Kettlebell KB5 Gym BrnoNuda v Brně?

Již nikdy více. Do Brna přichází síla, kondice a zdraví alá KB5.

Hledáte-li v moravské metropoli inteligentní systém cvičení s kettlebell, posilování s vlastní vahou či velkou činkou, chytrou „dřinu“ a výsledky?

Již nehledejte – škola KB5 totiž v lednu otevírá se vší parádou KB5 Gym Brno!

Přinášíme vám zajímací interview s instruktory brněnského KB5 Gymu, Romanem Čuperou a Pavlem Konvalinou.

KB5: Řekněte nám něco o sobě gentlemen – jak jste se dostali ke cvičení?

Roman: Zdar a sílu! Já se od mládí věnoval sportu, ať už to bylo karate, lyžování anebo basketbal, který mi na dlouhou dobu zůstal a dodnes je mou srdeční záležitostí. Se studiem na vysoké škole se ale vrcholový sport spojuje nelehce a možná i proto jsem dal přednost knihám, ženám a pivu J.

O pár let později, po zjištění, že se nevejdu do kalhot a moje fyzička se krčí někde v koutě, jsem se rozhodl, že je čas s tímhle nepříliš lichotivým stavem něco dělat. Začal jsem běhat a měl to štěstí, že jsem se správnou techniku běhu mohl učit od kondičního trenéra našich olympijských lyžařů, Pepy Andrleho. Poté jsem se chvíli věnoval gymnastice, CrossFitu a olympijskému vzpírání (ke kterému se doufám brzy budu moci vrátit – řeknu Vám, že neznám lepší pocit, než když zvednete těžkou činku nad hlavu jedním ladným pohybem).

Pavel: Po letech věnovaných bojovým uměním a sportům (judo, kickbox, Wing Chun) jsem po nástupu do zaměstnání zůstal pouze u fitness. 3x týdně, kulturistický split. Po určité době jsem začal pociťovat, že tato cesta mi už nesedí. Neviděl jsem žádný progres, chodil jsem si pouze zacvičit. Čas strávený s přesunem do posilovny , hudba, kterou musím poslouchat, společnost, která mne neinspiruje. Navíc jsem očekával významně méně času na cvičení v budoucím období, a proto začal hledat vhodnou alternativu.

Kettlebell KB5 Gym Brno

KB5: Jaká byla vaše cesta do školy KB5?

Roman: S kamarádem vzpěračem jsme hledali doplňkový trénink a cvičení s kettlebell nám přišlo jako nejlepší volba. Po krátkém zjišťování možností, kde se lze správnou techniku naučit a zjištění, že je v podstatě jen jedna možnost, jsme zamířili na seminář KB5 Minimum do dejvického gymu. Mě osobně jak celý seminář, tak přístup, znalosti a přehled obou instruktorů velice příjemně překvapily, protože na takovou kvalitu nejsem v našich končinách zvyklý.

Po několika měsících následoval instruktorský seminář StrongFirst ve Švédsku, na který mě Pavel s Justynou skvěle připravili a já jim (nejen) za to velice děkuji. Postupně mi začalo docházet, že bych chtěl to, co se sám učím, předávat i někomu dalšímu a začal jsem semináře školy KB5 navštěvovat pravidelně.

Pavel: Protože dlouhodobě sleduji fórum www.bojovaumeni.cz, narazil jsem na zajímavé vlákno o kettlebell a pražskou školu KB5 pod vedením Pavla Macka. Program Kettlebell: KB5 Minimum – Get Up a Swing pro procvičení celého těla bylo přesně to, co jsem hledal. Po 2 měsících jsem vyrazil na první seminář školy KB5 a u KB5 už zůstal.

Kettlebell KB5 Gym BrnoKB5: V čem se podle vás škola KB5 liší od standardního “fitness” v ČR?

Roman: Systémem. Žádné cvičení metodou pokus/omyl, ale racionální, progresivní a mnoha lety ověřený systém. A pak jsou tu samozřejmě výsledky a ty hovoří lépe než tisíce slov.

Pavel: Klíčovými slovy jsou zlepšení, zdraví síla a kondice.

Pečlivě vyhodnotíme startovní pozici nového cvičence a tomu přizpůsobíme cvičební program. Máme propracovaný systém progresí/regresí, procvičujeme celé tělo najednou, jdeme cestou integrace. Velký důraz klademe na perfektní technické provedení cviků a následně teprve přidáváme externí zátěž. Cviky ve škole KB5 spíše ubíráme a soustředíme se na  ty s největším přínosem pro silový a kondiční rozvoj – TGU, Swing, dřep, Clean a Military press, Snatch, Windmill, Bent Press…

Úzce spolupracujeme s prestižní mezinárodní organizací StrongFirst, jejímiž oficiálními zástupci v ČR jsou právě Pavel Macek a jeho žena Justyna, kteří získali privilegium vést kurzy StrongFirst v ČR.

KB5: Jaká byla geneze KB5 Gymu Brno, a jaké jsou plány ohledně brněnského KB5 Gymu?

Roman: S Pavlem Konvalinou jsme se potkali v létě na vynikající akci KB5 nazvané KettleBeer a nezávazně se o možnostech cvičení v Brně bavili. Shodli jsme se, že u nás chybí kvalitní gym pro zájemce o silový a kondiční trénink. Netrvalo to dlouho a idea brněnského KB5 Gymu začala nabírat konkrétnější podobu.

Pavel: Zhruba před půl rokem jsem začal uvažovat o otevření  školy v Brně. V té době tady nic tak kvalitního nebylo a následně přišla nabídka od Pavla Macka na otevření pobočky KB5 Gymu. V současné době s  Romanem finišujeme vybavení tělocvičny a první kurzy začínají  6. a 7.ledna 2014. Na jaře proběhne v Brně první seminář KB5 Minimum zaměřený na Get Up a swing. Do budoucna přidáme lekce a semináře posilování  s vlastní vahou a velkou činkou.

Kettlebell KB5 Gym Brno

KB5: Jak byste pozvali brněnské zájemce o silový a kondiční trénink do KB5 Gymu Brno?

Roman: Zdarec borci a havaje ze štatlu, dovalte k nám na Morendu hodit špizunk na naše betálný fígle vo siláckým tréninku, podle keréch valil aj slavné Franta Kocórek! :-)

A teď vážněji – ať už v současnosti děláte pro svoje tělo cokoliv, bude to nějakou dobu fungovat, možná se u toho i zpotíte a budete mít z pohybu dobrý pocit. My z vás uděláme silnějšího člověka a to nejen fyzicky. A pak tento proces ještě několikrát zopakujeme.

Pavel: Pečlivě vyhodnotíme vaši situaci jak po stránce pohybové – flexibilitu a mobilitu, tak silové a tomu přizpůsobíme úroveň cvičení. Máte zkrácené a zatuhlé hamstringy, omezenou mobilitu hrudní páteře? OK, pravděpodobně strávíte více času korektivním strečinkem a foam rollingem. Nezvládnete shyb na hrazdě? OK, začneme horizontálními přítahy, máme k dispozici více progresí, které vás bezpečně dovedou k prvnímu shybu. Pro silné ladies a gentlemen máme připravené 40 kg kettlebells :-).

Budete se zlepšovat, budete to cítit a budete z toho mít radost! Bezpečně, dlouhodobě a bez zranění.

KB5: Gentlemen, díky z vás čas, přejeme KB5 Gymu Brno jak jinak – zdar(ec) a sílu! :-)

 

Pokud se vám článek líbí a chcete podpořit naší publikační činnost, přidejte prosím komentář, klikněte prosím na „Tweet“ nebo „to se mi líbí“!

Chystané akce a semináře!

[events_list]