořadí.

A jak toho byl schopen dosáhnout?

Aplikací našich Original Strength tréninkových principů a progresí.

Rehabilitace, zdraví, mobilita, síla, pohyb!Nemusíš zrovna toužit, abys kdy lezl míli jako Spider-Man, ale můžeš se chtít naučit, jak Tim také udělal turecký vztyk (Turkish Get Up) s olympijskou činkou s 84% své tělesné hmotnosti – 135 liber při váze pouhých 155 liber – kousek, který jsem nikdy nikoho neviděl udělat.

To je druh síly (a stability), o kterou bychom měli všichni usilovat.

Proč?

Protože pak budeš mít prakticky nulová fyzická omezení.

Měl bys být schopen doslova čehokoliv fyzického, co budeš chtít udělat. Sky is the limit.

Proč?

Protože se naučíš tajemství, ale k smrti jednoduché metody, na kterých Tim pracoval poslední rok a půl a NIKDO jiný o tom nemluví, natož aby to dělal.

Zde je výzva:

Zpět k tomu co jsem řekl předtím, v pořadí pro plné znovuobnovení tvé reflexivní stability a síly, musíš vstát ze země a spojit své X“ dohromady ve vzpřímené pozici.

Proč?

Protože jak už jsem zmiňoval, nebyl jsi stvořen žít na zemi. Lezení okolo je zábava, ale je vývojové. Je to Reset regrese myšlený pro zvednutí se do stoje a chůze – pro rozvoj vzoru chůze – nejbližší věc kterou máš k věčnému Reset tlačítku.

Takže musíš se naučit jak využít tyto resety vyššího stupně“:

  • Chození
  • Pochodování
  • Skákání
  • Sprintování
  • Přeskakování

Samozřejmě, tyto všechny vypadají jednoduše, abys je udělal sám a opravdu jsou, ale klíčové je zde naučit se jak a kdy nahrát každou z těchto progresí bez spadnutí zpět do starých pohybových kompenzací.

Ukážeme ti přesně jak na to.

A zde jsou nejlepší části o těchto resetech vyššího stupně: Nejen že jsou zábavné, nevyžadují žádné specializované techniky. Musíš se jen vyvarovat pár jednoduchých, ale kritických nuancí abys plně využil jejich výhody.

Ano, můžu dělat ostatní věci. Jen ne přesně ty věci (olympijské vzpírání),které jsem chtěl dělat. Od chvíle kdy používám Original Strength, jsem zpátky na vzpěračské plošině a lámu osobní rekordy – silnější v mnoha směrech než když jsem byl na vrcholu v mých téměř dvaceti letech.

Konec konců, nechceš být schopen dělat taky takové věci?

…Dělat co chceš kdy chceš, bez ohledu na tvou historii zranění nebo tvůj věk?

…Běhání, skákání, horolezení, hraní – cokoliv – kdykoliv.

Jasně že chceš!

Kdo chce být připoután k židli po zbytek svých životů sledování dílů Matlocka? :-)

Překlad: Roman Kraus, KB5 Gym Praha

Original Strength

 

Získejte Original Strength na našich lekcích! 

Pokud jste se na seminář Original Strength nedostali, nevadí – OS program bude jednou z prvních věcích, na kterých budete pracovat na našich pravidelných lekcích.

S předstihem upozorňujeme na podzimní nábor nových žáků do všech KB5 Gymů (Praha, Brno, Kuřim, Tábor) – počet míst je omezený, neváhejte a přihlašte se ještě dnes!

 

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]