Otužování studenou vodou bylo jedním z „tajemství“ regenerace, zdraví a vitality old school mistrů a siláků. Eugene Sandow, George Hackenschmidt, Arthur Saxon, Thomas Inch a další a další – žádný z nich nedal na studené koupele dopustit.

Mark Sisson, autor Primal Blueprint, píše: “Základní předpoklad terapie studenou vodou je ten, že krátké a víceméně pravidelné vystavení těla určitému typu stresu (jako je studená voda) mohou zlepšit zdraví. Propagátoří terapie studenou vodou říkají, že může podpořit imunitu, snížit záněty a bolest, a zlepšit krevní oběh.”

Benefitů otužování je zdá se mnohem, mohem více!

Moderní věda zdá se jen potvrzuje instinktivní moudrost starých mistrů. Výzkum ze švédského Karolinska Instutet z r. 2009 dokládá přínos otužování pro zlepšení celkového metabolismu, zlepšení/udržení si dobré postavy a v nápomoc v boji s obezitou a cukrovkou.

“Konstantní teplo a pohodlí jsou jednou z mnoha cest k obezitě v tom našem pohodlném, fyzicky nenáročné světě, ve kterém žijeme.”, píše jeden ze zakladatelů “moderního” Primal/Paleo hnutí Art DeVany.

Už nikdy více!

Otužovací metoda Eugena Sandow

Jedním z velkých propagátorů otužování byl i legendární Eugene Sandow. Pravidelným koupelím ve studené vodě věnoval hned druhou (!) kapitolu své knihy Strength and How to Obtain It – jmenuje se „Tajemství studené koupele”. To jen dokládá, jako důležitost otužování ve svém systému přikládal.

A právě Sandowův program vám přinášíme. Jedná se totiž o velmi jednoduchý, minimalistický otužovací program – jak u nás v gymu říkáme, very KB5 :-)

Obecné principy

  • Nejlepší čas začít s otužovacím programem je léto. V zimě je třeba dávat pozor na to, aby místnost nebyla chladná, a nebyl zde průvan.
  • Sandow zdůrazňuje pravidelnost – občasná studená koupel spíše uškodí, než pomůže.
  • Doporučený čas a frekvence: Ráno a večer. 
  • Před nebo po silovém cvičení?: Před cvičením pro větší sílu, po silovém cvičení pro lepší regeneraci. Vyber si, obojí má své pro a proti. 

Detaily otužovacího programu

  • Pokud se otužuješ po cvičení, nechat tělo trochu vychladnout a zklidnit srdeční tep, tj. nebýt zadýchaný a uřícený, a počkat cc.a 3-5 minut po cvičení.
  • Nejprve pocákat hlavu (25x), poté tělo (15x), poté oblast srdce (10x) a a pak do vany skočit celý, a potopit se pod vodu. V létě vydržet ve vodě 10-15 sekund, v zimě jen do vany skočit, potopit se, a hned vyskočit. [Poznámka PM: Totéž lze samozřejmě aplikovat i ve sprše]
  • V případě, že je to pro cvičence nepříjemné, doporučuje omývání dvěma ručníky namočenými ve studené vodě (jeden na přední stranu, a poté druhý na zadní stranu těla) – obzvláště ti, co mají problémy se srdcem.
  • Sandow nedoporučuje vytírání do sucha, ale jen rychlé utření se (či dokonce žádné!), okamžité oblečení a svižnou chůzi po místnosti. Totéž doporučoval i “otec moderní atletiky” Dr. von Krajewski, učitel “Ruského lva” Hackenschmidta a dalších siláků, který po studené koupeli navázal silovým tréninkem. 

Workbook ke stažení

Ještě jednou je třeba zdůraznit – klíčem k úspěchu je pravidlenost. Abychom vás, naše žáky, fanoušky a čtenáře motivovali, připravili jsme pro vás ke stažení startovní workbook v pdf. s intro programem na 5 týdnů (+).

Naleznete v něm přehledně shrnutý progresivní program od teplé sprchy až po ledovou, upravený pro dnešní potřeby, jakož i tabulku, kam si budete zapisovat každodenní splnění programu. Po 5 týdnech už to půjde samo!

Startovní otužovací program Eugena Sandow STAHUJ ZDE!

Pavel Macek, šéfinstruktor školy KB5


Chceš se hýbat lépe, dostat se do kondice, zesílit?

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si zkušební lekci ZDARMA!

• Krok 1

Rozhodni se, do kterého KB5 Gymu se chceš přijít podívat. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy, tenisky anebo bos.

• Krok 2

Rezervuj si lekci ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat. Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]