kettlebell snatch

Kettlebell snatch je bratranec olympijského snatche s velkou činkou. Jedná se o komplexní cvik, zahrnující přemístění kettlebell jedním dynamickým kyvadlovým trhnutím až nad hlavu.

Snatch nejenže zahrnuje řadu svalových skupin, ale procvičuje též generaci výbušné síly z kyčlí a posteriorního řetězce a klade nároky na svalovou vytrvalost, absorbci síly, správné načasování apod. Přenos do myriády sportů a čiností je téměř neuvěřitelný – girevici pravidelně udivují svět ohromujícími výkony v disciplínách, které vůbec netrénují.

Pavel Tsatsouline píše v Enter the Kettlebell:

„Snatch vyková železná záda, kyčle a prsty, rozvíjí vynikající cardio vytrvalost a má ohromný přenos do běhání, skákání, narážení, bojování a myriády dalších fyzických aktivit. V neposlední řadě, vysoká opakování kettlebell snatchů budují vůli a toleranci bolesti… Rychlý a brutální, jednoruční snatch je car kettlebell cviků.“

 

Kettlebell snatch se cvičí především na rozvoj:

  • výbušné síly – malý počet opakování s těžkou kettlebell, dlouhé pauzy
  • kardiovaskulární vytrvalost – delší intervalový trénink s lehčí kettlebell (např. 20 sekund cvičení, 30 sekund odpočinek po dobu 20 minut); mj. jeden z nejlepších nástrojů pro ty,co chtějí shodit nějaké to kilo navíc
  • tzv. „silovou vytrvalost“ (strenght endurance) – 5-10 minut non stop se střední nebo těžkou kettlebell

Kettlebell snatch  -Girevoj sport/“Soft Style“ vs. „Hard Style“

Kettlebell snatchCvičení na silovou vytrvalost dalo za vznik jedné z disciplín tzv. girevoj sportu. Kettlebell komunita vede sálodlouhé (a zbytečné) spory, zda je lepší tzv. Girevoj sport (GS) technika, tzv. „Soft Style“ kettlebell snatch, anebo tzv. „Hard Style“ kettlebell snatch. Mezi hlavní rozdíly patří např.:

  • GS – důraz na silovou vytrvalost, princip kyvadla, vývrtkovitý „švih“ dolů, anatomické dýchání
  • HS – důraz na výbušnou sílu, důraz na kyčelní ohyb, aktivní přehození kettlebell při švihu dolů, biomechanické dýchání

Jedná se o různé metody s různými cíli, nelze tedy říci, že jedna je správně a druhá špatně. I v rámci GS selze navíc setkat se značně odlišnými technikami snatche.

Kettlebell snatch v rámci školy KB5

Kettlebell snatch vyučujeme v rámci výuky kompletního systému KB5 až na levelu KB4; vyučujeme jej též na semináři Cvičení s kettlebell pro pokročilé: ROP – navazuje na fundamentální kettlebell cviky začátečnického kettlebell programu Simple & Sinister, tj. swing a Get-Up. Kettlebell snatch je totiž de facto Swing, který končí v Get-Upu. Neumíte-li Swing a Get-Up, nebude umět snatchovat… anebo nebudete snatchovat dlouho.

Systematická příprava na kettlebell snatch je klíčem k úspěchu. V systému KB5 Učíme celkem 5 progresivních kroků, které cvičence postupně dovedou k perfektnímu zvládnutí cviku.

Kettlebell snatch a jeho fáze

Snatch bychom si mohli rozdělit do celkem 3 fází:

  1. trh nahoru
  2. pozice nad hlavou
  3. kyvadlové spuštění dolu

Kettlebell snatch

V návaznosti na kettlebell Get-Up nejprve pracujeme za pomoci různých asistenčních drilů na pozici kettlebell v horní části snatche, tj. nad hlavou, strhnutí dolu a teprve poté přistupujeme k nácviku samotného trhu vzhůru. Jak říká coach Dan John: „Swing je swing… clean je swing… snatch je swing“; nejlepším způsobem jak se naučit snatch je tedy navázat na swing. Pomocí dalších asistenčních drilů se  cvičenec poměrně rychle trh nahoru naučí, a to aniž by si otloukal předloktí, jak je při špatném provedení snatche častým zvykem.

Trh vzhůru je však jen polovinou úspěchu. V dalších progresích pracujeme na zvládnutí pohybu kettlebell dolů. Pro správné zvládnutí snatche je to jeden z klíčových aspektů – na správném povedení švihu dolů závisí totiž nejen další následovné trhnutí nahoru. Jedním z častých problémů při nácviku snatche je totiž shrnování kůže dlaní, tvoření se mozolů a jejich následné rozedření.

KB5 kettlebell snatch

Kettlebell snatch test

Dnešním standardem se stal kettlebell snatch test známý jako tzv. SSST (Secret Service Snatch Test) – 10 minut s 24 kg, s libovolným počtem přehazováním ruk a libovolným odpočinkem. Ti nejlepší dosahují 300+ opakování (!). StrongFirst dnes testuje za stejných podmínek 5 minut – je třeba dosáhnout minimálně 100 opakování.

V rámci desetiminutového intervalu snatche jako soutěžní disciplíny moderního Girevoj sportu je povolena jen jedna změny ruky.

Kettlebell snatch aneb cvičit méně, zlepšit se více

Team vědců pod vedením Schnettlera a Porcariho z univerzity ve Wisconsinu ve studii „Kettlebells: Dvojnásobné výsledky za polovinu času?“ (Kettlebells: Twice the Results in Half the Time?) uvádí:

„Cvičení s kettlebells nabízí o hodně větší intenzitu než standardní posilovací protokoly se závažím… Pro lidi, kteří nemají moc času a potřebují si dobře zacvičit tak rychle jak to jen jde, to kettlebells rozhodně splňují.“

„Cvičit méně“ však nerovná se procházka růžovým sadem. Hledáte-li skutečně hardcore cvik, už nemusíte. Kettlebell snatch!

 


Pohyb, zdraví, síla, kondice, VÝSLEDKY!

Pošli nám email pomocí formuláře níže a rezervuj si 3 zkušební lekce ZDARMA!

Neotálej, protože naše KB5 lekce se rychle zaplňují.

• Krok 1

Rozhodni se, v kterém KB5 Gymu chceš cvičit. Doporučujeme chodit cvičit 2x týdně. Nepotřebuješ žádné speciální oblečení ani vybavení – stačí tričko, kraťasy nebo tepláky a tenisky, anebo můžeš cvičit bos.

• Krok 2

Využij naší speciální nabídky 3 lekcí ZDARMA. Nejsou potřeba žádné předchozí zkušenosti či kondice – jen chuť se sebou něco dělat.

Domluv se na první lekci ještě dnes! 

    Jméno a příjmení

    Tvůj email

    V kterém KB5 Gymu chceš přijít na zkušební lekci ZDARMA? (Praha 3, Brno, Hradec Králové, Zlín, Bratislava, Nitra).

    Chystané akce a semináře!

    [events_list]